Iasi si Timisoara: "Revolutia" a inceput acolo unde Iliescu a fost secretar de partid. Au trecut 22 de ani de la cel mai misterios eveniment al secolului XX din Romania. Unii ii zic revolutie. Altii, lovitura de stat. Cu siguranta, a fost un masacru. An de an apar marturii si informatii noi. Detalii spectaculoase. Dar taina e inca groasa: nu exista nici un vinovat pentru mortii de dupa 22 decembrie. Dupa instalarea la putere a lui Iliescu-FSN. A venit acum momentul unui altfel de demers: o ridicare, precum elicopterul lui Ceausescu, deasupra faptelor si amanuntelor din acele zile, pentru a sesiza ansamblul. Esentialul. Pentru a putea trage concluziile. La acest demers deloc usor ne va fi partener Cornel Mihalache, un exceptional reporter si realizator de televiziune. Pentru el, evenimentele din decembrie au ajuns obsesie. A adunat stive de documente si zeci de ore de pelicula. Incepem astazi un serial care promite sa faca valuri mari. El ar trebui continuat de un alt demers. Unul penal. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Piscotul la stat, cu 44 la suta mai mare in 2012. Conventia despre pasaretul din zonele umede creste bugetul de protocol al Ministerul Mediului cu 5.000 la suta. Institutiile publice din Romania au la dispozitie, in 2012, circa 6,69 de milioane de euro pentru cheltuieli de "protocol si reprezentare", in crestere cu 44% comparativ cu 2011, potrivit calculelor gandul. Cifrele reies din analiza proiectelor bugetelor pentru anul viitor ale celor 50 de ordonatori principali de credite din Romania, adica ministrii, sefii celorlalte institutii ale administratiei publice centrale, precum si conducatorii institutiilor publice autonome. Potrivit legislatiei, la capitolul "protocol si reprezentare" sunt cuprinse cheltuieli cu mese festive, cocteiluri, cafea, apa, sucuri si alte tratatii, cadouri pentru delegatii straine si alte cheltuieli, printre care cazarea delegatiilor straine, drapele, coroane, flori, traduceri si tiparituri. Limitele maxime in care pot fi facute aceste cheltuieli depind de functia ocupata, ministrii putand cheltui, pentru mese festive, de exemplu, mai mult decat un secretar de stat, informeaza Gandul.

Panica totala in Primaria Capitalei, in urma dezvaluirilor EVZ. Materialul publicat ieri de "Evenimentul zilei", care prezinta modul in care primarul Sorin Oprescu patroneaza un sistem ce capuseaza spitalele bucurestene, a starnit furtuna in sedinta de Consiliu General a Municipiului Bucuresti (CGMB). Dupa ce mai multi consilieri generali i-au cerut socoteala edilului-sef pentru cele scrise, acesta a avut o iesire incalificabila. Nici mai mult, nici mai putin, primarul general al Capitalei a acuzat ca "i s-a cerut suma de 100.000 de euro lunar pentru a nu fi publicate dezvaluirile". "Ce, nu sunt la DNA, ce ma, io nu dau explicatii in scris", a replicat Oprescu, atunci cand a fost intrebat de catre presedintele CGMB, Calin Murg, despre ancheta publicata de ziarul "Evenimentul Zilei". Mai mult, primul gospodar al orasului s-a enervat si a inceput sa jigneasca in stanga si dreapta, catalagandu-l pe Murg drept "un nesimtit". Continuarea in EVZ.

Regina Cleopatra si Lisabona, fiica magiei, au venit la Parlament sa-l blesteme pe deputatul Paun. "Aici am apa sfintita. Daca il stropesc, il las fara potenta pe toata viata". Un grup de 15 vrajitoare inarmate cu toate ustensilele breslei - vartelnita cu fuse, carti de tarot, busuioc, bol cu apa sfintita si blesteme la purtator - au fortat, luni, intrarea in Parlament pentru a-i imputa reprezentantului lor, deputatul Paun, o lege care le-ar interzice aceste practici. Vrajitoarele au incercat sa intre in curtea Palatului Parlamentului pe la intrarea dinspre Parcul Izvor, dar au intampinat rezistenta fortelor de ordine, care au reactionat imediat, impacientate de ineditul situatiei si tematoare fata de blestemele si anatemele aruncate generos de doamnele cu fuste multe si colorate. "Altercatia" dintre vrajitoare si jandarmi, care nu au stiut initial in ce categorie sa incadreze evenimentul - protest spontan la poarta Parlamentului sau incercare de fortare a intrarii in institutia fundamentala a democratiei romanesti - a fost acoperita rapid, insa, mediatic, de jurnalistii prezenti la fata locului, scrie Gandul.

