Liceul "Jean Monnet", vesnic aspirator de fite. De la odraslele nomenclaturistilor la pitipoancele contemporane. Liceul "Jean Monnet" e din nou vedeta de televiziune. Ieri a inceput revolutia. Cate 10 minute, in fiecare pauza, elevii au iesit sa-si sustina "directiunea", demisa de Ministerul Educatiei. Dupa Revolutia din '89, celebritatea liceului bucurestean "Jean Monnet" crestea de fiecare data la alegeri. Aici au votat o parte dintre marii politicieni, cei care locuiesc in zona Primaverii, precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dinu Patriciu si multe alte nume pentru care se facea breaking news din apropierea urnei de vot. Aici au invatat odraslele nomenclaturistilor. Astazi, elevii modesti sunt "eclipsati" de fite. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Marele exod la cumparaturi. Sudul tarii "migreaza" in Bulgaria pentru conservele ieftine, cei din vest trec granita la unguri si la sarbi, unde alimentele de baza si seturile de cadouri costa mai putin decat la noi, iar moldovenii merg in Basarabia si Ucraina pentru ofertele imbatabile la dulciuri si bauturi alcoolice. Locuitorii din judetul Bihor merg la supermarketurile din Ungaria, unde alimentele sunt cu pana la 35% mai ieftine. Pe de alta parte, cei din Baia Mare dau fuga la ucraineni, unde preturile sunt mai mici cu pana la 60%. Iesenii trec Prutul pentru a-si face plinul la masina pentru ca un litru de benzina costa doar 4 lei, iar GPL-ul, 1,7 lei, relateaza Adevarul.

Cat de puternic va fi cutremurul care va zgudui Romania in 2012. Seismologul George Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si cel care a anticipat patru cutremure, inclusiv cel din 1977, spune ca in tara noastra cel mai mare cutremur poate atinge 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent. In editia de azi a "Evenimentului zilei", veti putea citi un interviu cu George Purcaru despre cutremurul care va lovi Romania in 2012. "Cutremul este mai greu de prevazut decat moartea unui om", spune seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt si presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie. Continuarea in EVZ.

O poveste sfasietoare. Andrei, omul pentru care lumea n-a imbatranit deloc. Era 4 octombrie, 1996, undeva pe la amiaza, in Chisinau, orasul din care vine Andrei Stratila, cand o masina l-a luat in viteza pe capota si l-a tras dincolo de sticla faramitata a parbrizului. Andrei se plimba cu bicicleta, cobora un deal care se termina intr-o curba abrupta, cand autoturismul i-a iesit in cale. Ultima imagine pe care o are despre lume este drumul prafuit, soarele de octombrie si un mar pe partea stanga, sub care era asezat un covor de fructe. Si-atat. Tatal lui a venit parca de nicaieri sa-l culeaga de pe parbriz, striga, spunea sa sune cineva la salvare, ba chiar il rugase pe soferul masinii care-i facuse praf copilul sa-l duca la spital, scrie EVZ.

Povestea preotului Nicolae care, suparat ca "nu se mai colinda", a readus bucuria intr-un colt de tara. De mai bine de un sfert de secol, in aproape fiecare dupa-amiaza de decembrie, pana in Ajun, zeci de copii din comuna brasoveana Halchiu se aduna, pentru o ora, doua, la biserica. Fiecare are in mana un caietel cu versuri - colindele pe care le vor canta la concertul de Craciun din biserica si cu care vor umbla apoi din poarta-n poarta, prin tot satul. Cand s-au strans toti, apare si parintele Nicolae Goja. Ii intreba una, alta, ii asteapta rabdator sa se inchine la icoana de la intrare, apoi ii oranduieste pe scaune sau langa altar si incepe repetitia. De cele mai multe ori il ajuta si fiica sa cea mare, Maria Melania, profesoara de romana si engleza, care vine aproape zilnic de la Brasov, iar in ultimele zile dinaintea concertului de Craciun i se alatura si ceilalti doi copii ai parintelui Goja: cealalta fiica, Ana Alexandra, maritata la Bacau, si mezinul Nicolae Teodor, masterand in teologie la Sibiu. Integral in Gandul.

Vanatorii de batrani singuri. Persoane de peste 80 de ani, unele chiar afectate de senilitate, cu proprietati valoroase si care, de multe ori, nu au pe nimeni in apropiere, pot deveni tinta vanatorilor de locuinte. Justitia romaneasca pare neputincioasa in fata acestor cazuri, din ce in ce mai numeroase. O familie din orasul Bocsa a luat in ingrijire doi soti din Bucuresti, ca sa obtina apartamentul lor. "Ingrijitorii" nu s-au mai obosit sa o instiinteze si pe fiica batranilor de aranjament. Cand Cristina Slasomeanu a venit in vizita la parintii ei, a constatat cu stupoare ca acestia nu-i mai deschid usa. Speriata, femeia a chemat politia si pompierii care au intrat in locuinta pe geam. Dar sotii Slasomeanu nu erau inauntru. Confuza, femeia i-a declarat disparuti si, spre surprinderea sa, politia i-a gasit pe batrani la 450 de kilometri distanta de Bucuresti, in casa familiei Milos, informeaza Romania Libera.

Dan Voiculescu vrea daune de 136.000 de euro de la verisoara sa din Germania. Vezi de ce este suparat "Felix"! Dupa ce Curtea Suprema de Justitie a respins cererea extraordinara de revizuire a verdictului de colaborator al Securitatii, Dan Voiculescu o cheama la Judecatoria Sectorului 1 pe verisoara sa din Germania, Paraschiva Silaghi. Senatorul PC o acuza pe verisoara sa de defaimare si cere instantei sa o oblige sa-i plateasca daune de 136.000 de euro daune morale pentru declaratiile publice facute impotriva sa, publicarea sentintei definitive in trei cotidiane si plata cheltuielilor de judecata, anunta Adevarul.

Revelion 2012 in Budapesta. Cum arata orasul intr-o noapte rece de iarna. Budapesta este minunata in aceasta perioada a anului si o alegere perfecta pentru a-ti petrece Revelionul: strazile si cladirile sunt iluminate cu mii de beculete si de reflectoare, salile de concert si de spectacol sunt pline, iar magazinele isi aprind vitrinele vesele. Doar vantul taios si rece tipic pentru pusta iti va da batai de cap, mai ales daca ninge viscolit. Insa te vei putea incalzi la targul traditional de Craciun din centrul orasului, la o cana de vin fiert, o portie de gulas si de kurtoskalacs, relateaza GreatNews.ro

La ce a folosit conferinta pentru Afganistan?La Bonn, intr-un oras plasat sub stare de asediu, se desfasoara conferinta internationala dedicata Afganistanului. Este o reeditare a primului eveniment de acest fel derulat, tot la Bonn, in fosta resedinta a cancelarului federal de pe Petersberg, la finalul lui noiembrie 2001. Comunitatea internationala promitea, la acea vreme, perspective pasnice Afganistanului - si un viitor economic prosper. Cancelarul din epoca al Germaniei, Gerhard Schroder, vorbea despre "o zi mare", dupa toti acei ani de razboaie, teroare, nevoi si disperare. Planul restart-ului prevedea o noua si democratica lege fundamentala, precum si alegeri libere, informeaza Deutsche Welle.