Cateva zeci de romani, in care se aflau si hunedoreni, au fost opriti de Politia Daneza in timp ce se aflau intr-un autocar, in drum spre casa. Oamenii au fost dusi intr-o hala mizera, interogati timp de patru ore, in picioare, fara toaleta, imbranciti si incatusati daca au pus intrebari sau nu s-au lasat fotografiati. Totul fara explicatii si fara scuze.

Umiliti si abuzati. Asa se simt zeci de romani, printre care si hunedoreni, care joi seara se indreptau din Danemarca spre Romania. Povestile sunt terifiante si par desprinse din Germania nazista, nu dintr-o tara considerata una dintre cele mai civilizate din lume. Oamenii spun ca nu a trecut mult de cand s-au imbarcat in Copenhaga ca au si fost trasi pe dreapta de catre politistii danezi. Ofiterii i-au dus intr-o hala mizerabila, fara apa, scaune sau toaleta si le-au scotocit toate bagajele, inclusiv laptopurile si telefoanele mobile.

Cosmarul abia incepuse insa si s-a scurs pe parcursul a patru ore de teroare si frica. Unii au incercat sa ceara explicatii. Au fost incatusati si tratati mai rau decat niste gunoaie. Daca unii sunt dispusi sa se bucure doar ca au ajuns acasa, o parte dintre pasageri sunt decisi sa depuna plangere la Ministerul de Externe si Ambasada Romaniei din Copenhaga.

De la bucurie la agonie

Gabriela Lazar este o deveanca ce a studiat la Scoala de Business din Aarhus, Danemarca. Se intorcea de tot acasa. Este printre cei care a avut ghinionul de a se afla in autocarul groazei. Era fericita ca, dupa o vreme, se intoarce acasa, la rude si prieteni. Habar nu avea ce urma sa i se intample. "Eram cu toate bagajele si abia asteptam sa ajung acasa. La scurt timp dupa ce am plecat din Copenhaga, un echipaj de politie a intrat in fata autocarului. Am mers vreo 5-10 minute si apoi am fost opriti. Ne-au dus intr-o hala mizerabila, unde era frig, apa cu urina pe jos, mult praf, fara toaleta sau scaune. Ne-au cerut sa coboram, iar inaintea mea erau soferii. Nu am apucat sa ies ca am simtit o bufnitura in autocar. Il izbisera pe sofer", povesteste Gabriela Lazar.

Motivul - omul a refuzat sa se pozeze cu numele scris pe o foaie de hartie. Iar de aici lucrurile au degenerat. "Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care suntem nevoiti sa ne pozeze. Mai mult. Toate cele patru ore au fost inregistrate video, fara ca cineva sa ne ceara acceptul pentru asta. Nu mi s-a parut normal sa fiu umilita si sa pozez ca infractorii, in conditiile in care nu am gresit cu nimic. Ba chiar le-am explicat si aratat ca sunt rezident danez. Am buletin acolo. Cand le-am spus ca nu vreau sa fac poza m-au incatusat. Nici nu am apucat sa reactionez. Aveam doua variante. Fie ma arestau, fie faceam poza", spune tanara. A urmat perchezitia corporala unde danezii au fost "intelegatori" si i-au pus la dispozitie un ofiter femeie.

S-a gandit sa trimita bagajele acasa si sa revina cu urmatoarea cursa. A intrebat daca i se va achita contravaloarea biletului insa, pe un ton superior, i s-a spus ca nu. A preferat sa vina acasa la familia pe care nu a mai vazut-o de mult timp si de aici sa lupte mai departe.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Ziarul Hunedoreanului