Sever Voinescu: "Deficitul trebuie interzis, precum alcoolul copiilor". Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat, intr-un interviu pentru "Evenimentul zilei", ca Romania are nevoie de mai multa integrare in UE, iar cei care "fac rau clubului" trebuie expulzati. EVZ: O noua criza economica bantuie prin Europa. Are PDL o viziune clara asupra a ceea ce ar trebui facut? In afara de ceea ce am convenit cu FMI. Sever Voinescu: Marele obiectiv al PDL este securizarea economica a Romaniei. Trebuie sa continuam sa crestem economic si sa fim cit mai putin vulnerabili la furtuna pietelor. Romania face ceea ce trebuie in acest sens. Un deficit mic si perfect finantabil este prima conditie a stabilitatii noastre - il avem si-l vom avea. Precizez ca deficitul de 1,9 din bugetul anului viitor este finantabil indiferent de ceea ce se intimpla pe pietele financiare. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"S-a vandut bancherilor" sau a avut o "criza de personalitate"? Motivele pentru care Marea Britanie a ales sa se izoleze de UE in mijlocul crizei. Decizia istorica a Uniunii Europene, luata la summit-ul de pe 9 decembrie, de a face un pas credibil inspre o politica fiscala comuna, prin implementarea unui set concret de limite privind deficitul structural si datoria publica in tot blocul UE, dar si a unor sanctiuni drastice, a fost umbrita de "veto-ul" Marii Britanii. Pasul Londrei spre izolarea de UE nu a fost deloc usor de luat, dar a avut motive puternice in spate, scrie presa straina. Ironic sau nu, Marea Britanie a blocat initiativa de modificare a tratatelor europene la exact 20 de ani dupa ce, la Maastricht, s-a decis adoptarea monedei euro, britanicii refuzand atunci sa renunte la moneda proprie. Cuvantul cel mai des folosit in presa straina cand vine vorba despre decizia Marii Britanii este "izolare". Opozitia premierului englez David Cameron fata de Germania si Franta, "motoarele" noului pact economic, are insa cel putin doua mari motive, scrie presa straina, in special cea britanica, anunta Gandul.

In Romania, Havel pierdea alegerile. Moartea lui Vaclav Havel le aminteste romanilor de o rana veche: acum 22 de ani n-am avut un Vaclav Havel. De ce n-a avut Romania un Vaclav Havel? In preajma comemorarilor prilejuite de implinirea a 22 de ani de la Revolutia romana, intrebarea este cu atat mai legitima. In decembrie 1989, Romania trecea de la comunism la neocomunism. Urmau, apoi, mineriadele si anii grei de tranzitie. Ne indepartam repede si sigur de calea urmata de Cehia dupa caderea comunismului. Ce ne-a lipsit? Istoricul Adrian Cioroianu crede ca raspunsul tine de cultura politica din Romania. "Concret, dupa 1958, dupa retragerea Armatei Sovietice, Romania a trecut prin imensa capcana a national-comunismului, reprezentat de Nicolae Ceausescu. In Cehoslovacia n-a existat national-comunism. Armata Sovietica a ramas pe loc pana in 1990. La noi, represiunea era facuta in numele national-comunismului, in vreme ce in Cehoslovacia orice gest de opozitie era impotriva sovieticilor, nu impotriva unui national-comunism. Asta a unit populatia intr-o fronda comuna", informeaza Adevarul.

Fostul director al Radiodifuziunii Tudor Catineanu: Partidul ma poate rade, dar nu ma poate barbieri. Tudor Catineanu a iesit anul acesta la pensie dupa o cariera indelungata ca profesor de filosofie. El si-a inceput cariera universitara in timpul comunismului si s-a luptat permanent cu cenzura ca redactor la editura Dacia. Dupa revolutia din 1989, inteleptul profesor de filosofie a ajutat la modernizarea sistemului de invatamant romanesc. Are insa un mare regret: dupa '89 au aparut multe facultati private care sunt doar "buticuri de facut bani". Tudor Catineanu a urmat doua facultati: Filologia si Filosofia. Dupa ce a terminat a doua facultate, poetul Al Caprariu, fondatorul editurii Dacia, i-a propus sa se angajeze ca redactor in Cluj. Dar marea lui pasiune era predatul, asa ca a incercat sa devina asistent universitar. Tanarul filosof si-a intocmit dosarul si a mers la Iasi unde avea loc repartitia. "Cu jumatate de ora inainte de anuntarea rezultatelor, m-a cautat profesorul Nicolae Ciolos, seful catedrei de Filosofie, care mi-a spus: Sa iti tii nervii tari pentru ca o sa iti dau o veste proasta: De la comitetul Central UTC dosarul tau a fost respins. M-am intors si coborand pe scarile Universitatii mi-au dat lacrimile", marturiseste Catineanu, scrie Romania Libera.

Studiu INS: Romanii traiesc ca sa manance. Din pacate, aceasta este crunta realitate, o stim cu totii, dar de aceasta data o indica brutal si cifrele (chiar usor cosmetizate ale statisticienilor de la INS). Desi criza, romanii au cheltuit in 2011 mai mult ca oricand pe mancare. Aproape jumatate din venituri! Si asta este cu atat mai rau cu cat produsele achizitionate nu au fost de calitate, dimpotriva. Ca orice institutie care se respecta si in care traditia Sarbatorilor de iarna e sfanta, si Institutul National de Statistica va inchide taraba mai devreme, pe 23 decembrie. Asta si pentru ca angajatii de acolo sunt bugetari si au avut un an greu: un Recensamant haotic si o rezolvare cat mai eleganta, intr-un nou an dificil, a ecuatiilor ce tin de nivelul de trai al romanilor, de cosul zilnic sau de cele ale venitului net pe familie sau individ. Asta, chit ca apropierea Craciunului i-a impins la estimari mai largi sau presiunile politice au revenit ca-n vremea recensamantului, anunta Vertical News.

