Alegerile prezidentiale din Egipt vor avea loc pana in iunie 2012. Reprezentantii armatei care conduc Egiptul de la caderea lui Hosni Mubarak s-au adresat marti zecilor de mii de protestatari adunati in Piata Tahrir. Pentru a calma furia manifestantilor, militarii au promis ca alegerile prezidentiale vor avea loc pana in iunie 2012. Seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate, Marshal Hussein Tantawi, a declarat ca votarea Constitutiei va avea loc pe 28 noiembrie, asa cum a fost stabilita, in ciuda crizei politice si a ciocnirilor care se inmultesc de la o zi la alta. De sambata si pana marti, 28 de persoane au fost ucise in luptele dintre protestatari si fortele de ordine. Tantawi, care a aparut si intr-un discurs televizat, a anuntat din nou ca armata nu doreste sa pastreze puterea si ca este gata sa o predea imediat, daca aceasta este vointa poporulului exprimata printr-un referendum. Totodata, Tantawi a acceptat demisia premierului interimar Essam Sharaf fara insa sa anunte numele succesorului acestuia. Iesirea in public a reprezentantilor armatei s-a facut dupa o runda de intalniri si discutii cu miscarile politice de opozitie, precum Fratia Musulmana, cu scopul gasirii unei solutii pentru iesirea din criza politica. Cu toate acestea, protestatarii din Piata Tahrir nu mai au incredere in militari pe care ii considera continuatori ai regimului Mubarak, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Presedintele Georgiei, Mikheil Saakashvili este gata sa-si doneze organele pentru teritorii. Presedintele georgian Mikheil Saakashvili a surprins iarasi cu o declaratie bizara. Acesta a declarat marti ca este gata sa isi doneze organele in schimbul teritoriilor care au apartinut Georgiei. Saakashvili s-a adresat politicienilor rusi, carora le-a marturisit ca pot solicita ce organe doresc din trupul sau si ca el le va trimite cu cea mai mare bucurie daca va primi in schimbul lor teritoriile Georgiei care se afla acum in stapanire ruseasca. Osetia de Sud si Abhazia s-au rupt de Georgia la inceputul anilor '90. De atunci Georgia tot incearca sa le aduca sub stapanirea sa efectiva. In 2008 a avut loc chiar o incercare armata in acest sens, care a fost insa inabusita de Rusia in asa-zisul razboi ruso-georgian de 5 zile, anunta Ria Novosti.

Consiliul National de Tranzitie a anuntat noul Guvern al Libiei. Consiliul National de Tranzitie din Libia a anunat marti componenta noului guvern, care contine cateva nume neasteptate. CNT a avut o misiunea foarte grea in selectarea membrilor guvernului, incercand sa tina cont de interesele si dorintele ideologice si regionale ale factiunilor libiene. Potrivit premierului Abdurrahim El-Keib, in noul guvern "intreg teritorul Libiei va fi reprezentat". Ministru al Apararii a fost numit Osama Al-Juwali, comandantul trupelor militare din Zintan, care l-au capturat sambata pe Saif al-Islam Gaddafi. Externele au ajuns in sarcina lui Ashour Bin Hayal, un diplomat obscur. Numirea acestuia este cu totul neasteptata si s-a facut in detrimentul lui Ibrahim Dabbashi, trimisul Libiei la ONU care i-a determinat pe diplomatii internationali sa sprijine cauza rebelilor libieni. Finantele apartin de acum lui Hassan Ziglam, fost director executiv in industria petrolului, iar Ministerul Petrolului ii revine lui Abdulrahman Ben Yezza, fostul director al companiei italiene ENI. Libia se lupta acum sa reconstruiasca institutiile statului, care pana la caderea fostului regim au fost controlate de un singur om. Procurorul sef Luis Moreno-Ocampo, trimis de Tribunalul de la Haga in Libia, a fost de acord cu judecarea lui Saif al-Islam pe teritoriul tarii sale, ceea ce inseamna ca fiul lui Muammar Gaddafi poate primi foarte usor pedeapsa cu moartea, informeaza Reuters.

Politia mexicana a descoperit 15 milioane de dolari intr-o masina abandonata. Potrivit autoritatilor mexicane, peste 15 milioane de dolari cash au fost capturati intr-o masina abandonata in Tijuana, la granita cu SUA. In timpul operatiunii nu s-au tras focuri de arma si nu a fost nimeni arestat. Autoritatile cred ca banii apartin unui cartel al drogurilor. In afara banilor, in masina se mai gaseau si 3 kg cocaina, arme si bijuterii. Este a treia mare captura in bani facuta de mexicani. In 2007 au descoperit 207 milioane de dolari intr-o casa din Mexic, apartinand omului de afaceri de origine chineza Ye Gon Zhenli, iar in 2008 soldatii au confiscat 26,2 milioame de dolari in Culiacan, capitala statului Sinaloa, scrie AFP.

Talibanii pakistanezi anunta incetarea focului in una dintre zonele tribale. Talibanii pakistanezi au anuntat marti ca vor inceta luptele in sudul regiunii muntoase Waziristan, una dintre cele sapte zone tribale semi-autonome din nord-vestul Pakistanului. Incetarea focului a fost decisa cu o luna in urma si a precedat discutii pentru obtinerea pacii intre intermediari, care au reprezentat guvernul pakistanez si talibani. Aceste discutii au inceput in luna septembrie si au vizat exclusiv sudul Waziristanului. In schimbul armistitiului, talibanii au cerut predarea prizonierilor, retragerea trupelor pakistaneze din regiune si compensatii pentru victimele operatiunilor armate care au avut loc in zona. Potrivit talibanilor, au fost incepute si contacte directe intre guvern si batranii tribului lor in vederea incheierii unei intelegeri de pace. Totusi, guvernul nu recunoaste intalnirile prin reprezentanti cu talibanii, armistitiul si nici contactele cu batranii tribului. Mai mult, Ahsanullah Ahsan, clasicul purtator de cuvant al talibanilor pakistanezi, neaga si el orice intalnire si intelegere pe aceasta tema, anunta CNN.

Premierul turc Recep Erdogan cere demisia presedintelui sirian Bashar al-Assad. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a devenit marti al doilea lider al unei tari musulmane care solicita presedintelui sirian Bashar al-Assad parasirea puterii in favoarea restabilirii pacii in Siria. Ankara a devenit din ce in ce mai critica la adresa violentelor din Siria. Tensiunile dintre cele doua tari s-au intensificat dupa ce trei autocare cu pelerini turci care se intorceau din Arabia Saudita au fost atacate la un punct de frontierea sirian. Doi cetateni turci au fost raniti in atac, informeaza Ria Novosti.