Epidemia iernii 2011: cauciucuri furate in 120 de secunde. De la inceputul lunii noiembrie, cand a devenit obligatorie echiparea masinilor cu anvelope de iarna, hotii au lasat pe butuci zeci de masini. Fura rotile, apoi le vand chiar si la jumatate de pret. Chiar si asa, afacerea lor este banoasa, avand in vedere ca o masina echipata complet cu anvelope de iarna ii poate scoate proprietarului din buzunar intre 800 si 2.000 de lei. In functie de metoda aplicata, hotii te pot lasa fara cauciucuri chiar si in doua minute daca nu ai sistem antifurt. Cazurile in care se reclama furtul cauciucurilor de iarna au inceput sa apara inca de la inceputul lunii. S-a intamplat la Galati, Constanta, Satu Mare si Bacau. Politistii spun ca, numai in cursul zilei de duminica, au fost reclamate, in Iasi, doua astfel de furturi, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"Pistolarul" de la CNA turna balerine la Secu'. Unul dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Constantin Dutu (71 de ani), este acuzat de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca ar fi facut politie politica. CNSAS cere magistratilor Curtii de Apel Bucuresti sa constate in acest caz calitatea de colaborator al Securitatii. Potrivit specialistilor CNSAS, Constantin Dutu ar fi fost recrutat in calitate de gazda-casa de intalniri in dosarul de retea R 248331. Este vorba de o incapere, denumita conspirativ "Pasaj", sala de balet a Teatrului "Constantin Tanase", de administrarea careia raspundea, in calitate de instructor de balet. "Procesul recrutarii sale s-a desfasurat in conditii absolut corespunzatoare", au notat ofiterii intr-un raport datat 27 mai 1974. Legatura cu Securitatea a incetat dupa ce actualul membru al CNA a renuntat la activitatea de instructor", relateaza Adevarul.

Incursiune in cele doua Chine. Cum aterizezi din zgarie-nori in orezarii. Toata lumea asteapta ceva de la China. Ajutor financiar, investitii, promisiuni. Sa-si aprecieze moneda, sa cumpere obligatiuni europene. Ros de criza financiara, Occidentul uita criticile legate de drepturile omului in China, priveste cu jind catre cresterea economica a statului comunist din Asia. Sunt vremuri stranii, spun multi. Iar China nu mai e cea de acum 20 de ani. Pozele facute in timpul unei calatorii prin Shanghai-ul de acum 15-20 de ani s-ar developa total diferit fata de cele de azi. Pelicula ar captura, fidel, tavalugul constructiilor, mari colosi din sticla si metal. Ar surprinde cum cea mai lunga retea de metrou din lume care s-a intins pe 270 de statii si 434 de kilometri. La Beijing, noile poze ar pune intre cladirile guvernamentale, ridicate in arhitectura neo-clasica sovietica, mari reprezentante Cartier, Louis Vuitton si poate ar rasari, nu de putine ori, firma luminoasa a unui McDonalds sau a unui KFC. Integral in EVZ.

Sasii care ni s-au intors: "Am fugit de UE. In 2007, am plans de parca ne murise mama". La cativa ani dupa revolutie, in 1995, Willy si Lavinia Schuster isi luau cei doi copii - un baiat de nici patru ani si o fetita de doar un an - si plecau in Germania, asemenea sutelor de mii de sasi si svabi porniti in exod din Romania imediat dupa caderea comunismului. Dupa trei ani erau insa "inapoi acasa", lecuiti de ce inseamna viata intr-o tara a Uniunii Europene. In 1998, s-au stabilit la Mosna, veche asezare saseasca din apropierea Mediasului si locul de bastina al parintilor Laviniei, unde ochisera o casa cu vreo 2 hectare si jumatate de curte si gradina, pe care au dat 21.000 de marci germane. Au refacut-o, au ridicat o sura, un grajd si un hambar, si-au cumparat doua vaci si un cal si s-au inceput sa faca agricultura. In Germania, Willy Schuster - care vorbeste fluent romana, maghiara, germana si engleza - si-a continuat slujba pe care o avusese in tara, unde a lucrat ca translator pentru diverse ONG-uri straine ce desfasurau programe de asistenta sociala, scrie Gandul.

In culisele DEX-ului, din 1975 pana astazi. In urmatoarele saptamani, in fiecare zi de marti si joi, GreatNews iti prezinta cateva aspecte mai putin cunoscute despre Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX), in toate formele lui, scrise si online. Vom vorbi mai intai despre DEX-ul pe care il consulta cel mai des romanii, DEX Online. Aflam cine este omul care a adaugat in mod voluntar, litera cu litera, mai mult de 50.000 de cuvinte cu definitiile aferente in acest dictionar online, un proiect care a crescut fabulos in cei zece ani de la infiintare. Apoi, facem cunostinta cu cuvintele bizare din dictionar si cu cele cu definitii controversate si trecem in revista marile schimbari de reguli lexicale din ultimii 20 de ani, anunta GreatNews.ro

Lista Monicai Macovei: 10 persoane care trebuie sa plece din guvern si administratie. Fosta ministra a Justitiei care a luat parte la audierile de la Comisia de Etica din PDL i-a trimis premierului Emil Boc o lista cu zece persoane care ar trebui sa plece din guvern: secretari de stat si sefi de agentii. Primul ministru nu i-a dat nici un raspuns deocamdata si nici Comisia nu a luat vreo decizie, dar lucrurile ar putea sa se precipite dupa arestarile de la Cluj, care au agitat in ultimele saptamani partidul. Eurodeputata PDL sustine ca partidul va iesi intarit dupa curatarea sa de corupti, argumentand ca independenta justitiei este demonstrata chiar prin faptul ca democrat-liberali extrem de influenti au fost arestati. Macovei neaga ca arestarea primarului Sorin Apostu ar face parte din reglarile de conturi din PDL si spune ca Adrian Nastase, care a lansat aceasta ipoteza ar vrea sa demonstreze ca si in cazul de la Cluj, ca si in cazul sau, ar fi vorba de dosare politice. Integral in Romania Libera.