De ce are nevoie Romania de Turcia. Traian Basescu si Abdullah Gul au semnat parteneriatul strategic dintre cele doua tari, un document care vizeaza extinderea schimburilor economice de la simplu la dublu, adica de la aproximativ 4 miliarde dolari la 10 miliarde pe an. Turcia este al cincilea partener comercial al Romaniei si primul din afara Uniunii Europene, iar perspectivele asumate de cei doi sefi de stat, Traian Basescu si Abdullah Gul, dupa intalnirea de ieri de la Ankara vizeaza dublarea schimburilor economice, pana la 10 miliarde dolari pe an. Acordul semnat ieri vizeaza in primul rand domeniile securitatii si energiei, dar si protectia mediului, sanatatea si educatia si schimburile culturale. Totusi, semnarea in cele din urma a unui parteneriat strategic intre Bucuresti si Ankara - demers initiat cu entuziasm de partea romana, dar digerat greu, pentru o perioada, de partea turca - pune in lumina nevoi si interese comune care ajung sa exceada cadrul stramt al relatiei bilaterale de pana acum, relateaza Romania Libera.

Un dialog dinainte ratat. Un dialog intre presedinte si opozitie ar presupune rediscutarea calendarului adoptarii monedei comune si adoptarea unui program care sa fie acceptat de orice guvern ar fi instalat dupa alegeri. Opozitia a aderat la ideea pactului european, mai inainte de a se fi initiat consultari pe aceasta tema. Ar fi fost poate mai folositor pentru toata lumea daca o parte a partidelor politice romanesti ar fi ridicat obiectii de principiu, declansand o dezbatere reala. Abia pe terenul luptei politice detaliile si implicatiile pentru Romania ale acordului european ar fi iesit pe deplin la iveala. De exemplu, ce ar insemna pentru Romania sa asume un deficit structural de 0,5% din PIB? Nimeni nu a spus. Nici macar presedintele Traian Basescu, care a pretins ca a prezentat pe larg concluziile reuniunii de la Bruxelles, scrie DeutscheWelle.ro

Traseul spagii in justitia din Vrancea. Procurorii DNA spun ca denuntatorul judecatoarei Anisoara Topor de la Judecatoria Focsani, arestata pentru 29 de zile pentru coruptie, a fost la un pas de sinucidere ca urmare a presiunilor facute asupra sa. In dosar apar numele presedintelui Judecatoriei Panciu, controversatul Florin Stoica, si al judecatoarei Mirela Dita, sotia presedintelui Tribunalului Vrancea. Arestarea judecatoarei Anisoara Topor de la Judecatoria Focsani scoate la iveala un adevarat sistem de tip mafiot folosit in Vrancea pentru a pune presiune pe justitiabilii nimeriti in mijlocul clanurilor din justitie. Topor este acuzata de procurorii DNA ca a cerut mita 80.000 de lei, 700 de euro si lucrari la casa de vacanta de la Lepsa pentru a da o hotarare in favoarea unui om de afaceri local intr-un proces de revendicare a 13 hectare de teren. Integral in Romania Libera.

Spitalele si reteaua lui Oprescu. Investigatia EVZ a dezvaluit cum un lant de sereleuri conectate intre ele castiga, in mod constant, contracte de la spitalele bucurestene aflate in subordinea Primariei Capitalei, iar interesele acestor firme abonate la banii spitalelor se intersecteaza periculos chiar cu afacerile familiei primarului general, Sorin Oprescu, riscand sa-l aseze pe edilul-sef intr-un grav conflict de interese. Reteaua are la un capat o firma offshore din Cipru, Laramed Limited, continua apoi cu Gemedica SRL, companie detinuta de Catalin Aurel Galea, fost asociat, prieten, vecin al lui Sorin Oprescu si se continua cu sapte SRL-uri de bloc. Ultima veriga a acestui lant este reprezentata de spitalele bucurestene din subordinea Primariei Capitalei conduse de Marius Savu a carui sotie detine un cabinet medical chiar intr-una din clinicile lui Sorin Oprescu, relateaza EVZ.

