Salvatoarea statuilor comuniste: "Le visam si noaptea". Ioana Ciocan a salvat de la distrugere si uitare 15 statui, printre care cea a lui Lenin, pe care hotii au tot incercat sa o taie cu flexul. Ioana nu e comunista, dar o pasioneaza arta de propaganda. Convingerea ca un popor care isi ascunde istoria, fie ea si comunista, a trecut degeaba printr-o revolutie, a facut-o pe Ioana sa mearga pana in panzele albe pentru telul ei: salvarea statuilor comuniste. Ele vor fi expuse anul viitor, intr-un parc al Capitalei. Ioana Ciocan are 31 de ani, este asistent la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti si a studiat cativa ani in Danemarca si Marea Britanie. Cand a revenit in tara, a inceput un doctorat cu tema "arta de propaganda" si s-a ambitionat sa readuca in amintirea colectiva comunismul. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cat de roman mai este Calin Rovinescu, seful Air Canada, omul cu un salariu de un milion de euro pe an, plus bonusuri. Calin Rovinescu are 55 de ani si a plecat din Romania in urma cu jumatate de secol. Acum este presedintele si CEO-ul Air Canada, cea mai mare companie aeriana din tara care l-a adoptat. Rovinescu a emigrat in 1961, dar spune ca isi aminteste cu drag de copilaria petrecuta in Capitala. "Am ajuns in Canada la varsta de cinci ani, alaturi de familia mea. Inca pastrez amintiri placute legate de anii copilariei, petrecuti la Bucuresti", a povestit el pentru gandul. De atunci, el s-a intors o singura data in tara, intr-o delegatie a guvernului canadian, din anul 1996. Interviul s-a purtat in limba engleza. CEO-ul Air Canada nu a mai revenit in tara, insa a profitat de intalnirea cu un diplomat roman pentru a se pune la curent cu evenimentele din tara. "Anul trecut, la Ottawa, am avut placerea de a ma intalni cu Elena Stefoi, ambasadorul Romaniei in Canada. Excelenta sa mi-a relatat despre progresele si noutatile din tara", a precizat el, anunta Gandul.

Ministrul Oprea, proslavit ca in "Scinteia". Saptamanalul "Observatorul militar", editat pe bani publici, de catre MApN, pare o copie a cotidianului de propaganda al fostului PCR. Gabriel Oprea este un ministru extrem de ocupat. Atunci cand nu participa la sedintele de Guvern, pune la cale treburile in Ministerul Apararii Nationale sau se afla in vreo vizita de lucru in strainatate, Gabriel Oprea citeste, scrie sau trimite discursuri de felicitare. Putine sunt evenimentele ce au loc in Armata Romana care sa nu se bucure de aprecierea transmisa oficial de catre ministrul Oprea. Si tocmai pentru ca este o persoana atat de ocupata, iar discursurile oficiale, din fiecare saptamana, ar putea fi reunite lejer intr-o carte lunara cu dimensiuni aproximative de la 500 de pagini in sus, ministrul Apararii a ales sa-si distribuie mesajele pline de invataminte chiar prin revista oficiala a ministerului pe care-l conduce: "Observatorul militar", informeaza Adevarul.

Cu ce asteapta Romania auditul Comisiei Europene. Misiunea sosita in tara noastra va publica un raport preliminar in februarie, un document important pentru ca pregateste raportul Comisiei Europene pe Justitie din vara. Pe baza acestuia se va decide ridicarea sau pastrarea MCV si vom sti ce sanse reale are Romania de a adera la spatiul Schengen. Romania a pus in aplicare Codul Civil, iar procurorii DNA au fost adesea pe prima pagina a ziarelor, datorita descoperirii unor noi cazuri de coruptie la nivel inalt. Numarul condamnarilor ramane insa scazut, procesele inca se amana la nesfarsit, iar Parlamentul pune bete in roate unor proiecte de reforma si Agentiei Nationale de Integritate, scrie Romania Libera.

