Odata cu moartea brusca a liderului nord-coreean, soarta regimului cade in mainile mezinului sau, Kim Jong-un, un necunoscut de care lumea nu stia mai nimic pana anul trecut si pe care nu-l vazuse niciodata, relateaza The New York Times. Mostenitorul lui Kim Jong-Il "nu va fi decat un cap de afis", potrivit Le Figaro, si va avea o influenta redusa asupra puterii nord-coreene.Kim Jong-un mosteneste un potir otravit.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Acest tanar lipsit de experienta trebuie sa conduca o tara aflata in opozitie fata de cea mai mare parte a lumii, scrieBBC News. Moartea lui Kim Jon-Il vine intr-un moment in care nord-coreeni au inceput sa aiba acces la informatiile din afara, un obstacol in plus cu care viitorul succesor nu a avut ocazia sa se confrunte, crede si Washington Post.

CNN relateaza despre tensiunile militare care ar putea afecta in viitor Coreea de Nord, ce se va intampla in interiorul tarii, despre sprijinul Chinei sau despre viata nord-coreenilor. Intr-un cuvant, despre frica de schimbare. Observatorii straini au descris tara ca fiind parcul tematic stalinist al lumii, insa un parc in care nu se intampla nimic amuzant. In jur de 200.000 de nord-coreeni se afla in lagarele de prizonieri din cauza sistemului de pedepsire colectiva, scrie The Guardian.

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat, luni, in favoarea unei tranzitii "stabile si pasnice" in Coreea de Nord, dupa decesul lui Kim Jong-Il, si a subliniat faptul ca Statele Unite isi doresc "o imbunatatire a relatiilor cu poporul nord-coreean, informeaza AFP. Statele Unite "raman ingrijorate pentru binele populatiei nord-coreene", a mentionat Hillary Clinton, la sfarsitul unei intalniri cu omologul sau japonez Koichiro Gemba.

"Avem un interes comun in ceea ce priveste o tranzitie stabila si pasnica in Coreea de Nord, precum si pacea si stabilitatea in regiune", a adaugat Clinton. Seful diplomatiei americane a declarat, de asemenea, fara sa ofere detalii, ca se incearca reluarea discutiilor intre sase tari: Statele Unite, Japonia, Rusia, China si cele doua Corei. Koichiro Gemba a subliniat, la randul sau, necesitatea unei coordonari stranse intre cele sase tari.

Japonia, SUA si Coreea de Sud isi vor coordona cu atentie pasii urmatori si se asteapta "la actiuni concrete" din partea Coreei de Nord in ceea ce priveste denuclearizarea peninsulei, a afirmat ministrul japonez de externe, Koichiro Gemba, citat de Reuters. Kim Jong-Il a parasit, in mod regulat, discutiile cu cele sase tari (Coreea, China, Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia) si a sfidat comunitatea internationala prin efectuarea primului test nuclear la 9 octombrie 2006.

O data cu moartea brusca a liderului nord-coreean Kim Jong-Il, soarta regimului cade in mainile mezinului sau, Kim Jong-un, un necunoscut de care lumea nu stia mai nimic pana anul trecut si pe care nu-l vazuse niciodata, relateaza The New York Times. Marea intrebare este daca tanarul Kim va fi capabil sa previna prabusirea economiei slabite si daca poporul nord-coreean va accepta cu usurinta extinderea dominatiei dinastice la o a treia generatie.

Unii analisti sunt de parere ca Kim Jong-Il si-a petrecut ultimii trei ani, dupa accidentul vascular suferit in 2008, pregatindu-si fiul pentru o eventuala succesiune. Analistii sustin, de asemenea, ca nici macar membrii de guvernamant din Coreea de Nord nu au de ales si il vor accepta pe Kim Jong-un. Ceilalti doi fii ai fostului dictator sunt caracterizati drept niste "playboi lenesi", in timp ce orice miscare de a respinge familia lui Kim ar putea anula legitimitatea intregului regim.

Dupa moartea lui Kim Jong-Il, Coreea de Nord indeamna poporul sa se organizeze si sa-l urmeze pe "Marele succesor", informeaza Washington Post. Moartea lui Kim Jon-Il vine intr-un moment in care nord-coreeni au inceput sa aiba acces la informatiile din afara, un obstacol in plus cu care viitorul succesor nu a avut ocazia sa se confrunte. Intr-un articol scris de agentia de stiri nationala, poporul iesit pe strazi sa-l planga pe fostul dictator afiseaza "o durere amara de nedescris".

Pentru Eric BallBach, cercetator la Institutul de Studii Coreene de la Universitatea Freie din Berlin, mostenitorul lui Kim Jong-Il "nu va fi decat un cap de afis", potrivit Le Figaro, si va avea o influenta redusa asupra puterii nord-coreene. In ceea ce priveste posibilele schimbari o data cu venirea lui Kim Jong-un la conducerea tarii, cercetatorul este de parere ca, din exterior, nu "se va vedea mare lucru", iar politica externa nu va fi modificata. Eric BallBach spune ca este putin probabil ca Kim Jong-un sa detina cu adevarat puterea.

"Nord-coreeni plang moartea lui Kim Jon-Il", a carui moarte reprezinta ultimul moment de adevar pentru Coreea de Nord, relateaza BBC News. "Acest regim ciudat a supravietuit timp de 20 de ani, timp in care cele mai multe forme de comunism din lume fie au pierit, fie s-au transformat in ceva mai sensibil. Cel mai bine ar fi sa nu-i subestimam puterea", afirma analistul Aidan Foster-Carter.

"Kim Jong-un mosteneste un potir otravit. Acest tanar lipsit de experienta trebuie sa conduca o tara aflata in opozitie fata de cea mai mare parte a lumii, recunoacuta pentru oprimarea propriului popor - care nu se va supune pentru totdeauna, in ciuda scenelor publice, orchestrate remarcabil, la care suntem martori acum", a mai declarat analistul.

CNN relateaza despre tensiunile militare care ar putea afecta in viitor Coreea de Nord, ce se va intampla in interiorul tarii, despre sprijinul Chinei sau despre viata nord-coreenilor. Intr-un cuvant, despre frica de schimbare. Structura de stat din Coreea de Nord, politia, securitatea si aparatul militar sunt extrem de puternice, potrivit unui cercetator din cadrul Consiliului pentru Relatii Externe din New York. Peter Beck este de parere ca "ideea unui popor care se revolta este greu de imaginat".

"Ce se va intampla cu poporul nord-coreean dupa moartea lui Kim Jong-Il", se intreaba The Guardian. Observatorii straini au descris tara ca fiind parcul tematic stalinist al lumii, insa un parc in care nu se intampla nimic amuzant. In jur de 200.000 de nord-coreeni se afla in lagarele de prizonieri din cauza sistemului de pedepsire colectiva. Kenneth Roth, director al Human Rights Watch, a caracterizat tara ca fiind "un iad pentru drepturile omului pe pamant".

Citeste si: