Spania: Partidul Popular a obtinut majoritatea absoluta la alegerile parlamentare. Partidul Popular din Spania a obtinut majoritatea absoluta in alegerile parlamentare, conform sondajelor preliminare efectuate la iesirea de la urne. Potrivit acestora, PP va avea intre 181 si 185 de locuri in Parlament, iar Partidul Socialist, aflat la putere din 2004, doar 115-119. Partidul Nationalist Catalan a obtinut 13-15 mandate, in timp ce coalitia ecologista Stanga Unita a castigat intre 9 si 11. Coalitia separatista Basca Amaiur a reusit intrarea in Parlamentul spaniol cu un numar de 6-7 locuri, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Saif al-Islam Gaddafi urmeaza sa fie judecat in Libia. Consiliul National de Tranzitie a decis ca Saif al-Islam Gaddafi sa fie judecat in Libia si nu la Curtea Penala Internationala de la Haga. Totusi, aceasta decizie va fi discutata si cu reprezenatul tribunalului, Luis Moreno Ocampo care va sosi in Libia luni. Actualul premier libian, Abdel Rahim al-Kib a declarat ca Saif va avea parte de un proces corect. Totodata, al-Kib considera ca guvernele nationale trebuie sa isi judece singure propriii cetateni pentru acuzatii de crime de razboi. In presa vestica a aparut intre timp o declaratie a ministrului libian de justitie, Mohammed al-Alagy care aprecia ca Saif al-Islam ar putea fi condamnat la moarte in urma procesului, anunta Ria Novosti.

Fostul presedinte filipinez Gloria Macapagal Arroyo a fost arestat. Fostul presedinte filipinez Gloria Macapagal Arroyo impreuna cu alti fosti demnitari au fost acuzati oficial de sabotarea alegerilor pentru Senat din anul 2007. Arroyo a fost retinuta in timp ce incerca sa paraseasca tara. Gloria Arroyo se indrepta spre aeroport in scopul unei calatorii in strainatate pentru tratarea unor afectiuni si a fost arestata impreuna cu sotul sau, desi nu primise o interdictie de a parasi tara. Avocatul cuplului a declarat ca tratamentul la care cei doi au fost supusi in aeroport a fost nedemn si umilitor, incalcandu-se drepturile omului asigurate de Constitutia filipineza si de ONU. In prezent, Arroyo se afla internata intr-un centru medical din Taguig City, unde este pazita in permanenta. Fostul presedinte a respins de la inceput toate acuzatiile formulate impotriva sa, informeaza CNN.

Berlusconi si-a pierdut imunitatea si va aparea in instanta. Daca pana acum Silvio Berlusconi s-a bucurat de imunitate si a evitat sa apara in salile de judecata, odata cu demisia sa situatia a luat o alta turnura. De acum pot incepe adevaratele lupte in instanta - luna decembie urmand sa fie extrem de aglomerata cu procese pe diverse acuzatii: frauda, mita sau sex cu minore. Pana acum fostul premier putea sa lipseasca motivat de solicitarile functiei avute si procesul se oprea automat, dar acum situatia va fi cu totul alta. Daca Berlusconi nu se va prezenta la termenele stabilite de judecator, procesul nu se mai amana ci merge mai departe in pofida absentei acuzatului, scrie The Guardian.

Egipt: Sapte morti in urma ciocnirilor din Piata Tahrir. Cel putin sapte persoane au murit duminica in Tahrir Square din Cairo, in timpul ciocnirilor dintre politisti si protestatarii care solicita retragerea unei declaratii constitutionale prezentate de guvern. Potrivit medicilor aflati la fata locului, dintre cei sapte decedati, trei au murit din cauza sufocarii in timpul altercatiilor. Proteste au avut loc si la Alexandria, Ismailia, Suez, Qena si Assiut. Primii morti ai acestui nou val de violente s-au inregistrat sambata la Alexandria si Cairo. Actiunile violente au inceput la o zi dupa ce in Tahrir Square a avut loc o demonstratie condusa de Fratia Musulmana si de Miscarile Salafiste la care au participat zeci de mii de egipteni. Demonstratia s-a tinut impotriva conducerii actuale a statului care doreste sa pastreze in noua constitutie privilegiile militarilor. Conducerea militara a Egiptului a promis predarea puterii in mainile civililor dupa alegerea unui nou presedinte, anunta AFP.

Liga Araba a respins solicitarea Siriei de modificare a planului pentru incetarea conflictelor. Liga Araba a repins solicitarea Siriei de a ajusta planul menit sa duca la incetarea conflictului. Siria a cerut renuntarea la prevederea referitoare la trimiterea unei comisii care sa observe implementarea planului la fata locului. Termenul limita dat de Liga pentru incetarea conflictului a trecut, insa nu s-a vazut nicio ameliorare a situatiei, cu atat mai putin o imbunatatire a ei. Sambata si-au pierdut viata in ciocnirile violente cel putin 27 de persoane. Presedintele Bashar al-Assad, care a fost initial de acord cu planul Ligii Arabe, declara acum ca tara sa nu se va indoi in fata presiunilor si ca el este convins ca violentele vor continua, informeaza BBC.