Romanii mananca prost. Ne pacalesc pana si bulgarii. Ne-am bucurat, in vara, cand am aflat ca romanii au inceput sa evite din ce in ce mai mult mezelurile. Vestea buna, anuntata in august de INS, a fost confirmata si de celebrul doctor Menci, nutritionistul punand asta, in primul rand, pe seama constientizarii, adica oamenii mai destepti au grija de sanatatea lor, evitand consumul de alimente ce contin multi aditivi si de proasta calitate. In subsidiar, directorul Institutului de Cercetari Alimentare admitea si ca scaderea consumului de carne si mezeluri poate fi generata de saracie. In replica la cele spuse de Gheorghe Mencinicopshi, dar si la cifrele furnizate de INS, Sorin Minea, proprietarul companiei Angst si totodata presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), tuna si fulgera impotriva pietei negre, cea care s-a dezvoltat incredibil de mult in ultimii doi ani de criza, scrie VerticalNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

RA-APPS, in cardasie cu chiriasii rau-platnici din lumea buna. Regia Administrarii Protocolului de Stat (RAAPPS) a scapat din maini fraiele sutelor de case, apartamente si vile pe care le detine in administrare. Tot mai multi dintre chiriasi refuza sa plateasca chiriile si se judeca cu Regia pentru a nu mai achita datoriile. Nici legile date in ultimii ani nu au fost tocmai de ajutor, ba dimpotriva, unele prevederi sunt folosite in instanta de catre rau platnici. Potrivit notei de fundamentere a OUG 101, RA-APPS are de recuperat, pe calea Justitiei, mai bine de un milion de euro, iar pierderile regiei sunt pe masura. In proiectul de buget pe 2012 se estimeaza ca vanzarea a mai bine de 700 de imobile din patrimoniul RAPPS ar aduce cel putin 164 de milioane de euro. Continuarea in EVZ.

Maistru la Metrorex: Care revolutie? Moise Stanca este maistru la Metrorex Bucuresti de aproape 40 de ani. La 34 de ani, si-a ingropat nepotul si, alaturi de miile de bucuresteni care au iesit in strada impotriva regimului Ceausescu, a sperat ca vor veni vremuri mai bune. Totusi, la 22 de ani de la Revolutie, spune, pe un ton domol, ca... "era mai bine inainte". In 21 decembrie, Nicolae Ceausescu chema oamenii la un miting de sprijin, dupa ce se intorsese din Iran si aflase despre rascoala de la Timisoara. Mitingul se transforma repede intr-un protest, iar dupa-amiaza, incep represiunile asupra protestarilor. In 22 decembrie, oamenii ies din nou in strada. Moise Stanca fusese in tura de noapte, dar auzise deja despre ce se intamplase in 21, de la colegii de la statia de metrou Universitate, scrie Romania Libera.

Povestea barbatului care spune ca vrajitoarea satului l-a scapat de farmecele nevestei. Teapa in natura: faina, gaini, curci si pahare de cristal. In ciuda razboiului pornit de vedete impotriva vrajitoarelor, in comunitatile de oameni simpli de la sate sau din orase mici, ghicitoarele sunt vazute mai ceva ca doctorii, singurele care rup "farmecele", dezleaga cununii legate si scot "argintul viu" din posedati. Cand iubirile se destrama si zenul vietii se strica, toate drumurile merg spre babele cu ghiocul si tarotul. Farmazoane "low class", care nu te jecmanesc din prima la buzunar, pe principiul ca daca nu curge, pica. Cer de la faina si untura la gaini, curci si gaste pentru ritualuri de sacrificare desfasurate in cimitir, sub clar de luna. Iti spun ce vrei sa auzi, te gadila la suferinta si te indoctrineaza pana ajungi sa crezi ca necazurile dispar si amorul se regleaza gratie puterii lor magice. Efectul placebo, relateaza EVZ.

"Epoca de aur" a relatiilor dintre Romania si Coreea de Nord. Cum i-a pus Kim Ir Sen lui Ceausescu Phenianul la picioare. Romania a avut o relatie stransa cu Phenianul in perioada comunista. Nicolae Ceausescu a fost primit, de nu mai putin de patru ori, asemenea unui erou, in Coreea de Nord, cea mai de rasunet vizita fiind cea de la inceputul anilor `70. Fostul dictator a pus pentru prima oara piciorul pe pamant nord-coreean in 1971, cand a fost primit cu onoruri de Kim Il Sung (Kim Ir Sen, n.r.), tatal lui Kim Jong Il si bunicul lui Kim Jong Un, cel care a preluat puterea dupa ce tatal sau a decedat in cursul zilei de sambata. In timpul vizitei oficiale efectate in Coreea de Nord, Ceausescu a fost onorat cu manifestari faraonice, la care au participat milioane de oameni. In cinstea sa, autoritatile nord-coreene au organizat serbari pe strazi si pe stadioane, scrie Gandul.

