"Turnatorii" revin cu tupeu in lupta anticoruptie. In ultima luna, mai multe cazuri de coruptie au fost instrumentate in urma unor denunturi. Elocvente sunt cazurile vice-presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, si al primarului municipiului, Sorin Apostu. Ei au fost retinuti de procurori si, ulterior, arestati de judecatori in baza unor denunturi facute de Aspazia Droniuc, o femeie de afaceri din Cluj, care i-a dat pe mana DNA. Astfel, Bica a primit o prima transa de 10.000 de euro din cei 25.000 promisi, pentru a ajuta denuntatoarea sa castige cateva licitatii privind serviciile de mentenanta pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. In cazul primarului Apostu, dosarul se bazeaza pe un denunt semnat de aceeasi Droniuc. Acest lucru nu i-a ajutat pe judecatori sa-l aresteze pentru 29 de zile, dupa ce anchetatorii au aratat ca acesta a primit 94.000 de euro pentru a semna mai multe contracte de prestari servicii cu cateva firme apropiate. Mita era mascata in asa numite contracte de consultanta juridica incheiate pe numele sotiei sale, avocat de profesie, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Isarescu, la reuniunea Organizatiei care "conduce" lumea. Comisia Trilaterala, una dintre cele mai puternice si influente organizatii mondiale, s-a reunit la acest sfarsit de saptamana la Haga (Olanda), printre participanti numarandu-se si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe langa seful BNR, care este in prezent membru al Comitetului executiv al Comisiei, Romania mai este reprezentata in Trilaterala de inca doi romani - Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si Rasvan Radu, care conduce UniCredit Tiriac Bank, ultimul devenind membru al organizatiei in toamna acestui an. Radu este unul dintre cei mai tineri romani aflati la conducerea unei banci de top 10. "Guvernatorul BNR este intr-adevar la Haga, la reuniunea Comisiei Trilaterale. Mario Monti nu participa", a confirmat pentru gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Grupul european al Comisiei Trilaterale, care cuprinde 170 de personalitati, il are ca presedinte pe Mario Monti de numele caruia se leaga doua dintre cele mai importante evenimente din Europa, in ultimele zile. Este vorba, in primul rand, despre demisia premierului italian Silvio Berlusconi, al carui succesor va fi, cel mai probabil, fostul comisar european Mario Monti, anunta Gandul.

Aspazia Droniuc se folosea in afaceri de greii Clujului. Femeia care l-a denuntat pe primarul de Cluj-Napoca negocia contracte dupa ce pronunta nume ca Sorin Apostu si Alin Tise. Aspazia Droniuc (35 de ani), denuntatoarea in dosarul de mita al primarului Sorin Apostu, dar si a vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, era o veche cunostinta a mai marilor din politica si administratia Clujului. Procurorii anticoruptie verifica fapte petrecute incepand din 2009, de cand Apostu a devenit primar, insa un om de afaceri clujean, a carui firma e prinsa in dosarul de mita al edilului, sustine ca de afacerile Aspaziei Droniuc aveau grija si inainte de 2009 nume grele din administratia orasului. Mai precis, primarul arestat Sorin Apostu si actualul presedinte al Consiliului Judetean, Alin Tise. Eugen Veres, directorul companiei de salubritate Brantner-Veres si detinatorul a 37% din actiunile companiei, afirma ca in urma cu cativa ani Aspazia Droniuc i-a facut polite de asigurare la o parte din masinile companiei. "Acum vreo patru - cinci ani, cand Apostu era director tehnic la Primarie, a trimis-o pe Aspazia Droniuc la mine sa-mi asigure masinile. Le-am zis angajatilor sa faca pentru cateva utilaje, nu pentru toate masinile, ca doar aveam si noi omul nostru cu care lucram de mai multi ani", spune Eugen Veres, informeaza Adevarul.

Pe ce risipeste Oprescu banii bucurestenilor. Proiecte fantasmagorice, cu bugete uriase si a caror utilitate este cel putin discutabila au fost puse pe tapet in ultimii ani. Multe au ramas doar pe hartie, dar altele inghit banii contribuabililor. Ultima gaselnita in materie de cheltuire a banilor publici dintr-un buget afectat de criza este realizarea unui manual de identitate vizuala a Primariei Capitalei, proiect pentru care se vor aloca aproape 100.000 de euro. Aceasta in conditiile in care edilii se plangeau, pana nu demult, ca nu vor mai putea acoperi costurile cu subventionarea caldurii pe timp de iarna si ca fiecare bucurestean va trebui sa se descurce asa cum poate. Contractul pentru realizarea manualului de identitate vizuala a fost castigat de firma SC Scutaru Strategic Consulting SRL, cu un singur angajat si un profit de peste 173.000 de lei in 2010. Societatea apartine lui Teodor Codrin Scutaru, care a detinut mai multe functii publice: consilier la Ministerul Integrarii Europene (2003-2006), consilier la Cancelaria premierului (2006-2007) si consilier personal al secretarului de Stat pentru invatamant preuniversitar de la Ministerul Educatiei (2007-2008), scrie Romania Libera.

