Mario Monti renunta la salariul de sef al guvernului si de ministru al economiei. Guvernul italian a adoptat un plan anticriza. Prim-ministrul italian Mario Monti a anuntat duminica ca a renuntat la salariul sau de presedinte al Consiliului si de ministru al economiei, informeaza AFP, dupa adoptarea unui plan anticriza cu masuri draconice ce urmeaza sa scoata Italia din criza. "In momentul in care ceri sacrificii tuturor cetatenilor, este de datoria mea de a renunta la salariul de presedinte al Consiliului si de ministru al Economiei si Finantelor", a anuntat Monti, cu ocazia unei conferinte de presa.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Mario Monti a adoptat un plan anticriza in valoare de 20 de miliarde de euro. Guvernul italian a adoptat duminica o serie de masuri draconice care se ridica la "aproximativ 20 de miliarde de euro" pana in 2014, in timp ce peste 10 miliarde de euro vor fi investiti in relansarea economica a tarii, potrivit unui comunicat de presa citat de AFP. Astfel, noile masuri de austeritate ii vor permite Italiei sa revina la un echilibru bugetar pana in 2013. Noul plan prevede o crestere a impozitelor pe bunurile imobiliare, o taxa pe bunurile de lux (masini de mare capacitate cilindrica, barci, avioane) si masuri impotriva evaziunii fiscale. Guvernul italian prevede, de asemenea, cresterea varstei de pensionare, iar pensiile vor fi calculate in functie de numarul de ani lucrati si nu pe baza ultimului salariu primit.

Ministrul italian al Afacerilor Sociale a anuntat cu lacrimi in ochi reforma pensiilor. Guvernul italian a adoptat duminică o reformă care înăspreşte sistemul de pensii, deja criticată de sindicate, a anunţat ministrul Afacerilor Sociale, Elsa Fornero, care a izbucnit în lacrimi în timpul prezentării, informeaza Reuters. În cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul Mario Monti, ministrul a subliniat că reforma se traduce printr-o creştere a vârstei de pensionare şi a numărului anilor de cotizare din ianuarie 2012. Foarte emotionata, ea nu a putut termina fraza în care vorbea despre "constrângerile financiare severe" şi "sacrificii".

Alegeri legislative in Slovenia: Partidul de centru-stanga al primarului din Ljubljana, castigator - exit-poll. Partidul de centru-stanga al primarului din Ljubljana, Zoran Jankovic, se afla in fruntea alegerilor parlamentare anticipate din Slovenia, potrivit unui sondaj exit-poll realizat duminica, dupa cum anunta AFP. Intrucat era asteptata o victorie a conservatorilor, rezultatul alegerilor de duminica a reprezentat o supriza. Partidul Slovenia Pozitiva, care a fost infiintat in urma cu doua luni special pentru aceste alegeri, a strans 29,1% din voturi, in timp ce Partidul Democrat Sloven, condus de fostul prim-ministru Janez Jansa, a obtinut 26,5% din voturile alegatorilor. Premierul social-democrat Borut Pahor, al carui guvern a fost rasturnat in luna septembrie, a adunat 10,8% din voturi, conform sondajelor publicate de televiziunea publica. Rezultatele partiale sunt asteptate duminica seara. Daca aceasta tendinta continua, liderul opozitiei, Janez Jansa, in varsta de 53 de ani, ar inregistra un regres considerabil, dupa ce sondajele il aratau victorios in aceasta campanie.

Alegeri legislative in Slovenia: Cine este Zoran Jankovic? Primarul din Ljubljana, care este castigatorul surpriza al alegerilor legislative anticipate din Slovenia, este un milionar de centru-stanga, care a pornit initial ca om de afaceri inainte de a se lansa cu succes in politica, relateaza AFP. Jankovic este un apropiat al presedintelui Sloveniei, Milan Kican, fiind perceput ca un om de stanga, usor populist. Milionarul sloven detine una dintre cele mai mari averi din tara si a declarat in nenumarate randuri ca "inima sa se afla in stanga, iar portofelul in dreapta". Zoran Jankovic se prezinta mai mult ca un antreprenor decat ca un om politic. Victoria primarului Ljubljanei in fata liderului opozitiei, Janez Jansa, este neasteptata. In urma unui sondaj publicat vineri, avansul lui Janez Jansa fata de Jankovic s-a redus semnificativ, acesta fiind suspectat de coruptie in legatura cu afaceri imobiliare suspecte.

Alegeri legislative in Croatia: Opozitia de centru-stanga, castigatoare - exit-poll. Coalitia de centru-stanga (opozitie) din Croatia a castigat duminica alegerile parlamentare in fata conservatorilor aflati la putere, obtinand 44,5% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne si difuzat de televiziunea nationala HRT, anunta AFP. Aceasta coalitie, condusa de Partidul social-democrat (SDP), obtine astfel un avans considerabil fata de Uniunea democrata croata (HDZ), aflata la putere, care a primit 22,1% din voturi, arata datele sondajului realizat de agentia IPSOS Puls. Coalitia de centru-stanga ar urma, potrivit sondajului, sa dispuna de 83 din cele 151 de locuri din Parlament, ceea ce i-ar permite formarea unui guvern. Alesii HDZ si ai altor doua formatiuni mici care s-au alaturat acestui partid in unele circumscriptii ar urma sa ocupe 40 de locuri. Primele rezultate oficiale preliminare sunt asteptate in jurul orei 20.00 GMT (22.00 ora Romaniei).