Dramatica marturisire a unui bolnav incurabil: De ce eu? Discursul emotionant al unui barbat de 43 de ani, cu trei copii, despre clipa in care toate lucrurile din viata devin de o mie de ori mai valoroase. El lupta de trei ani cu cancerul pulmonar si face pentru a doua oara chimioterapie. Cand, in floarea varstei, lupti de trei ani cu cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive tumori maligne, si treci a doua oara prin caznele chimioterapiei, perspectiva se schimba brusc. Timpul devine ceva limitat, ca o fata de masa. Proiecte incerte pe care le impingeai pana acum intr-un viitor fara margini se topesc si dispar. Depozitezi fiecare imagine, soarele e mai galben, mirosul frunzelor mai puternic si cel mai important lucru in viata devine respiratia copilului care doarme pe pieptul tau. Este ceea ce i se intampla profesorului iesean Calin Monor. Are 43 de ani. E un barbat in floarea varstei, la apogeul vietii profesionale si personale. Daca i-ai citi CV-ul, ai ramane impresionat: preda la Universitatea Tehnica, de 15 ani, a fost brevetat ca inventator. Pe plan personal, este la a doua casatorie. Are trei copii, cel mai mic avand doar 6 luni. Cu alte cuvinte, un om extrem de activ, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Afisele care promoveaza Romania au ajuns in toata lumea, de la New York in Bahrain. In primele ore de la publicarea lor pe site-ul deceiubescromania.ro, mii de oameni au descarcat afisele care prezinta realizarile a cinci romani care au schimbat, fiecare in felul sau, fata lumii. In doar cateva zile de la lansare, site-ul deceiubescromania.ro a adunat deja peste 3.000 de like-uri din partea utilizatorilor Facebook. Cele cinci afise, care pot fi lipite oriunde in lume, vorbesc despre Henri Coanda, Stefan Odobleja, Nicolae Paulescu, Ilie Nastase si Nadia Comaneci si pot fi descarcate atat in limba romana, cat si in engleza, germana, italiana si spaniola. Anca Iulia Ciucur, o romanca stabilita in Anglia, a trimis pe adresa redactiei gandul o fotografie cu masina ei, pe care a lipit varianta in engleza a afisului cu Ilie Nastase. In plus, variantele in engleza ale afiselor campaniei "De ce iubesc Romania" au ajuns si la New York, la intrarea in sediul Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU, dupa cum se poate observa in aceasta fotografie trimisa de Simona Miculescu, anunta Gandul.

Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei: "De ce scapa mereu bogatii? Raspunsul il gasiti la instante". Pe ultima suta de metri a celui de-al doilea mandat la sefia Ministerului Public, procurorul general, Laura Codruta Kovesi (38 de ani), priveste critic sistemul judiciar, in care si-a propus insa sa-si incheie cariera. Nu este total de acord cu modul in care unii dintre subordonatii sai lucreaza in dosare de spalare de bani sau in cauze care vizeaza infractiuni economice, dar incearca sa compenseze "lipsurile" prin pregatire profesionala. Este nemultumita de judecata "indelungata" in dosarele "grele" de pe rolul instantelor si nu pare convinsa de capacitatea actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) de a lua decizii consecvente, corecte, menite sa schimbe lucrurile care nu merg in sistemul judiciar. Desi admite ca, in urmatoarele luni, pana la expirarea mandatului sau, vor mai fi politicieni, oameni de afaceri sau edili pusi sub acuzare in dosare penale, arestati sau trimisi in judecata, nu are curaj sa dea un pronostic pentru finalizarea unor dosare in lucru: "Intre curaj si inconstienta e un pas mic". Integral in Adevarul.