Unde gasesti comorile nestiute ale bucatariei romanesti: tuica cu usturoi, sarmale de pastrav sau dulceata dacica. Arta culinara autohtona nu inseamna numai mici, sarmale si ciorba de burta. La targurile traditionale gasiti "dulceata dacica", "zacusca de fructe", "tuica cu usturoi", "oua cu doua galbenusuri", "sare netoxica, fara cianura" si "sarmale de pastrav". Se vinde in cadrul Targului Traditional de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS). E facuta din prune uscate, nuca si miere de salcam. N-are nici un adios de zahar, ceea ce o recomanda spre a fi consumata si de diabetici. Popa Adriana (66 ani), din Tautii Magherausi (Maramures), explica de unde i-a venit ideea de a produce aceasta dulceata si ce calitati are: Stim reteta de la bunici si strabunici. Este de pe vremea dacilor in sensul ca pe vremea aceea nu se faceau fabricate. Se faceau din produse naturale. Dacii, la mesele lor, puneau nuca-n pruna si indeosebi ca sa le-ncante pe doamnele de companie, cand le cereau sa le-aduca ceva dulce. Am facut aceasta dulceata pentru testarea pietei. Continuarea in Romania Libera.

Bancile din UE cauta bani cu disperare. Grupurile bancare europene au inceput sa vanda active si sa majoreze dobanzile pentru a se finanta. 2012 va fi un an greu, avertizeaza "banca centrala a bancilor centrale". Avertismentele privind dificultatile cu care bancile se vor confrunta in 2012 incep sa vina de la nivel din ce in ce mai inalt. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca institutiile de credit din UE trebuie sa faca rost de aproape 115 miliarde de euro pana in iulie 2012 pentru a se alinia noilor cerinte de capital impuse in octombrie la nivelul blocului comunitar. Suma este cu aproape 8% mai mare decat estimarile anterioare, iar cele mai mari ajustari s-au petrecut in ceea ce priveste bancile germane, italiene, austriece si belgiene, scrie Adevarul.

Ce inseamna Rosia Montana. Localitatea din Muntii Apuseni si traditia sa in minerit au existat cu mult timp inainte ca Gabriel Resources sa vina in Romania si sa propuna inceperea unei exploatari miniere in judetul Alba. Totusi, canadienii au fost primii care au venit cu varianta exploatarii cu cianuri. Ceea ce declansat intreaga controversa. VerticalNews va prezinta in episodul de astazi care este locul Rosiei Montana pe harta Romaniei: ce se ascunde in subsol si care sunt planurile celor care vor sa extraga aurul. Pe vremea romanilor, orasul minier se numea Alburnus Maior, iar colonistii adusi aici au sapat in burtile muntilor galerii lungi de kilometri pentru a extrage metalul pretios. Galeriile exista si astazi, iar ONG-urile care apara patrimoniul cultural de la Rosia Montana au propus inscrierea zonei pe lista UNESCO tocmai datorita unicitatii acestora. Printre vestigiile arheologice se numara si ruinele cetatii Alburnus Maior, locuinte si morminte din vremea romanilor, anunta VerticalNews.ro

Cum a incercat Sarkozy la summit-ul UE sa se relanseze pentru un nou mandat de presedinte. La summit-ul UE tinut la Bruxelles, nu s-a jucat doar soarta Uniunii Europene, ci si viitorul politic al lui Nikolas Sarkozy. In conditiile in care capitalul sau politic si cel de imagine sunt in declin, sansa lui Sarkozy de a reveni si de a castiga un nou mandat este de a lasa aparentele ca el este salvatorul monedei euro. La Bruxelles, Sarkozy l-a pus pe Cameron intr-o situatie din care numai presedintele Frantei putea castiga. Pozand intr-un luptator impotriva bancilor si al stilului anglo-saxon, l-a pus pe Cameron sa aleaga: vrei sa mergi cu noi, cu Uniunea Europeana, sau cu bancherii? Vrei sa punem taxe mai mari pe tranzactiile City-ului londonez, sau vei sta deoparte? Cameron a ales sa stea deoparte si a obtinut ce a vrut: izolarea Angliei si o Uniune Europeana cu doua viteze, cea a tarilor care au adoptat moneda euro si cea a celor care aspira sa stea la masa cu ele, scrie EurActiv.ro