Cazul "Jean Monnet": a fost o orgie bahica, nu viol. "Tata, o sa ma imbat mai rau ca altadata". Raportul medico-legal intocmit arata ca actul sexual a fost consimtit. Anchetatorii nu exclud varianta ca fata ar fi putut avea relatii si cu un alt barbat, inainte si dupa presupusul viol. Eleva de la Liceul "Jean Monnet" din Capitala, care isi acuza fostul profesor de viol, nu prezinta urme de violenta, se arata in raportul medico-legal care va ajunge, astazi, pe masa anchetatorilor. Mai mult decat atat, sustin legistii, nu a fost gasita sperma si nici alte probe biologice care sa indice actul sexual cu o anumita persoana. Au fost confirmate, in schimb, leziunile anale si urme ale unui act sexual consimtit, care ar putea data din perioada in care tanara a fost in excursie, in urma cu o luna, la Predeal. Anchetatorii nu exclud, insa, si varianta conform careia Oan R. ar fi putut avea relatii sexuale cu un alt barbat, inainte sau dupa excursie. "Din declaratiile celor prezenti in excursia de la Predeal, nu reiese ca tanara ar fi avut, atunci, relatii sexuale cu altcineva decat cu profesorul", sustin oamenii legii, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Senatorii i-au "castrat" pe pedofili. Deputat PDL: "Foarte multi dintre copiii abuzati sexual devin homosexuali. Nu este normal sa fii homosexual". "Foarte multi dintre copiii abuzati sexual devin homosexuali, iar spirala devine din ce in ce mai mare". Declaratia, deosebit de transanta, ii apartine lui Marius Spanu, deputat PDL, unul dintre initiatorii proiectului de lege privind castrarea chimica a pedofililor, si a fost facuta dupa ce proiectul a fost aprobat tacit de Senat. Democrat-liberalul sustine ca foarte multi copii abuzati sexual devin homosexuali si ca s-a ajuns la un punct in care trebuie luate masuri. "Trebuie sa ne gandim ce se intampla cu un astfel de copil. Din punctul meu de vedere este mai mult decat o crima, il marchezi pe acest copil toata viata. Din contra, datorita acestui abuz foarte multi devin la randul lor homosexuali. Este ca o spirala care devine din ce in ce mai mare.(...) Sunt cazuri statistice in care se arata ca foarte multi dintre cei abuzati in copilarie devin la randul lor homosexuali", a declarat pentru Gandul deputatul Spanu.

Cozmin Gusa, noul actionar al Petromservice: "Cum am ajuns patron la Petromservice". Fostul politician a preluat cea mai banoasa afacere a lui Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu. Fost partener si angajat al lui Sorin Ovidiu Vintu, Cozmin Gusa (41 de ani) i-a preluat cea mai banoasa afacere, dupa FNI: Petromservice. S-a asociat cu un alt apropiat al lui SOV, Maricel Pacuraru, judecat pentru capusarea Postei Romane. Vor sa resusciteze o firma pe care Liviu Luca si Vintu ar fi prejudiciat-o cu 83 de milioane de euro. Noii proprietari vor ca statul sa recupereze acesti bani si sa-i dea lor, adica fostei Petromservice, actuala Strategies-Reaserch-Investements SRL. Integral in Adevarul.

Criza schimba prioritatile strategice ale Romaniei. Uniunea Europeana se confrunta cu probleme existentiale, care nu vor putea fi rezolvate fara schimbari fundamentale ale structurii sale - schimbari care sunt pregatite si discutate in aceste zile la Berlin, Paris sau Londra. In consecinta, si Romania este obligata sa isi revizuiasca politica externa. Declaratia presedintelui Traian Basescu in recenta sa vizita de la Berlin, in care acesta isi exprima sustinerea pentru crearea Statelor Unite ale Europei, este un prim pas, chiar daca numai la nivel declarativ, catre un nou grad, mai aprofundat, de integrare a Romaniei in structurile Uniunii Europene. Insa cum va arata noua Uniune Europeana - si cine va mai face parte din ea, scrie Romania Libera.

Cum redobandesc moldovenii cetatenia romana. Acum cinci-sase ani, cei care reuseau sa depuna juramant de credinta fata de Romania prin redobandirea cetateniei, puteau fi considerati norocosi. Dupa patru ani de sedere legala in Romania si dupa alti cativa ani de asteptare, timp in care era procesat dosarul, cam 170 de basarabeni ajungeau annual sa se prezinte in fata Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, devenind astfel romani si in acte, nu doar in suflet si cu amintirea vremurilor de demult. Si azi mai sunt basarabeni care au depus dosarul (in Republica Moldova) intre 2002 - 2006 si abia acum reusesc sa-si obtina cetatenia, asta dupa ce si-au reinnoit unele acte care intre timp au expirat si dupa ce au trimis memorii in nenumarate randuri catre Ministerul Justitiei pentru a urgenta procesul. Este si cazul unui tanar din Republica Moldova, primul care a actionat in judecata Ministerul Justitiei din Romania, dupa ce in urma unui memoriu a primit drept raspuns urmatoarele: "Aveti dreptul sa cereti cetatenia, dar statul nu este obligat sa v-o dea". Interviul integral despre cum se obtinea la acea vreme cetatenia si care au actiunile ce i-au adus lui Ghenadie Brega castig de cauza in aceasta problema, il puteti citi aici, anunta Vertical News.

