​Iranul pregateste o expozitie cu dronele straine doborate. Iranul va expune o serie de drone straine pe care pretinde ca le-a obtinut de-alungul timpului, intre care patru avioane israeliene fara pilot si alte trei americane, potrivit unui ziar de stat, transmite The Guardian. Cotidianul in limba engleza Tehran Times a citat "o sursa informata" care ar fi declarat ca expozitia va fi organizata "in viitorul apropiat", iar ambasadorii straini acreditati la Teheran si jurnalistii locali vor fi invitati. "Cele mai recente echipamente militare de lupta vor fi expuse in cadrul expozitiei", conform ziarului iranian. Saptamana trecuta, garzile revolutionare ale Iranului au facut publica o drona americana pe care pretindeau ca ar fi doborat-o pe cale electronica. Totusi, expertii militari au pus sub semnul intrebarii afirmatiile Iranului, in timp ce Statele Unite insista ca drona a intampinat dificultati de functionare si nu a fost doborata de Iran, informeaza The Guardian.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Ungaria: Un responsabil al agentiei de stiri MTI a fost concediat. Greva ziaristilor continua. Un responsabil al grupului MTVA, care reuneste televiziunea publica din Ungaria si agentia nationala de stiri MTI, a fost demis din functie, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP. "Istvan Böröcz, directorul general al Serviciului public pentru furnizarea de mass-media (MTVA), l-a concediat, joi, pe redactorul-sef al MTVA", a anuntat grupul MTVA pe site-ul oficial. Motivul demiterii lui Daniel Papp, care a detinut in trecut si functia de purtator de cuvant al partidului de extrema dreapta Jobbik, este "o grava abatere profesionala comisa in buletinele de stiri din 3 decembrie" de la televiziunea publica, care a "incalcat dreptul la imagine a lui Zoltan Lomnici", fost presedinte al Curtii Supreme. Reportajul in cauza il infatiseaza pe Zoltan Lomnici, un critic al guvernului conservator condus de premierul Viktor Orban, ca pe un personaj dubios. Daniel Papp a fost acuzat, de asemenea, de "falsificarea" unui interviu cu europarlamentarul franco-german al Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, care l-a criticat dur pe Vicktor Orban in ceea ce priveste adoptarea legii media in Ungaria. Ungaria si prim-ministrul Viktor Orban sunt criticati din cauza legislatiei mass-media, persoane loiale guvernului au fost numite in autoritatea de supraveghere a presei, in timp ce zeci de jurnalisti din radioteleviziunea publica au fost concediati sau scosi fortat la pensie.

Rusia a propus la ONU un proiect de rezolutie prin care condamna violentele din Siria. Rusia a surprins comunitatea internationala dupa ce, joi, a dezvaluit un proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU prin care condamna violentele din Siria, comise de "toate partidele", anunta AFP. Rezolutia condamna violentele comise "de toate partile, inclusiv utilizarea disproportionata a fortei de catre autoritatile siriene". In proiect este exprimata, de asemenea, ingrijorarea fata de "aprovizionarea cu arme, ilegala, a unor grupari inarmate din Siria". Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, intr-un comunicat, "un eveniment extraordinar, dupa ce Rusia a hotarat, in sfarsit, sa renunte la inactiune si sa ne prezinte o rezolutie cu privire la Siria". "Textul prezentat are nevoie, evident, de numeroase amendamente, deoarece este dezechilibrat. Dar este un text pe baza caruia vom negocia", a adaugat el. Un alt diplomat occidental a apreciat, sub protectia anonimatului, ca proiectul este "pentru moment, din punctul nostru de vedere, dezechilibrat". Desi ONU a anuntat ca, din martie si pana in prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise in reprimarea manifestatiilor din Siria, Consiliul de Securitate nu a reusit sa ajunga la un acord asupra unei rezolutii de condamnare a regimului presedintelui Bashar al-Assad. Rusia, care detine in aceasta luna presedintia Consiliului, si-a utilizat votul de veto pe 4 octombrie pentru a bloca un proiect de rezolutie. China a utilizat, de asemenea, votul sau de veto. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat miercuri ca "situatia nu mai poate continua", referindu-se la reprimarea din Siria. El a apreciat ca a sosit "momentul" unei actiuni din partea comunitatii internationale.

ONU cere protejarea si respectarea drepturilor minoritatilor sexuale din toata lumea. Homosexualii si transsexualii din toate regiunile se confrunta cu discriminarea si violenta, inclusiv crima, viol si tortura din cauza orientarii lor. Acestia risca, de asemenea, pedeapsa cu moartea in cel putin cinci tari, a avertizat, astazi, Organizatia Natiunilor Unite, potrivit Reuters. In primul raport oficial al ONU cu privire la aceasta problema, organizatia a cerut guvernelor sa protejeze homosexualii, bisexualii si transsexualii, pedepsirea tuturor incalcarilor in acest sens, precum si abrogarea legilor discriminatorii. "Violente impotriva minoritatilor sexuale fost raportate in toate regiunile. Violentele de aceasta natura pot fi fizice (crima, batai, rapiri, viol si agresiune sexuala) sau psihologice (amenintari, constrangere si privare de libertate)", s-a mai aratat in raportul ONU. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a comandat raportul in iunie, cand acesta a recunoscut drepturile egale ale minoritatilor sexuale si a declarat ca nu ar trebui sa existe discriminare sau violenta bazata pe orientarea sexuala. Tarile occidentale au declarat votul ca fiind unul istoric, in timp ce tarile islamice l-au respins categoric. Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat, in cadrul unui discurs sustinut la Geneva, pe 6 decembrie, ca "a fi gay nu a fost niciodata o infractiune". Oamenii perceputi ca facand parte dintr-o minoritate sexuala ar putea fi victimele violentei organizate, "inclusiv din partea extremistilor religiosi, grupurilor paramilitare, neo-nazistilor si a nationalistilor extremisti", a mai aratat raportul ONU.

Un fost politist grec a fost arestat dupa ce a pretins ca are 19 copii pentru a primi ajutoare de stat. Un fost politist grec, care a pretins ca este tatal a 19 copii pentru a obtine ajutoare financiare din partea statului, a fost arestat pentru frauda, transmite Reuters. Fostul ofiter de politie, divortat si fara copii, a demisionat din functie in 2001 si a renuntat la un salariu lunar de 1000 de euro. Inca de atunci barbatul a trait exclusiv din ajutoarele de stat oferite copiilor, conform declaratiilor politiei. Barbatul, in varsta de 54 de ani, a falsificat certificatele de nastere folosind fotografiile unor copii necunoscuti, precum si alte documente necesare pentru justificarea ajutoarelor de stat pentru cel putin un copil pe an incepand din 1996. Politia a estimat ca barbatul ar fi castigat cel putin 150.000 de euro in peste 15 ani, insa este posibil ca suma sa fie mai mare de atat. Barbatul a gandit infractiunile pana la cel mai mic detaliu. Astfel, politia si-a dat seama ca ceva nu este in regula atunci cand a observat ca presupusa familie a barbatului era cea mai numeroasa din Grecia, desi familiile de aici au in medie doi sau trei copii. Fostul politist a fost arestat, miercuri, chiar in timp ce se pregatea sa obtina 8000 de euro, suma totala a ajutoarelor de stat.