Emisiuni TV de elita intr-o piata romaneasca de cosmar. In Romania, posturile de televiziune sunt tot mai sufocate de asa-numitele emisiuni de divertisment sau de mondenitati, show-uri in care este permis doar umorul grosolan, in care invitatul e musai necioplit, iar fetele aduse sa intretina atmosfera au pieptul invers proportional cu numarul de carti citite. Pe scurt, suntem asaltati de productii tot mai proaste. La "Rai da' buni" il vedem pe Serghei Mizil tolanit pe canapea in timp ce asistenta Rodica danseaza languros cu Mihai Morar, la "Un show pacatos", Sexy Braileanca are abonament la dat jos sutienul, iar de amantlacurile de la "Acces direct" ce sa mai zicem. Aproape ca au intrat in anonimat "Stirile de la ora 5", aratate de multe ori cu degetul din cauza numeroaselor tragedii, violuri si crimele prezentate, relateaza VerticalNews.ro

Ion Caramitru, revolutionar: "Iliescu si Brucan au creat intoxicarea cu asa-zisii teroristi". Actorul Ion Caramitru ii acuza pe "emanatii Revolutiei" ca au plasmuit diversiunile din decembrie 1989 pentru a-si spori credibilitatea. In cea de-a doua parte a interviului despre implicarea sa in Revolutia din 1989, Ion Caramitru intra in culisele luptelor pentru putere. Afirmatiile sale lovesc in tabara "emanatilor": "Iliescu a venit sa ia puterea de-a gata", "Sergiu Nicolaescu a fost un pion al planului de succesiune", "existenta teroristilor a fost o intoxicare menita sa aduca o doza de credibilitate noii puteri". Ion Caramitru comenteaza si imaginile filmate in dupa-amiaza de 22 decembrie, cand a vorbit la microfonul instalat in balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, dand comenzi militarilor care trageau in Biblioteca Universitara si in Muzeul de Arta, informeaza Adevarul.

Povestile unor copii intorsi in familiile care i-au abandonat. "Fie painea cat de rea, tot mai buna e in casa ta"- aceasta e deviza aplicata in cazul copiilor abandonati. Statul le cauta parintii, iar daca acestia dau vreun semn, cat de mic, ca i-ar putea lua acasa, incepe procedura de reintegrare. Asa se face ca, dupa cativa ani petrecuti in orfelinate ori asistenta maternala, copiii se intorc in familia naturala. De multe ori, se reintregesc familii uriase, cu cate 7-10 copii. E ora de cina, iar cand treci pragul casei familiei Gheorghiu, din Beresti, judetul Bacau, te invaluie un miros puternic de fasole. Sapte copii, toti de scoala primara, infuleca pofticiosi din mancarea de fasole, stransi ciorchine in jurul unei mese joase. Pe cuptorul din spatele lor fierbe mamaliga, dar pesemne micutii n-au mai avut rabdare sa amestece mama malaiul, scrie EVZ.

Fuga lui George din Egipt in Colentina: "Ne ardeau casele. Pe sotia mea au incercat sa o rapeasca". In Romania traiesc aproximativ 100.000 de straini. Peste 1000 dintre ei sunt refugiati, oameni care sunt nevoiti sa isi paraseasca tara si casa pentru a le fi respectate drepturile fundamentale, incepand cu dreptul lor la viata. Acesta este si cazul egipteanului George si al sotiei sale. Cei doi au ajuns in Romania in urma cu trei luni, in august, si au depus cerere pentru a primi statutul de refugiati din partea autoritatilor romane. Sunt tineri, au 24, respectiv 23 de ani si au lasat Egiptul natal pentru o tara despre care stiau doar atat: ca are un castel al lui Dracula si una dintre cele mai mari cladiri din lume. "A trebuit sa fugim. Suntem crestini si musulmanii ne tratau rau", povesteste, intr-o engleza putin stangace, George. "Era dificil pentru noi, nu mai puteam trai in Egipt", mai spune barbatul. In timp ce vorbeste isi framanta mainile. Integral in Gandul.

Afacerile lui Mustafa, incepute sub primarul Boc. Firmele omului de afaceri turc Mustafa Bekar, invinuit pentru dare de mita in dosarul arestarii lui Sorin Apostu, s-au bucurat constant de gratiile autoritatilor clujene si au obtinut, din 2004 pana acum, contracte publice de cateva sute de milioane de euro. Mustafa Bekar conduce o serie de firme care s-au bucurat constant de gratiile autoritatilor locale. Asa ar fi compania Kiat Group, care a castigat mai multe contracte pentru reabilitarea de drumuri, si SC King Enterprises, care a obtinut contracte de prestare de lucrari pentru reabilitarea locurilor de joaca. Contractele firmelor lui Mustafa Bekar cu municipalitatea clujeana dateaza din perioada in care primar al Clujului era insusi premierul Emil Boc, anunta Romania Libera.

Geoffrey Robertson, avocatul lui Julian Assange: "Extradarea in Suedia il da pe mana SUA". Aparatorul celui mai urmarit jurnalist din lume a vorbit pentru "Adevarul" despre implicarea SUA in cazul acuzarii fondatorului WikiLeaks. SUA ar trebui sa se simta "rusinate" ca il acuza pe nedrept, mai ales ca documentele publicate au scos la iveala cazuri grave de coruptie, inclusiv in Romania. Interviu integral in Adevarul.