Revoltator: vanatoare de masini in "Orasul foamei". In Campulung Moldovenesc, oras plin de gropi si fara incalzire centralizata, o firma a dat un tun pe 10 ani, sechestrand masini in 30 de secunde. Taxa de rascumparare este uriasa. S-a cam ales praful de brandul turistic construit in jurul orasului Campulung Moldovenesc, aflat la poalele Raraului. Statiunea "cu un farmec greu de descris, cu un pitoresc aparte" - cum scrie in pliante - e de fapt o periferie imunda. Tot orasul e plin de gropi, langa blocuri sunt asezate stive mari de lemne pentru ca nu exista incalzire centralizata iar locuintele ANL, finalizate de ani buni, sunt nelocuite pentru ca Primaria n-are bani de racordare la utilitati. Dar ceva al lui tot are Campulungul. Un serviciu de ridicat masini diabolic, pus pe tava unei firme din Botosani. Contractul, care se intinde halucinant pana in 2020, e un jaf la drumul mare. Cuvantul de cartier folosit in asemenea situatii este "japca" si se potriveste perfect. Toate arterele din oras au fost impanzite cu indicatoare care avertizeaza ca parcatul este interzis. Daca lasi 30 de secunde masina pe dreapta si cobori sa iei o paine, aproape sigur nu o mai gasesti, informeaza EVZ.

Scandal in biserica. IPS Teodosie, acuzat de agresiune sexuala. Cine este orfanul Ciprian care a depus "din razbunare" plangere la Parchet. IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de un barbat, care a depus in urma cu cinci zile o plangere la Parchetul General, ca i-a facut avansuri si l-a obligat sa intretina relatii sexuale, pe vremea cand acesta era minor. Tanarul sustine ca faptele s-ar fi petrecut in urma cu 15 ani, in 1996, la Manastirea Dervent din judetul Constanta. Tanarul se numeste Ciprian Stanescu si este un orfan luat in grija de Biserica, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului. Parchetul General investigheaza daca este cazul sa fie deschis un dosar penal pentru aceste acuzatii. Tanarul sustine ca Arhiepisopul l-ar fi agresat sexual pe cand avea 17 ani si ca acelasi lucru l-ar fi patit si alti elevi ai Seminarului Teologic din Constanta. Un reprezentant al Manastirii Dervent a confirmat pentru gandul ca tanarul Ciprian, cel care il acuza pe Arhiepiscop, a locuit in complexul bisericesc, dar ca acuzatiile acestuia nu se sustin. Potrivit acestuia, "nu e exclus ca cineva sa incerce sa se razbune pe ierarh". Detaliile din declaratia acuzatorului nu coincid cu cele reale, mai precizeaza sursa citata, scrie Gandul.

Brucan voia sa ramanem comunisti. "Adevarul" va prezinta povestea lui Marian Mierla, care la 22 decembrie 1989 a ajuns, din portar la Muzeul de Arta, membru in CFSN, si felul in care gandeau "emanatii" Revolutiei. Marian Mierla este unul dintre cei 39 de membri inclusi in seara de 22 decembrie 1989 in Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), desi la acea vreme nu era decat un simplu paznic la Muzeul de Arta din Bucuresti si, in paralel, student la Politehnica. In episodul de ieri al serialului "Misterele Revolutiei" ati putut citi cum, in primavara lui 1989, Mierla a fost racolat de un personaj misterios, care s-a recomandat Adrian si care l-a invatat cum sa creeze o "retea in noduri" care sa iasa in strada atunci cand va veni vremea potrivita pentru inlaturarea lui Ceausescu. Intamplator sau nu, pe 22 decembrie, Mierla a fost luat din strada si pus la aceeasi masa cu noii lideri ai Romaniei, in urma unei povesti uluitoare, anunta Adevarul.

Pensiile de lux au fost marite prin Legea Tacerii. O parte fostii angajati din sistemul de aparare au primit mai multe puncte de pensie decat prevede legea. Reforma sistemului de pensii prin care se urmarea desfiintarea pensiilor speciale nu a avut efectul scontat. In urma recalcularii, urmata apoi de sistemul revizuirii, majoritatea pensiilor celor 159.000 de fosti angajati din sistemul de aparare (MApN, SRI, MAI si altele) au crescut in medie cu 30%. Referitor la modul in care se calculeaza vechimea in munca pentru fosti ofiteri si care este baza legala, am solicitat punctul de vedere al SRI, MapN si MAI. Pana la ora inchiderii editiei ziarului, cele trei institutii nu au oferit niciun raspuns. Nici reprezentantii organizatiilor rezervistilor nu au putut explica care sunt normativele in vigoare de calculare a pensiilor militarilor, a vechimii in activitate, mai ales ca legile specifice din domeniu au fost abrogate, informeaza Romania Libera.