Doua zacaminte cu peste 100 de tone de aur au fost descoperite in Bulgaria. Doua zacaminte de aur au fost descoperite langa Tran, respectiv Rakitovo, potrivit Ministerului Economiei din Bulgaria. Specialistii geologi estimeaza ca cele doua zacaminte depasesc 107 tone de aur si 100 tone de argint. Ambele sunt studiate si dezvoltate de compania canadiana EuroMax Resources. Canadienii studiaza depozitele de aur din Bulgaria de sapte ani si au decis sa ceara ministerului inregistrarea lor oficiala ca zacaminte de aur. Aceasta incadrare le permite companiilor sa isi continuie cercetarile in cele doua locuri si de indata ce vor obtine mostre prelucrate din aur zacamintele pot fi incadrate ca descoperiri comerciale. In prezent in Bulgaria functioneaza o singura mina de aur. Ministerul Economiei a decis in luna octombrie sa permita cautarea metalelor pretioase si in zonele Topolovgrad si Galabovo, scrie Novinite.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Iranul nu va preda drona americana capturata. Hossein Salami, adjunctul Fortelor Armate iraniene a declarat ca tara sa nu intentioneaza sa inapoieze drona capturata pe teritoriul sau. Salami este de parere ca nicio tara al carei teritoriu este violat nu are de ce sa inapoieze echipamentul de spionaj, indiferent de tara din care acesta provine. Mai mult iranienii considera incidentul ca fiind un act de invazie si de razboi. Desi oficialii americani nu au confirmat ca drona expusa in media iraniana apartine SUA, un reprezentant al Pentagonului a admis ca o drona americana a fost data disparuta de joi si inca nu a fost recuperata. Unii oficiali au admis ca drona facea parte dintr-o misiune de recunoastere a CIA care privea atat partea de servicii secrete cat si personalul armatei stationat in Afganistan, anunta CNN.

Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu represalii daca vor aprinde luminitele de Craciun. Coreea de Nord ameninta Sudul cu "consecinte neasteptate" in cazul in care acestia vor aprinde luminitele de Craciun in apropierea granitei dintre cele doua tari. O constructie metalica luminata in forma de brad amplasata pe dealul Aegibong a fost vizibila anul trecut din orasul nord coreean Kaesong. Coreea de Sud a suspendat obiceiul aprinderii luminitelor in brazii de Craciun in anul 2003, pentru a le face pe plac vecinilor din nord. Cum relatia dintre cele doua tari s-a deteriorat, Sudul a aprins luminitele anul trecut intr-un singur loc, dar vizibil si din Coreea de Nord. Anul acesta se vor aprinde trei instalatii de Craciun in vestul, centrul si estul tarii. Coreea de Nord considera ca odata cu aprinderea beculetelor, Coreea de Sud se foloseste de sarbatoarea Craciunului pentru a face propaganda religioasa in favoarea crestinismului, informeaza BBC.

Dominique de Villepin va candida la alegerile prezidentiale din Franta. Fostul premier si ministru de externe Dominique de Villepin, vechiul rival al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a declarat ca s-a decis sa intre in cursa prezidentiala din 2012. Villepin s-a aratat indignat de legile care impun numai masuri de austeritate. Candidatul considera ca tara sa urmeaza astazi unele interese care nu ii sunt proprii si crede ca este nevoie de mai mult curaj pentru sustinerea intereselor nationale. Intre 1995 si 2002 Dominique de Villepin a fost secretarul general de la Palatului Elysee, iar in 2005 a fost premier. Acesta este celebru pentru rolul jucat in calitate de ministru de externe, cand in 2003 a refuzat participarea Frantei la conflictul din Irak, scrie AFP.

Scrutinul din Transnistria a fost validat - surse. Republica Transnistria a organizat alegeri prezidentiale duminica 11 decembrie. Prezenta la vot a fost de 54,5% din totalul populaiei cu drept de vot. Rezultatele votului se vor anunta luni dimineata. Principalii candidati la functia suprema sunt actualul presedinte Igor Smirnov, liderul comunistilor Oleg Horzhan si vicepresedintele parlamentului transnistrean Anatoli Kaminsky. Igor Smirnov candideaza pentru cel de-al cincilea mandat, iar expertii sunt de parere ca alegerile nu vor fi castigate din primul tur de scrutin. In acest caz turul al doilea se va tine in data de 25 decembrie. Republica Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova in anul 1990, anunta The Voice of Rusia.

Libia: Peste 5.000 de rachete sol-aer au fost securizate. O echipa mixta de genisti americani si libieni au securizat rachetele sol-aer detinute de fostul regim Gaddafi. Pana in prezent peste 5.000 de astfel de rachete impreuna cu lansatoarele lor portabile au fost identificate si securizate, in timp ce alte mii se presupune ca au fost distruse in timpul bombardamentelor NATO. Libia detinea in luna februarie un stoc de 20.000 de rachete portabile in marea lor majoritate modelul SAM-7, achizitionate de Muammar Gaddafi in anii '70 si '80. Americanii sustin ca aceste rachete pot reprezenta inca o amenintare extrem de importanta in special pentru aviatia civila si de aceea fac toate eforturile impreuna cu reprezentantii CNT pentru a le localiza si distruge. SUA anunta ca s-au cheltuit deja sase milioane de dolari in eforturile de securizare a rachetelor si sunt de parere ca CNT va avea o misiune deosebit de grea in incercarea de dezarmare a populatiei, informeaza AFP.