Ghid pentru moldoveni in Romania. In ultimii ani, tot mai multi basarabeni ne trec pragul granitei, asta dupa ce Guvernul Romaniei a suplimentat numarul de burse pentru elevi si studenti de la un an la altul. Chiar daca incepand cu 2010 fondurile alocate de statul roman sectorului de educatie, cercetare si invatamant s-au diminuat semnificativ, numarul burselor acordate basarabenilor s-a dublat. Acesta nu este neaparat un lucru rau, dat fiind ca tara atrage minti cu potential intr-o perioada in care cei mai multi dintre romani incearca sa-si construiasca viitorul undeva departe de tot ce inseamna Romania. Practic asistam la un fenomen compensatoriu, romanii fiind nevoiti sa se acomodeze in alte tari in timp ce moldovenii cauta sa se obisnuiasca in Romania. Astfel, chiar daca multi isi fac bagajele si pleaca, dovada a rezultatelor inregistrate la Recensamant 2011, incet, incet, vin altii in loc, anunta Vertical News.

Boschetarii din Ungaria, paravan pentru mafia petrolului romanesc. Gruparile de criminalitate organizata au identificat metode din ce in ce mai ingenioase pentru a crea aparenta de legalitate pentru operatiunile de tip mafiot cu produse petroliere. Ultima gaselnita este si cea mai spectaculoasa - se folosesc, in circuitul infractional, firme straine "fantoma", conduse de oameni ai strazii. In urma cu mai putin de 6 luni, procurorii DNA au cerut instantei arestarea unor cunoscute personaje din lumea afacerilor "gri", Racz Peter Attila si fratii Ion si Stelian Livadariu, acuzati ca au constituit un grup infractional organizat care a fraudat bugetul, prin SC Texas Grup Oyl Slobozia, cu circa 20 de milioane de euro. Grupul s-a folosit de firme "fantoma", infiintate pe numele "oamenilor strazii" din afara granitelor, pentru a se crea aparenta de legalitate a tranzactiilor mafiote cu produse petroliere, miza fiind incasarea frauduloasa a accizelor cuvenite bugetului de stat, informeaza EVZ.

Am pierdut de tot trei miliarde de euro. Romania va putea tranzactiona din nou, din februarie 2012, surplusul de certificate de emisii, insa problema este ca nu mai are cine sa le cumpere. Comitetul de Conformare la Protocolul de la Kyoto a decis, la finele lunii august, sa suspende dreptul Romaniei de a-si valorifica surplusul de emisii de dioxid de carbon, deoarece sistemul de monitorizare si raportare a emisiilor nu era conform cu cerintele Comitetului. Romania are un surplus de 300 de milioane de certificate, pentru ca a poluat mai putin decat prevazuse in momentul incheierii Protocolului de la Kyoto, in 1997. Aceasta deoarece multe intreprinderi industriale mari s-au inchis in tot acest timp. Expertii romani au finalizat studiile cerute de Comitetul de Conformare si le-au prezentat zilele trecute in cadrul unei reuniuni de la Bonn. "Cel mai tarziu in februarie, interdictia Romaniei de a vinde surplusul de certificate va fi ridicata. Acesta este un termen realist", a declarat Mircea Cotosman, consilier al ministrului Economiei, scrie Adevarul.

Tupeul lui Bittner de 10 milioane euro. Dupa ce a incercat recent sa-si lichideze o parte din afacerile pe care le are in Delta, Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Nastase, cere acum despagubiri imense statului. Conducerea Rezervatiei "Biosfera Delta Dunarii" considera demersul o presiune pentru a rezolva un conflict funciar privind plaja Gura Portitei. Controversatul om de afaceri Alexandru Bittner, dupa ce a incercat, fara succes, sa vanda o parte din afacerile din Delta, s-a razgandit si se repliaza cerand despagubiri de la statul roman. Firma Piscicola Tour Jurilovca, detinuta de Bittner, cunoscut ca un apropiat al fostului premier Adrian Nastase, a deschis un proces impotriva Ministerului Mediului si Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru recuperarea a 10 milioane euro, suma pe care pretinde ca ar fi pierdut-o din cauza acestor institutii care i-au anulat contractul de concesionare a lacurilor Razelm si Sinoe si a portiunii adiacente a Marii Negre din Rezervatie, aproximativ 100.000 de hectare, anunta Romania Libera.