Inima DEX Online. Omul care a scris patru Biblii de cuvinte pentru cel mai mare dictionar romanesc. E greu de crezut ca nu ai intrat macar o data in viata pe DEX Online, site pe care gasim, laolalta, mai toate dictionare romanesti. Omul despre care vom vorbi mai jos a introdus, de unul singur si neplatit de nimeni, cam a opta parte din tot ce gasim pe DEX Online. 50.575 de cuvinte si definitiile acestora. 13.165.155 de caractere. Ca sa va faceti o idee, Biblia are vreo 3,1 milioane de caractere. Proiectul DEX Online a inceput in 2001, dar Laurentiu Baschir s-a alaturat in 2005 efortului depus de echipa de voluntari stransa in jurul lui Catalin Francu, un fost angajat roman al companiei Google. In acel an, Laurentiu a luat in brate "Marele dictionar de neologisme" si a introdus cateva sute de definitii. Primul cuvant a fost "limul", informeaza GreatNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Incognito EVZ la liceul celebritatilor: viata la Jean Monnet dupa viol. Liceenii de la "Jean Monnet" sunt vedete. Madalina, protagonista unui pictorial in Playboy alaturi de primarul Radu Mazare, si presupusul viol care s-a intamplat intr-o excursie au adus presa tabloida la poarta scolii. "Ne-am saturat sa ne intrebe toti prietenii despre violuri si vedetele de pe la noi", spun o parte dintre elevi. Tot ei insa au observat ca se pregatesc subiecte noi: povestea Larisei dintr-a unspea sau colega de 16 ani care s-a "combinat" cu unul de 25, posesor de Bentley. Profesorii taie ceata la pas prin racoarea diminetii. Peste drum de liceu, o echipa de muncitori care imbraca un bloc cu polistiren iau micul dejun in fuga din portbagajul unui Logan. In fata, pe straduta ingusta e spectacol, salon international auto: BMW, Audi, Mercedes, multe 4X4, relateaza EVZ.

Buget, file din poveste. Cum s-a strecurat o "eroare" de peste 7,5 miliarde de euro in calculele Guvernului. Anul viitor Guvernul estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor fi in valoare de 95,65 miliarde de lei, in crestere cu 13,5% fata de cele estimate pentru anul in curs, de 84,26 miliarde de lei. Motivul pentru care vor fi incasari mai mari decat anul trecut, dupa cum au explicat oficialii guvernului, este ca PIB va fi mai mare, de circa 575 de miliarde lei, fata de 548 de miliarde de lei in acest an. Gandul va prezinta o analiza facuta pe estimarile oficiale de venituri si de cheltuieli asupra bugetelor de stat si de asigurari de sanatate din ultimii patru ani, din care reiese ca doar la aceste doua bugete s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei, respectiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul actual, mai mari decat cele efective, care au fost incasate in mod real, scrie Gandul.

"Pentru 50.000 de euro nu ma dau jos din pat". Primarul Sorin Apostu a incasat lunar spagile prin firma de avocatura a sotiei sale, Monica, si prin firma de consultanta a socrului sau. Procurorii au mai descoperit ca partenerul primarului, omul de afaceri Calin Stoia, promitea ca intervine la Guvern pentru obtinerea unor fonduri pentru asfaltari. Potrivit judecatorilor, spaga primita de primarul Clujului, Sorin Apostu, era disimulata ca plati la firma de avocatura a sotiei sale, Monica Apostu. Platile se faceau lunar, imediat dupa ce firma care presta diverse servicii Primariei Cluj incasa banii pe lucrari. Cand reprezentantul firmei intarzia plata catre cabinetul de avocatura, era sunat de sotii Apostu. Integral in Romania Libera.

Udrea, probleme cu euro-fondurile. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, are cea mai buna rata de absorbtie a fondurilor europene. Aceasta idee, circulata adesea in mediile politice si de presa, devine tot mai mult un mit vestejit. Nu pentru ca altcineva, un ministru mai harnic si mai iscusit, i-ar fi luat-o inainte Elenei Udrea. Problema este ca la MDRT se gasesc si cele mai multe licitatii incorecte cu bani europeni. Ministerul Afacerilor Europene (MAEu), condus de Leonard Orban, a facut cunoscute primele rezultate ale reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeana. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la Programul Operational Regional (POR), gestionat de MDRT. Este vorba de 78 de contracte, din 209 verificate, informeaza Adevarul.

Suveniruri cu Miao in tara lui Mao. Cum fac chinezii atractie turistica dintr-o minoritate. Li Qinian e superba. Si are doar 21 de ani. Asteapta vizitatorii cantand, pe treptele casei din lemn, care are acoperisuri cu modele fine sculptate. O vezi cum sta in costumul ei multicolor, cu o salba argintie la gat si cu podoabe pe cap. Cand vizitatorii se apropie, tanara ii toarna strainului direct pe gat, dintr-un corn de animal, un vin dulce si tare - Maotai - inselatoare bautura. Aici e localitatea Xijiang, provincia Guizhou, "tara" etniei Miao, minoritate recunoscuta oficial in China. Cantecul lui Li nu prea lasa loc de interpretari: "Bine ai venit la noi! Vino sa bei vinul nostru". "Miao sunt cunoscuti pentru dansurile si cantecele lor", suna orice introducere oficiala a etniei. "Miao sunt primitori, altfel se uita urat batranii satului la ei", se spune. Integral in EVZ.

