Armando Guedes: "NATO trebuie sa asigure securitate in Atlanticul de Sud". In Atlanticul de Sud se produc schimbari geopolitice foarte importante, care, in lipsa unei arhitecturi de securitate bine inchegate, risca sa genereze instabilitate politica, a comentat pentru EVZ Armando Marques Guedes, expert in relatii internationale si specialist in regiunea mentionata. Competitia economica declansata dupa descoperirarea unor importante rezerve de petrol in Golful Guinea, lupta tot mai acerba pentru influenta, la care se adauga o veritabila cursa a inarmarii intre tarile din regiune risca sa transforme Atlanticul de Sud intr-o arie sensibila din punct de vedere al securitatii, avertizeaza fostul director al Institutului Diplomatic Portughez, in prezent profesor de drept la Universitatea Nova din Lisabona. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Studentii moldoveni: un pericol sau un dar pentru Romania? Primul exod al studentilor basarabeni in Romania. Adevarata poveste a migrarii basarabenilor catre tara-mama a inceput in 1990, odata cu venirea primului val de studenti in Romania, iar daca acum se considera ca vin doar cei mai buni, la inceputul anilor 90 situatia era cu totul altfel. Veneau, intr-adevar, si copii buni, tineri impresionati de manifestarile miscarii de eliberare nationala, veneau copii ai caror parinti credeau cu tarie in Unire si pentru care sansa de a se remarca purta numele de Romania, sau copii care vroiau sa-si testeze limitele de pe la 16 ani, dar veneau si rebuturile sistemului de pe-atunci: smecherasii care nu prea stiau cum se tine o carte in mana, dar care vroiau neaparat sa aiba o diploma (poate nu atat ei, cat parintii acestora) si cei care doreau sa plece undeva numai ca sa nu ramana acasa, relateaza VerticalNews.ro

Intalnirea bancherului van Groningen cu inventivitatea romaneasca: cum i-a vandut saptamanal taranul Vasile "oua productie proprie" luate de la supermarket. "Tara perfecta nu exista si evident ca sunt lucruri care nu imi plac sau pe care nu le inteleg, poate. Eu ma uit de obicei la lucruri care necesita un efort minim, dar totusi nu se fac. De exemplu, cat de greu este sa nu arunci o sticla goala?", spune Steven van Groningen, presedintele si CEO-ul Raiffeisen Bank, a treia cea mai mare banca din sistemul bancar din Romania. Primul pas spre Romania l-a facut la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, cand a facut parte din echipa de canotaj a Olandei. Atunci a cunoscut-o pe cea care i-a devenit, in 1986, sotie: Valeria Racila, medaliata atunci cu aur la proba de "simplu vasle", informeaza Gandul.

Doi romani schiaza pana la Polul Sud. Galescu si Dunca vor merge trei saptamani pe jos, la -45 de grade. La un secol distanta de expeditia in urma careia norvegianul Roald Amundsen a cucerit Polul Sud al Pamantului, cei doi banateni se incumeta sa reia traseul. Alpinistul Coco Galescu si omul de afaceri Romeo Dunca si-au programat plecarea la sfarsitul acestei luni, astfel ca de Anul Nou tricolorul romanesc va flutura in cel mai inghetat loc de pe Pamant. Cornel (Coco) Galescu este, la 47 de ani, unul dintre cei mai experimentati alpinisti si exploratori romani. Coechipierul lui, omul de afaceri Romeo Dunca, are 42 de ani, e multimilionar in euro si prezent Top 300 Capital. In urma cu sase ani i s-a deschis apetitul pentru expeditii sportive dificile. A participat, in 2005, pe motocicleta, la raliul Paris-Dakar, in 2006 a facut parte din prima expeditie romaneasca ce a urcat pe varful Manaslu din Himalaya, iar un an mai tarziu, alaturi de Coco, a mers in prima expeditie romaneasca la Polul Nord, pe schiuri, scrie EVZ.

"Suveranul" Orban se intoarce la sanul FMI. Dupa saptamani de reticente, Ungaria a sfarsit prin a ceda presiunilor pietelor financiare si a anuntat ca doreste obtinerea unui acord cu FMI, caruia premierul Viktor Orban i-a trantit usa in nas anul trecut. FMI si Comisia Europeana au anuntat ieri ca au primit o cerere oficiala de asistenta financiara de tip "preventiv" din partea Ungariei. In urma cu o saptamana, premierul Viktor Orban declara ca "Ungaria nu are nevoie de un acord de credit cu FMI. Daca FMI revine, eu voi pleca", o reactie la anuntul agentiei de rating Standard&Poor's ca va plasa datoria suverana maghiara sub supraveghere. Politica economica a guvernului de la Budapesta - taxata drept nationalista in exterior - a fost adesea criticata la Bruxelles pentru masuri care nu respecta regulile UE, dar situatia s-a degradat si moneda nationala, forintul, a ajuns in cadere libera, anunta Romania Libera.

Cum arata Cuba dupa un an de capitalism. Criza i-a invatat pe cubanezi gustul capitalismului: au de acum dreptul sa vanda si sa cumpere case si masini si nu mai exista colt de strada fara taraba. Economia de piata le da insa batai de cap si deja multi au ales sa se lase pagubasi. In urma cu un an, Raul Castro, fratele revolutionarului Fidel Castro si actualul presedinte al Cubei, anunta un set de reforme care uimeau: statul comunist urma sa disponibilizeze 500.000 de bugetari, incurajandu-i sa-si deschida propriile afaceri. Totodata, autoritatile au decis legalizarea tranzactiilor imobiliare si recunoasterea dreptului la proprietate, au permis cetatenilor sa-si cumpere automobile si au anuntat ca vor acorda mai usor licente pentru cetatenii care vor sa inceapa afaceri. Integral in Adevarul.

FMI a vrut sa-i saraceasca pe romani inainte de '89, pentru a-i scoate in strada. Annely Ute Gabanyi argumenteaza, bazandu-se pe cercetarile si analizele pe care le-a facut, ca regimul Ceausescu nu ar fi vrut sa-si plateasca datoriile la bancile occidentale, asa cum scriu istoricii romani, ci a fost obligat sa o faca. Astfel, de pilda, FMI i-a propus Romaniei in perioada 1982-1983 un acord stand-by prin care datoriile tarii sa fie re-esalonate si, in schimb, guvernul sa aplice masuri de austeritate extrem de drastice. Gabanyi explica mai departe ca, sub presiunea Occidentului, Romania a fost nevoita sa dea inapoi banii imprumutati in anii '70, chiar cu pretul infometarii populatiei. In acest fel, cancelariile vestice mizau pe doua efecte: recuperarea banilor si iesirea in strada a romanilor umiliti, informeaza Romania Libera.

Clanurile generalilor au scapat de marea restructurare a lui Igas. In urma cu cateva luni, ministrul de Interne acuza faptul ca in MAI sunt peste 30.000 de oameni angajati pe pile. In urma cu cateva zile, acelasi ministru, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", anunta ca restructurarea MAI s-a incheiat in data de 6 octombrie si ca a fost un succes. "Marea familie" la care dumneavoastra cred ca faceti referire, intr-adevar, a suportat anumite modificari. O analiza pe care am primit-o de la Inspectoratul General al Politiei ne arata faptul ca 95% din cei care nu au trecut examenul de evaluare au fost angajati din sursa externa", declara Traian Igas. In realitate, "marea familie" este mai sudata ca oricand la ministerul condus de Igas, relateaza Adevarul.