Egipt: Peste 20.000 de detinuti politici eliberati in ultimele 10 luni. Din luna februarie si pana in prezent 20.103 detinuti politici egipteni au fost eliberati, potrivit premierului Kamal al-Ganzouri. Agentia de stiri Mena anunta ca in temnitele egiptene au ramas acum numai 68 de detinuti politici, dintre care 48 sunt condamnati. In timpul regimului Hosni Mubarak mii de oameni au fost arestati ca detinuti politici in baza decretului de stare de urgenta aflat in vigoare in Egipt, decret folosit ca forma de represiune impotriva oponentilor regimului, in special islamisti. Anul trecut Mubarak a hotarat sa limiteze actiunea decretului de stare de urgenta, acesta aplicandu-se numai actelor de terorism si traficului cu droguri. Numai in cazul acestor doua suspiciuni inculpatul putea fi retinut pe o perioada nedefinita fara sa fie acuzat in mod oficial si apoi condamnat in conditii grele de temnita, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

SUA a inghetat un ajutor financiar de 700 milioane de dolari catre Pakistan. Congresul american a inghetat acordarea ajutorului financiar de 700 milioane de dolari catre Pakistan. Americanii sustin ca ajutorul va ramane inghetat pana cand Pakistanul va da asigurari ca se implica efectiv in lupta impotriva fabricarii si raspandirii bombelor artizanale. Aceasta este a doua inghetare a fondurilor destinate Pakistanului in 2011 si a fost deja criticata de oficialii pakistanezi. Relatiile dintre cele doua state s-au tensionat in urma uciderii lui Osama bin Laden si a atacurilor cu drone facute de SUA in Pakistan, anunta BBC.

Canada paraseste Protocolul de la Kyoto. Ministrul canadian al mediului, Peter Kent, a anuntat ca tara sa renunta la Protocolul de la Kyoto la o zi dupa ce negociatorii internationali au hotarat extinderea duratei acestuia. Canada sustine insa ca va continua sa lucreze pentru reducerea emisiilor sale de gaze si va continua sa sprijine negocierile pentru extinderea tratatului. Guvernul conservator al Canadei venit la putere in 2006 s-a opus in permanenta protocolului si a refuzat sa il aplice. Opozitia a acuzat insa sustinerea marilor poluanti comerciali in detrimental oamenilor de rand. Ministrul Kent a explicat pozitia guvernului sau spunand ca obiectivele tratatului erau ireale intrucat China si SUA, cele mai mari surse de poluare cu emisii de carbon, nu au fost niciodata de acord cu protocolul de la Kyoto. Kent sustine ca este nevoie de un nou pact care sa vizeze emisiile economiilor aflate in crestere rapida, precum China, Brazilia si India. Canada a aderat la Protocolul de la Kyoto in timpul fostei guvernari care, dupa spusele lui Kent, a semnat fara sa se gandeasca daca poate aplica in realitate solicitarile tratatului, drept urmare canadienii urmand sa plateasca penalitati de 1.600 dolari/familie, informeaza CNN.

Proteste impotriva Consiliului National de Tranzitie din Libia la Benghazi. Noua conducere a Libiei a fost contestata pentru prima data dupa caderea lui Gaddafi intr-un protest de strada. Peste 5.000 de persoane au cerut caderea noului regim si a conducatorului acestuia, Moustapha Abdeljalil. Acesta este taxat de cetateni atat pentru intransparenta cat si pentru declaratiile legate de dorinta de iertare a sustinatorilor lui Gaddafi care au luptat contra rebelilor. Oamenii cer acordarea de prioritate si drepturi celor care au luptat in randurile rebelilor si celor care au suferit rani si totodata cer asigurari din partea CNT ca nu va participa la alegerile planificate peste sase luni. Abdeljalil a raspuns promt promitand mai multa transparenta asupra activitatilor CNT si a membrilor sai si a cerut libienilor sa aiba rabdare si rezultatele nu vor intarzia sa se vada, scrie AFP.

Medvedev promite decizii corecte in urma anchetei privind alegerile din Rusia. Presedintele rus Dimitri Medvedev a declarat marti ca toate plangerile si sesizarile facute in legatura cu corectitudinea alegerilor din 4 decembrie vor fi analizate cu mare atentie, iar daca se vor constata intemeiate atunci se va lua o decizie corecta. Medvedev a mai adaugat ca numarul plangerilor inregistrate oficial a fost de 117, toate acestea vizand faudarea alegerilor. Imediat dupa anuntarea rezultatelor sondajelor de opinie realizate in ziua votarii, Rusia s-a confruntat cu un val de proteste. Sondajele indicau drept castigator partidul lui Putin si Medvedev, Rusia Unita. Atat protestatarii cat si observatorii internationali au acuzat numeroase nereguli. In timpul intalnirii de marti, presedintele rus a indemnat catre urgentarea liberalizarii sferei politice in vederea eliminarii actualelor restrictii din activitatea politica. Medvedev crede ca in acest fel se poate depasi prapastia creata intre diferitele grupuri sociale sau intre institutii, anunta Ria Novosti.