Cat de bolnava e sanatatea din Romania. Sistemul medical din Romania este cel mai bolnav din Europa civilizata. Stiu, nu-i o noutate, dar azi va prezint cateva concluzii in urma carora putem afla cat de bolnava este sanatatea noastra. Mi-am inchipuit sanatatea, sistemul intreg, ca un corp bolnav. Am identificat cateva boli si-am apelat la specialisti. Doctori, persoane importante din sistem, care au avut, candva, in grija acest sistem medical bolnav si cu putine sanse de insanatosire. Doi fosti demnitari au fost invitati sa aprecieze cat de grave sunt problemele si in ce faza se afla bolnavul pe care nimeni nu pare sa mai poata sa-l resusciteze. Pentru fiecare dintre cele sase boli, Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii in 1996 (cateva luni) si in perioada 2000-2003, si Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor intre 2004 si 2008, au acordat note pe o scara de la 1 la 10 (1 insemnand ca acea boala nu exista, iar 10 - metastaza), anunta Vertical News.

Eleva la "Jean Monnet": "60% din fete se dadeau la proful de sport". De ce era el atat de popular. La mai bine de o saptamana de la izbucnirea scandalului de la Liceul "Jean Monnet", apele nu s-au limpezit. In scoala, elevii vorbesc pe ascuns despre ce s-a intamplat in excursia buclucasa, iar directoarea i-a amenintat pe cei care au fost la Predeal ca le scade nota la purtare daca declara ceva presei. O eleva de la "Jean Monnet", care doreste sa-si pastreze anonimatul, a facut mai multe dezvaluiri pentru EVZ despre profesorul acuzat de viol, despre "victima" violului si ceea ce s-a intamplat la Predeal. Excursia de la Predeal a fost organizata de elevi cu scopul expres de a-si face de cap, a povestit fata. "Violul" a fost premeditat, iar fata nu era deloc drogata, asa cum spune avocatul. "O fata care este in clasa cu Oana si-a schimbat brusc declaratia. Initial, mi-a povestit ca stie adevarul si ca nu il poate spune si nu il poate dovedi. Ca ea poate sa spuna adevarul si sa isi bage colegele in belele, dar sa il scoata pe prof. Sau sa spuna adevarul si sa pice si ea unde nu trebuie. Mi-a confirmat ca ala clar nu a fost viol, ca proful are o parte din vina, dar mica, pentru ca a intrecut masura, si ca Oana nu era drogata, ca era foarte lucida. Acum cateva zile mi-a spus ca nu stie ce s-a intamplat si mi se pare prea brusca schimbarea", povesteste fata, informeaza EVZ.

Ion Caramitru, revolutionar: "Mi-e jena sa revad imaginile de la Revolutie". Ion Caramitru este dezgustat ca in decembrie '89 n-am scapat nici de comunisti, nici de securisti. Ion Caramitru este primul om care a vorbit in direct la Televiziunea Romana Libera. La 22 decembrie 1989 a anuntat, impreuna cu Mircea Dinescu, fuga cuplului dictatorial si "victoria poporului" intr-o scena de bucurie disperata care a facut inconjurul lumii. Acum, dupa aproape 22 de ani, actorul se lasa pe spate in jiltul sau de director al Teatrului National si spune ca ii este jena sa mai revada acele imagini, intrucat tot ce a urmat dupa ele l-a dezamagit. "Am crezut ca vom scapa de comunisti si de securisti. Ei bine, n-am scapat". Intr-un interviu de doua episoade, Caramitru rememoreaza cele mai importante momente pe care le-a trait in zilele Revolutiei si lamureste problema implicarii sale in jocurile pentru preluarea puterii. Actorul dezvaluie ce functie i-a propus Silviu Brucan si ce diferenta este intre "revolutia mea" si "revolutia lui Sergiu Nicolaescu", scrie Adevarul.

Ce principe al Transilvaniei a fost stramosul lui Charles al Marii Britanii. Printul Charles al Tarii Galilor, mostenitorul coroanei Regatului Unit al Marii Britanii, ar putea fi invitat de autoritatile locale din Deva sa faca o vizita in regiunea Hunedoarei, pentru a vizita locurile unde a trait principele Transilvanie, Acatiu Barcsay (1619-1661), care ar putea fi unul dintre stramosii sai pe linie paterna. Tot pe linie paterna, printre stramosii printului Charles se numara si voievodul Valahiei, Vlad Tepes, iar printre stramosii sai pe linie materna se numara contesa Claudia Rhedey din satul Manastireni, judetul Cluj. "In urma unor studii facute se pare ca tatal lui Acatiu Barcsay este pe linie paterna al noualea stra-strabunic al Printului Charles al Regatului Unit al Marii Britanii. Iata de ce putem explica si prin acest subiect atractia pe care Printul Charles o are fata de Transilvania. Daca aceasta informatie se va dovedi reala, Primaria si Consiliul Local Deva vor transmite o invitatie oficiala Printului Charles", a spus viceprimarul municipiului Deva, Marcel Morar, la dezvelirea unui monument care il reprezenta pe Acatiu Barcsay. Marcel Morar, care este de profesie istoric, a precizat ca va aprofunda acest subiect, anunta Romania Libera.