Joburi pe vase de croaziera. Pui deoparte 6.000 de euro in sapte luni. In cele sapte luni de contract, nu prea ai multe clipe pentru tine. Insa, cum masa si cazarea sunt asigurate, poti pune toti banii de salariu deoparte. In plus, sunt tips-urile (bacsis). Numeroase firme romanesti recruteaza personal pentru un job pe vase de croaziera. Greatnews.ro a stat de vorba cu reprezentanti ai uneia dintre aceste firme, prezenti la targul de joburi de la Bucuresti, gazduit intre 16 si 19 noiembrie in pasajul Universitate. Firma se ocupa cu angajarea de personal pentru vase de croaziera pe fluviile Dunare, Rin, Main sau Mosel. Joburile scoase la concurs sunt: spalator de vase, ospatar, barman, bucatar, patiser, menajera, calcatoreasa, coafeza, muzicant (voce si/sau clapar), maseur, receptionist, sef de sala, coordonator de croaziera etc, relateaza GreatNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum se implica SRI in lupta anticoruptie. Cotidianul francez "Le Monde" a scris recent despre existenta unor tensiuni intre serviciile de informatii si Ministerul Administratiei si Internelor legate de lupta anticoruptie in Romania. Jurnalistul Mirel Bran, corespondentul prestigioasei publicatii la Bucuresti, este de parere ca serviciile de informatii, in special SRI, au "vointa de a distruge coruptia cu orice pret", insa aceasta laudabila ofensiva este temporizata de "lacunele" politiei in gestionarea informatiilor primite. "Le Monde" a tras aceste concluzii din analiza declaratiilor directorului George Cristian Maior dupa audierea la Comisia parlamentara de control a activitatii SRI. Verdictul este corect, fara a explica de ce ofiterii de informatii se zbat sa miste "sistemul anchilozat si ticalosit", pe alocuri, iar politistii, atunci cand nu se infratesc cu infractorii, au o regretabila atitudine de non-combat. Integral in EVZ.

"Care francezi, ca nu e niciunul la noi in sat?! Aaaa, Cearli si Cristi, pai ziceti asa...". Pana acum cativa ani, stiau despre Romania doar cugetarea "Tara frumoasa, pacat ca e locuita de romani!" Acum o considera patria lor, locul unde si-au gasit rostul si sunt fericiti. Charlie Dalmasso se recomanda "fost taran francez, acum taran roman". Pana la venirea in Romania a trait si a lucrat in satucul de langa Bordeaux in care s-a nascut acum 27 de ani. De meserie e tehnician biolog in agricultura, dar ii place la nebunie sa mestereasca, e si instalator, si mecanic, si electrician, zidar sau tamplar, in functie de ce trebuie sa faca ori sa repare prin gospodarie. Christophe Coret are 30 de ani, e din celalalt capat al Frantei, din Normandia, si pana la mutarea in Romania a lucrat opt ani intr-o clinica privata din Rouen, ca asistent medical oncolog, scrie Gandul.

Petrom, capul rautatilor in cartelul benzinei. Petrom risca sa primeasca o amenda-soc, de peste 300 de milioane de euro, pentru initierea cartelului de pe piata carburantilor. Cea mai mare companie din Romania se incadreaza la circumstante agravante, potrivit raportului anchetei derulate de Consiliului Concurentei, astfel ca ar putea primi sanctiunea maxima: 10% din cifra de afaceri. O parte a anchetei Consiliului Concurentei de pe piata carburantilor, inceputa in anul 2005, a fost finalizata, iar companiile petroliere din Romania risca sa plateasca amenzi uriase. "Am transmis firmelor raportul, iar ele au la dispozitie 30 de zile pentru a-si formula un punct de vedere. Companiile vor fi audiate la data de 21 decembrie, apoi Plenul Consiliului va lua decizia finala. In caz ca vom vota raportul, care recomanda sanctiuni, companiile pot contesta decizia in justitie", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, informeaza Adevarul.

In gura presei oficiale din China. Administratia Radiolului, Filmului si a Televiziunii din China a anuntat, in luna octombrie, noi directive privind spectacolele de divertisment. Comunistii chinezi din conducere cer programe care "sa cladeasca moralitatea si sa promoveze miezul valorilor socialiste". Un fel de puseu starnit de "decadenta" de pe micul ecran. Sau, unii spun, s-a ajuns de fapt la concluzia ca e prea multa distractie pe chinezi. Pe TV, doar doua emisiuni de divertisment - de tipul "Romanii au talent" - vor fi difuzate saptamanal. In timp ce economia chineza creste starnind invidia vesticilor, libertatea de exprimare intra si mai mult in atentia autoritatilor comuniste. Mai ales intr-o lume unde internetul a dat nastere unor miscari sociale cum au fost cele inregistrate in tarile arabe. Directiva privind showurile de divertisment e doar o ultima fila din lungul sir care tine sub control canalele media din tara, relateaza EVZ.