Cercetatorul Daniel David a construit la Cluj realitatea virtuala din Matrix cu 2 milioane de euro. Este satmarean, nascut in urma cu 39 de ani, dar este legat de Cluj-Napoca, unde a dezvoltat, in premiera, un laborator de realitate virtuala, cu ajutorul caruia trateaza fobiile romanilor, si de New York, unde a studiat la una dintre cele mai prestigioase scoli de medicina, Mount Sinai. Sta cu un picior in Romania si cu unul din SUA, putea sa predea psihologie intr-una dintre marile universitati americane, dar a preferat sa isi desfasoare activitatea de cercetare in tara. Pentru ca iubeste Romania. Din mai multe motive, asa cum spune Daniel David pentru gandul, Tara Codrului din Satu-Mare, Universitatea "Babes-Bolyai" si Cluj-Napoca, fiind cele mai puternice, relateaza Gandul.

Serviciile secrete germane, complice la crimele neonazistilor? Explozia unei case din orasul german Zwickau a scos la iveala, in mod neasteptat, o organizatie terorista neonazista care a reusit sa opereze, timp de 11 ani, fara sa trezeasca atentia autoritatilor. Exista insa mai multe indicii conform carora serviciile secrete aveau cunostinta de activitatile grupului. Orasul saxon Zwickau a fost multa vreme cunoscut pentru fabrica de automobile Trabant, inchisa in 1991. Cu o populatie de aproape 100.000 de locuitori si situat in apropierea granitei cu Cehia, Zwickau s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o localitate miniera, intr-un oras elegant, dominat de arhitectura art-nouveau; in saptamanile trecute insa, media din intreaga Europa si-a indreptat atentia asupra orasului linistit dintr-un motiv la care putina lume s-ar fi asteptat, scrie Romania Libera.

Sotia lui Apostu muncea doar pentru spaga. Pe scurt, procurorii au indicat ca arestarea preventiva trebuie mentinuta pentru ca exista date ca "inculpaul incearca sa zadarniceasca aflarea adevarului, ca pregateste savarsirea de noi infractiuni, iar pentru faptele savarsite legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani, existand probe ca lasarea lor in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica." Concret, Sorin Apostu este acuzat ca a primit circa 100.000 de euro de la firma care a obtinut contracte cu Primaria Cluj-Napoca prin intermediul unor contracte de consultanta fictive, anunta Adevarul.

Tunurile deputatului Cristian Rizea, model pentru juniorii PSD. Deputatul PSD Cristian Rizea (42 de ani) era, pana in anii 2000, un celebru anonim. S-a lansat in politica, fiind membru al Aliantei pentru Romania (ApR), o formatiune politica ce urma sa moara la cateva luni de la constituire. Suparat ca partidul nu-i recunoaste "adevarata valoare", intr-o buna zi, Rizea s-a suparat si a incarcat in mai multe masini tot mobilierul din sediul partidului de pe bulevardul Unirii, inclusiv scaunele din sala de sedinta. Caracterul deputatului PSD Cristian Rizea reiese si din disputa pe care a avut-o in justitie cu un fost partener de afaceri, presedintele societatii imobiliare Euroinvest SRL. Integral in EVZ.

Mihai Tatulici, fost angajat in TVR: "Mitingul din 21 s-a spart din lipsa de aer". Mihai Tatulici isi prezinta teoriile abracadabrante despre Revolutie. In cea de-a doua parte a interviului despre Revolutie, Mihai Tatulici, care in decembrie 1989 lucra ca realizator in Televiziunea Romana, abordeaza legenda conflictului dintre el si Nicu Ceausescu si prezinta o teorie cel putin bizara a mitingului din 21 decembrie '89: imbulzeala din Piata Palatului s-ar fi produs pentru ca oamenii nu mai aveau aer. Tatulici vorbeste relaxat despre intamplarile tragicomice petrecute la Televiziune in zilele Revolutiei, dar refuza sa comenteze momentele-cheie, cum ar fi anuntarea noului ministru al Apararii, informeaza Adevarul.

Haosul distruge patrimoniul României. Dezvoltarea economică este încetinită din cauza reglementărilor în ceea ce priveşte protejarea monumentelor, iar statul nu cooperează cu mediul privat când vine vorba de întreţinerea caselor monument sau descoperirile arheologice. Acestea au fost concluziile trase de specialiştii care au participa la dezbaterea organizată de Editura Evenimentul şi Capital - "Patrimoniul cultural al României şi dezvoltarea industrială". În opinia profesorului universitar de la Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Ioan Opriş, statul român trebuie să îmbunătăţească legea în aşa fel încât investitorii să nu mai fie îndepărtaţi, dar şi să se păstreze moştenirea culturală a României, scrie EVZ.