Investitie de 34 milioane de euro intr-o statiune cu 100 de locuri de cazare. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului construieste o partie de schi ultramodena intr-o zona cu mari probleme de infrastructura: exista putine locuri de cazare sau de petrecere a timpului liber, iar accesul pe timpul iernii este dificil. La 80 de kilometri dupa ce parasesti DN7, in dreptul localitatii Brezoi, intr-o zona superba, unde zapada are deja pe alocuri jumatate de metru, 140 de oameni muncesc cu spor. La primavara se vor face primele probe, iar la sfarsitul lui 2012 va fi data in folosinta pentru turisti partia de schi care se va chema generic Vidra-Obarsia Lotrului (cele doua localitati intre care se afla pozitionata noua destinatie turistica). Beneficiarul acestei investitii care se ridica la suma de 118.411.502 lei fara TVA, adica 34 milioane de euro, este Primaria Voineasa. Costurile sunt suportate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care va plati pe fiecare din cei 12 kilometri de partie 2,8 milioane de euro, anunta Romania Libera.

Loviturile Securitatii care i-au fost fatale lui Ceausescu. In Decembrie 1989, Ceausescu s-a trezit singur. Mai intai, din jurul lui a inceput sa se retraga Securitatea, dupa revolta muncitorilor brasoveni. Spre deosebire de Armata care a mers pe mana lui Ceausescu pana la moartea lui Milea. Schimbarea Securitatii are loc lent, pe parcursul a doi ani. Treptat, atributiile represive sunt pasate. Pastreaza in schimb functiile informative si incepe sa filtreze informatiile despre disidenti furnizate lui Ceausescu. Pastreaza in schimb functiile informative si incepe sa filtreze informatiile despre disidenti furnizate lui Ceausescu. De o protectie speciala se bucura Nicu Ceausescu si Ion Iliescu, vazuti ca posibili inlocuitori. Securitatea se pregateste pentru schimbarea de lider. Scopul ei este dublu: supravietuirea dupa schimbare si stergerea urmelor activitatilor ilegale, represive din trecut. O vasta operatiune de escamotare care ar putea fi botezata "Voalul Negru". Integral in EVZ.

Ultimele redute ale Daciei. Cativa tarabostes au continuat lupta de rezistenta a dacilor mult timp dupa sinuciderea regelui Decebal. Istoria dacilor si razboaiele lor cu Imperiul Roman au devenit o tema extrem de delicata. Natio-nalismul afisat de Nicolae Ceausescu a generat o teorie pseudoistorica, numita protocronism, care ii transforma pe daci intr-un soi de popor primordial, care ar avea meritul majoritatii descoperirilor stiin-tifice ale Antichitatii si din care s-ar trage toate celelalte popoare, inclusiv cel roman. Teoriile acestea au fost reluate cu entuziasm si amplificate de tot felul de diletanti, in asa fel incat orice text care se refera la tema dacilor starneste dezbateri aprinse, informeaza Romania Libera.

Dorin Chiotea, jurnalist: Un cap de urs de la Ceausescu, la Phenian. Dorin Chiotea e unul dintre putinii jurnalisti romani care au reusit sa patrunda in Coreea de Nord. In 2007, alaturi de un fotoreporter, a petrecut acolo o saptamana. Nord-coreenii traiesc in locul in care s-au nascut, au nevoie de aprobare ca sa se mute in alta localitate si nu au acces la internet sau posturi de televiziune straine. Integral in Adevarul.

Ar fi fost posibil un Havel roman? "De ce nu am avut si noi un Havel?" A fost intrebarea pusa mereu in Romania anilor '90. Nu a fost niciodata clar daca intrebarea era o simpla lamentatie pe tema destinului nefericit al romanilor sau daca era cumva si o implicita scuza pentru confuzia morala in care se facea despartirea de comunism. Caci, daca se lua act de "ghinionul istoric" de a nu fi avut parte de prezenta unei personalitati exceptionale, ar fi fost mai usor de explicat de ce lucrurile luasera, dupa decembrie 1989, o turnura atat de nefericita. Probabil insa ca Havel, ca figura emblematica a opozitiei anticomuniste, nu ar fi existat nici la el acasa, daca in jurul sau nu s-ar fi creat de la bun inceput o mare solidaritate. Oamenii, chiar daca nu l-au urmat neaparat in gestul unei opozitii deschise, s-au identificat cu Havel si, fireste, cand a venit momentul prielnic l-au investit ca lider oficial, scrie DeutscheWelle.ro

Ceausescu - mediator in Orientul Mijlociu. In volumul "Stapanul secretelor lui Ceausescu. I se spunea Machiavelli, Stefan Andrei in dialog cu Lavinia Betea" pus astazi in vanzare cu ziarul "Adevarul" sunt dezlegate noduri ale politicii externe romanesti. Intre interesele Israelului si resursele tarilor arabe, Ceausescu a adoptat o pozitie diferita de cea sovietica. "Planul strategic al sovieticilor era sa-si extinda dominatia in Orientul Mijlociu asupra tarilor arabe, dezvaluie Stefan Andrei secrete ascunse in epoca. Incepusera cu Egiptul. Aveau acolo, pe vremea lui Nasser, consilieri care hotarau ce sa faca egiptenii. Sovieticii aveau influenta foarte mare si in Siria. Iar Ceausescu i-a spus lui Sadat, in aprilie 1972, ca solutia radicala pentru imbunatatirea relatiilor sale si libertate in negocieri este sa se despovareze de consilierii sovietici", relateaza Adevarul.