Cea mai absurda improprietarire din Romania- parcela "filiforma", de 1 metru latime si 700 metri lungime. In limbaj de specialitate, parcelele care au dimensiuni ciudate gen un raport disproportionat intre latime si lungime se numesc "parcele atipice". RL a descoperit o localitate unde asemenea loturi de teren sunt duium. Ce poti face cu un teren lung de cateva sute de metri si lat de un pas? Cel mult, poti planta doua randuri de porumb pe el, dar cu singura conditie ca nu poti intra in propriul "lan" decat cu acordul vecinilor. La Corbeanca, judetul Ilfov, am descoperit ca multi sateni au fost improprietariti in anii '90 cu parcele late de 6, 4, respectiv 3 metri si lungi de 600 de metri. Insa loturile de teren cele mai bizare din comuna sunt cele care au sub un metru latime si peste 700-800 de metri lungime. Sunt atat de inguste, incat pe planurile de parcelare de la primarie sunt reprezentate sub forma de "liniute", scrie Romania Libera.

"Scoala romaneasca e ca o curva care tipa ca e dezvirginata". Doi profesori care au lucrat cu eleve-problema spun ca in scoala de la noi este "prea mult tupeu". Psihiatrul Gabriel Diaconu explica insa ca "buba" este chiar la ei. Ar trebui sa accepte ca adolescentii "clocotesc de sexualitate". Printre toate scandalurile sexuale care s-au iscat de-a lungul timpului in scolile din Romania, sunt si cazuri in care profesorii au stiut sa traseze o granita in relatiile cu elevele lor. Este si cazul lui Marius Filip, fost profesor suplinitor de religie intr-un liceu teoretic din Iasi, la care s-a angajat dupa ce a terminat Teologia. Avea vreo 24 de ani si, asa cum ne asteptam sa spuna, scoala pe care o facuse el nu era la fel ca cea pentru care se angajase. "E-adevarat, copiii-s dezinhibati si nu mai rascolesc o casa intreaga sa gaseasca o caseta porno de-a parintilor, pentru ca au chiar asta la televizor, si in plina zi, si noaptea, cand vor. Curiozitatile lor nu mai sunt lucruri pe care sa le descopere treptat, pentru ca tot ce vad vor sa puna a doua zi in practica", spune Marius. La scoala, explica fostul profesor, erau la fel de degajati. Integral in EVZ.

"Cum am devenit falsificator de bani": ce au gasit politistii in biblioteca misteriosului personaj "Farmacistul". Cazul "Farmacistul", inchis in 2010, a fost unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-au confruntat politistii din cadrul Oficiului National Central pentru combaterea falsului de moneda, cecuri de calatorie. "A fost cea mai mare cantitate de bancnote false de valoare mare identificate, mai precis 271 de bancnote de 500 de lei, care au fost ulterior retrase din circulatie. Calitatea cupiurilor falsificate era peste media celor gasite pana atunci", a explicat joi, la BNR, subcomisarul Alexandru Joitoiu de la Oficiul National Central pentru combaterea falsului de moneda, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Subcomisarul a facut o prezentare la BNR, in cadrul simpozionului "Istoria bancnotei romanesti-130 de ani de la imprimarea la Bucuresti a primei bancnote emise de BNR", relateaza Gandul.

Caracatita lui Apostu. In dosarul primarului din Cluj-Napoca, arestat sub acuzatia ca a luat mita 125.000 de euro, sunt implicate firme care obtineau contracte "grase" si pe vremea cand Primaria era condusa de Emil Boc. Din motivarea sentintei de arestare preventiva a primarului Sorin Apostu (PDL) reiese ca acesta ar fi primit avantaje de la ambele firme care isi impart contractele de salubrizare din Cluj-Napoca. Este vorba despre Brantner, o companie cu actionari din Austria, si Rosal, societate apartinand omului de afaceri si parlamentarului Silviu Prigoana, ambele intrate in relatii cu Primaria inca de pe vremea cand institutia era condusa de actualul premier Emil Boc. In 2005, Brantner Servicii Ecologice castiga un contract de 12 milioane de euro pentru concesionarea pe opt ani a serviciilor de salubrizare si deszapezire a unei jumatati din oras, informeaza Adevarul.

Consens politic in cazul Omar Hayssam. Un tratat de extradare cu Damascul i-ar putea pune in pericol pe disidentii sirieni aflati in Romania, sustin parlamentarii. Senatorii PDL din Comisia de politica externa sunt de partea lui Titus Corlatean, seful acestei comisii, pe care Traian Basescu l-a acuzat ca blocheaza acordul de extradare cu Siria si implicit aducerea lui Omar Hayssam in tara, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism, in dosarul rapirii celor trei ziaristi romani. In general insa, tratatele de extradare nu se refera la cetatenii statelor respective, adica Siria nu si-ar putea extrada propriii cetateni si cu atat mai putin Romania, care a ratificat Conventia de la Paris din 1957, prin care este impiedicata sa expulzeze persoane cu cetatenie romana. De aceea, reciprocitatea este complicata cu Siria, scrie Romania Libera.