Cati bani se scurg prin fisurile RADET. Peste 1,5 miliarde euro sunt investitiile necesare pentru redimensionarea sistemului RADET. Alaturi de alte 250 de companii cu capital de stat, RADET se afla, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale in situatia de faliment, acumuland un nivel ingrijorator de arierate, dar beneficiind in continuare de subventii. Desi in evidenta Ministerului Economiei, RADET apare ca pe durata anului 2010 a inregistrat profit acest lucru se datoreza faptului ca aceasta regie a statului incarca facturile consumatorilor cu pierderile din retea si primeste an de an subventii de zeci de milioane de euro. Parte din pierderi se regasesc in pretul gigacaloriei, iar restul se plateste, indirect, tot de populatie prin subventia acordata regiei. Practic, regia nu suporta pierderile din retea, RADET fiind subventionata din bani publici, scrie Romania Libera.

Neregulile din Centrul Istoric, intarite cu documente aranjate. Directori din Primaria Capitalei sunt suspectati ca au fabricat documente, ca sa nu aplice penalitati de sute de mii de euro firmei Apolodor. Consultantul englez a reziliat contractul. Documentele privind lucrarile din Centrul Istoric arata ca firma care a castigat licitatia a incalcat conditiile din oferta si pe cele din contract. Directorii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) au scos insa din palarie documente, posibil contrafacute, care sa-i scape pe constructori de plata penalitatilor de ordinul sutelor de mii de euro. Este treaba organelor de ancheta sa verifice daca acestea sunt contrafacute sau prost facute, cu toate consecintele legale care se impun. Vom demonstra ca o parte dintre ele au fost scoase "din joben" si ca se bat cap in cap cu cele reale de pana atunci, anunta EVZ.

Cozmin Gusa: "Am cumparat Petromservice". PSV Company, fosta Petromservice, a fost cumparata in dimineata de 7 noiembrie 2011, cu cateva ore inainte ca Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si directorii companiei sa fie retinuti de procurorii Parchetului General pentru devalizarea societatii. Dezvaluirea a fost facuta, ieri, pentru "Adevarul" de Cozmin Gusa (41 de ani), care detine jumatate din actiunile noii societati care a preluat fosta Petromservice. "Elbahold a fost cumparata de Strategies - Research - Investment SRL, persoana juridica romana. Actionari: 50% - Cozmin Gusa, 50% - Maricel Pacuraru, administrator unic- Cozmin Gusa. Prin achizitia Elbahold, in acest moment, PSV a devenit o afacere 100% romaneasca", a declarat Cozmin Gusa. El a refuzat insa sa dea detalii despre tranzactie si despre suma cu care a achizitionat compania aflata in insolventa. Cozmin Gusa sustine insa ca noul PSV, detinut in proportie de aproape 55% de societatea sa si a lui Maricel Pacuraru, s-a constituit deja parte in dosarul in care s-a cerut arestarea "lotului Vintu", pentru recuperarea prejudiciului, estimat de anchetatori la peste 83 de milioane de euro, informeaza Adevarul.

Deportatii din Transnistria: Viata cu 400 de grame de paine pe zi. Din cei 25.000 de tigani trimisi de maresalul Antonescu in Transnistria, doar 11.000 au supravietuit, sustine istoricul Viorel Achim. Cei mai multi au murit de foame, de tifos, de frig. Supravietuitorii s-au intors in tara in 1945. Imaginati-va harta Romaniei cu Basarabia si Transnistria alipite. Suntem in 1942, cand regimul Antonescu deporta tigani peste Prut, iar regiunea Transnistria era administrata de romani. Din cei 25.000 de tigani deportati atunci in Transnistria, doar 11.000 au supravietuit, potrivit istoricului Viorel Achim, care s-a dedicat unui proiect de cercetare privind deportarea tiganilor. "Au trait acolo in conditii inumane, locuind in bordeie de paie, fara haine pe ei. Au murit de foame, de frig, au fost supusi unui regim de munca fortata. Foarte multi dintre tigani s-au imbolnavit atunci de tifos, murind dupa prima iarna petrecuta in Transnistria. Au fost vaccinati de medicii evrei mult prea tarziu, dupa ce majoritatea deja se imbolnavise", povesteste istoricul, scrie Romania Libera.