Presedintele kazah a dizolvat parlamentul si a anuntat alegeri anticipate. Presedintele kazah Nursultan Nazarbayev a semnat un decret prin care va dizolva Camera inferioara a Parlamentului si a stabilit data alegerilor anticipate pentru 15 ianuarie 2012, informeaza RIA Novosti. Potrivit legii, 98 de deputati din cei 107 ai parlamentului kazah vor fi alesi pe liste de partid, pe baza de vot universal, direct prin vot secret. Restul de noua deputati vor fi alesi de Adunarea Populara din Kazahstan. Saptamana trecuta, deputatii din Camera inferiora a Parlamentului au cerut sefului statului rezilierea competentelor lor si stabilirea unei date pentru alegeri anticipate. Alegerile ar urma sa aiba loc in august 2012, insa 53 de deputati ai Camerei inferioare au cerut presedintelui kazah desfiintarea anticipata a Camerei pentru constituirea unui parlament multipartit. In conformitate cu prevederile constitutionale, urmatorul parlament ar trebui sa fie format din cel putin doua partide politice. In plus, deputatii se asteapta ca un nou val al crizei economice sa afecteze tara anul viitor. Un sondaj realizat de partidul aflat la putere, Nur Otan, sustine ca peste 67% din populatia kazaha este de acord cu dizolvarea parlamentului.

Presa in Diagonala Foto: Colaj foto

Gherila columbiana FARC si-a ales un nou lider. Grupul paramilitar columbian FARC si-a ales un nou lider, dupa ce in urma cu doua saptamani fortele armate columbiene l-au ucis pe fostul comandant al gherilei intr-o desfasurare ampla de forte. Noul comandant, Timoleon Jimenez, numit si Timochenko, este cunoscut ca unul dintre cei mai duri oameni din organizatie si a fost antrenat in Cuba si in Rusia, informeaza Reuters. Timochenko, in varsta de 52 de ani, face parte din grupul armat inca din anii '70, iar de la inceputul anilor '90 face parte din secretariatul FARC, organismul conducator al gherilei. Conform serviciilor secrete columbiene, este probabila o intetire a violentelor in perioada urmatoare, ca represalii dupa moartea fostului conducator, Alfonso Cano. Grupul paramilitar FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, n.r.) a fost fondat in anul 1964 ca o gherila marxist-leninista care doreste sa instaureze un regim comunist in Columbia. Numarul membrilor organizatiei nu este cunoscut cu exactiatate, dar estimarile specialistilor indica o cifra intre 10.000 si 20.000 de oameni. Liderul gruparii de gherila FARC din Columbia, Alfonso Cano, a fost ucis intr-un raid militar, intr-un operatiune desfasurata in muntii din sud-vestul Columbiei. Cano, in varsta de 63 de ani, a fost depistat intr-o tabara din jungla cu ajutorul unor interceptari telefonice. El era liderul gruparii din 2008, dupa ce predecesorul sau a murit in urma unui infarct, insa devenise inca din anii 1990 liderul ideologic al gruparii.

Casa Alba saluta sanctiunile anuntate de Turcia impotriva Siriei. Casa Alba saluta sanctiunile anuntate de Turcia impotriva regimului sirian si considera izolarea presedintelui Bashar al-Assad drept un fapt pozitiv, informeaza AFP. "Declaratiile de astazi ale Turciei arata ca presedintele Assad este izolat. Salutam pozitia ferma a Turciei, aceasta trimite un mesaj important presedintelui Assad si, mai ales, arata ca acesta nu poate suprima aspiratiile poporului sau", a declarat Ben Rhodes, consilierul in probleme de securitate nationala al presedintelui american Barack Obama. Presedintele sirian "va trebui sa demisioneze, deoarece acest lucru este in interesul poporului sau", a adaugat Rhodes. Turcia, care este o aliata apropiata a Washingtonului, a adoptat marti primele sanctiuni impotriva Siriei. Turcia a oprit, astfel, prospectiunile petroliere comune cu Siria si ameninta sa opreasca, totodata, furnizarea de energie electrica. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, fost aliat politic si prieten apropiat al presedintelui Assad, si-a exprimat nemultumirea cu privire la atitudinea adoptata de regimul de la Damasc in legatura cu miscarile de protest care au provocat moartea a 3500 de persoane, potrivit ONU. Ministrii de externe din cadrul Ligii Arabe au anuntat sambata trecuta, la Cairo, ca Siria va fi suspendata din organizatie daca Damascul nu pune capat represiunilor opozitiei.

Inalt oficial iranian: Iranul este dispus sa isi impartaseasca experienta in domeniul nuclear cu alte tari din regiune. Un consilier al lidelului suprem iranian, ayatolahul Khamenei, a declarat marti ca tara sa este dispusa sa impartaseasca progresele pe care le-a facut in domeniul cercetarii nucleare cu alte tari din regiune, inclusiv cu Turcia, citeaza Reuters. "Iranul si-a dezvoltat capacitati tehnice extrem de sofisticate in domeniul tehnologiei nucleare civile, pe care suntem dispusi sa le impartasim tarilor vecine si prietenilor nostri din regiune", a declarat Mohammad Javad Larijani. "Turcia incearca de ani de zile sa construiasca o centrala nucleara, dar nici o tara occidentala nu vrea sa isi ofere sprijinul", a adaugat consilierul. Larijani a declarat ca o colaborare cu Turcia ar fi profitabila pentru ambele tari, atat din punct de vedere comercial, cat si din punct de vedere al relatiilor dintre statele din regiune. Conform declaratiilor facute de oficialul iranian, oferta de colaborare in domeniul nuclear nu este limitata doar la statele din Orientul Mijlociu, ci si unor potentiali parteneri mai indepartati geografic, cum ar fi Brazilia. Atat Turcia cat si Brazilia au fost printre tarile care au votat impotriva impunerii de sanctiuni impotriva regimului de la Teheran din cauza programului nuclear. Declaratiile lui Larjani vin la o saptamana dupa ce un raport al ONU a afirmat ca Iranul ar fi lucrat la constructia de arme atomice in mod clandestin.

Parlamentul European solicita un salariu minim pentru tarile membre UE. Parlamentul European a cerut marti Comisiei Europeana sa actioneze pentru punerea in aplicare a legislatiei privind venitul minim in Europa pentru a preveni saracia care afecteaza zeci de milioane de oameni in UE. Rezolutia votata nu are insa caracter obligatoriu. Parlamentul European a cerut marti Comisiei Europeana sa actioneze pentru punerea in aplicare a legislatiei privind venitul minim in Europa pentru a preveni saracia care afecteaza zeci de milioane de oameni in UE. Rezolutia, care nu are un caracter obligatoriu, sugereaza ca statele UE sa dezvolte sisteme de venit minim bazat pe cel putin 60% din venitul mediu al fiecarui stat membru al Uniunii. Rezolutia solicita de asemenea dezvoltarea de servicii sociale in intreaga Europa. "In 2010, numarul persoanelor care traiau in saracie era de 116 milioane, adica peste 20% din cetatenii UE si 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) traiau in conditii de saracie extrema", a declarat socialistul belgian Frederic Daerden, autorul raportului adoptat de PE si citat de AFP. Potrivit eurodeputatului francez Karima Delli, din grupul verzilor, introducerea unui salariu minim este "un instrument indispensabil" pentru atingerea obiectivului Comisiei de a scoate 20 de milioane de oameni din saracie pana in 2020. Anul 2010 a fost proclamat "Anul european al luptei impotriva saraciei si excluziunii sociale."