De ce pierde rasismul teren in Germania? Traiesc in Germania prea multi straini? In 1984, Institutul demoscopic Allensbach a cautat un raspuns la aceasta intrebare in randul vest-germanilor. Cand, 25 de ani mai tarziu, dupa reunificare, a fost pusa din nou intrebarea, rezultatul nu a mai fost acelasi. Numarul celor care au raspuns afirmativ a scazut de la 79 la 53 de procente. Aceasta, desi numarul strainilor care traiesc in Republica Federala a crescut de la 7 la aproximativ 10 procente in aceeasi perioada de timp. Universitatea Bielefeld a lansat in 2002 un studiu de anvergura pe aceeasi tema. In perioada 2002 - 2011, numarul celor care considera ca in Germania traiesc prea multi straini s-a redus de la 55 la 44 procente. "Xenofobia e in scadere" - constata Andreas Zick, unul din autoriii studiului, adaugand "daca urmarim evolutia din ultimii zece ani, observam si ca, din cand in cand, creste", informeaza Deutche Welle.

Acasa printre descantece. Vrajitoarele vorbesc despre coeficientul de inteligenta al Oanei Zavoranu. Vrajitoria a innebunit Romania. De o saptamana, toate posturile tv centrale deschid jurnalele cu povestile vedetelor din Romania escrocate de vrajitoare. Sumele pierdute sunt ametitoare: sute de mii de euro in schimbul incantatiilor si descantecelor ce ar fi trebuit sa le rezolve problemele din viata personala, amoroasa sau profesionala. Pe acest fond, reporterii EVZ au facut un experiment inedit. Doua jurnaliste au mers, sub acoperire, la doua vrajitoare din Iasi pentru a-si rezolva problemele amoroase. Dialogurile sunt antologice, deopotriva hazlii, dar si penibile. Reteta vrajitoarelor e simpla: un amestec ciudat de misticism, credinta si escrocherie. A rezultat un reportaj uluitor din lumea nestiuta a tigancilor cu broboada, scrie EVZ.

Harta celor 85 de puncte mortale de pe DN 1. Cati oameni au murit pe cea mai lunga sosea din Romania. DN1 strabate Romania de la Bucuresti pana la iesirea din tara, inspre Ungaria, la vama Bors, de-a lungul a peste 640 de kilometri. Zilnic, pe aceasta sosea circula in medie cel putin 16.000 de autoturisme pe orice sector de drum, cu maxime de trafic care ajung si la o medie zilnica de 54.000 de autovehicule pe tronsoanele aglomerate. In ultimii 12 ani, incepand cu 1999, Politia Rutiera a stabilit 85 de puncte periculoase pe DN1, asa-numitele "puncte negre". In fiecare dintre aceste puncte, intr-un interval de 5 ani, au avut loc cel putin 10 accidente rutiere grave, cu cel putin 10 morti sau raniti grav. Unele sectoare si-au pierdut, intre timp, eticheta de punct negru, datorita imbunatatirilor de siguranta rutiera instalate pe sosea. In total, in cele 85 de puncte negre de pe DN1 au murit 374 de oameni in perioada mentionata, anunta Gandul.

Adevarul despre arma nucleara si banca mondiala din Romania. Una dintre acuzatiile aduse in "procesul Ceausestilor" a fost conturile lor din strainatate. Intrebat despre existenta lor, Stefan Andrei a fost categoric: "Eu am spus de la inceput si sustin in continuare ca Nicolae Ceausescu nu a avut bani pe vreun cont al lui in strainatate. Nu concepea ca va fi inlaturat de la putere in timpul vietii lui". S-a spus, de asemenea, ca una dintre cauzele executiei Ceausestilor tinea de razbunarea cercurilor financiare internationale. Ceausescu planuia fondarea unei banci mondiale, la Bucuresti, cu credite mici pentru tarile in curs de dezvoltare. O lovitura grea ar fi fost aceasta pentru marii bancheri. Intrebat cat adevar se afla in aceste ipoteze, Stefan Andrei a relatat urmatoarele: "Cand am fost in Kuweit, conducatorul Kuweitului i-a spus lui Ceausescu: "Poate facem impreuna o banca". "Da, ar trebui sa facem o banca, a zis Ceausescu, dar sa fie o banca mai altfel, sa mai fie si cu altii, nu doar intre Romania-Kuweit". Iar seicul Kuweitului a promis ca va aduce si alte tari arabe, inclusiv Arabia Saudita, informeaza Adevarul.

Cum poti transforma apa in vin? Secretul lui Bachus. Reporterii RL au aflat reteta vinului contrafacut. Cu aproximativ 200 de lei, jurnalistii au cumparat dintr-un magazin din Vrancea toate ingredientele pentru fabricarea a 2.500 litri de bautura falsificata. Amestecul obtinut din combinarea acestor substante nu este cu nimic mai prejos decat multe dintre facaturile care se vand prin carciumile din Romania! De altfel, autoritatile atrag atentia ca astfel de "vinuri" pot fi cumparate atat din piete, de pe marginea drumurilor cat si din magazine. In aceste zile, in care majoritatea romanilor se aprovizioneaza pentru masa de Craciun, masuri suplimentare de precautie sunt mai mult decat binevenite, scrie Romania Libera.