Armata s-a predat lui Iliescu pentru a i se spala sangele de pe maini. In decembrie 1989, Armata a mers pana la un punct cu regimul Ceausescu. Au murit peste 180 de oameni la Timisoara, Bucuresti, Cluj, Arad, Sibiu. Nici pana astazi, dosarul victimelor Revolutiei nu a fost solutionat. Militari, militieni, securisti si "teroristi" au ucis, dar, foarte multi au ramas nepedepsiti. Generalul Victor Stanculescu, presupus colaborator al serviciilor secrete britanice, i-a predat puterea lui Ion Iliescu, recunoscandu-l ca sef al statului si comandant al fortelor armate. Un pact semnat cu sangele a peste 1.000 de oameni a caror moarte, petrecuta dupa executia lui Ceausescu, nu a fost elucidata. Noua putere avea nevoie de legitimitate populara si asa au aparut "teroristii". Un fenomen sangeros care a tinut cat a vrut Ion Iliescu. Iar Armata a fost cu el, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Adresele oficiale ale lui Mos Craciun. Posta finlandeza: "Ne pregatim sa primim 700.000 de scrisori". Ce se intampla cu epistolele copiilor. Mosule, eu imi doresc foarte mult anul acesta un brad de Craciun, ca nu am avut niciodata. Mereu am vrut sa am un brad frumos impodobit care are beculete si lumineaza, asa cum am vazut in casele oamenilor. Aceasta este numai una dintre miile de scrisori pe care Mos Craciun le primeste in fiecare an de la copii. Gandul a strans cateva dintre aceste scrisori, chiar inainte ca cei mici sa le depuna in casuta postala. Pentru a afla ce cadouri isi doresc sub brad in 2011, am stat de vorba atat cu elevii unei scoli din Bucuresti, cat si cu cativa copii institutionalizati. Copiii institutionalizati nu au prea multe pretentii de la Mos. Pentru a-l impresiona, acestia au realizat adevarate "opere de arta" cu ajutorul unei foi de hartie si al unor carioci. In general, acestia vor ca Mosul sa le aduca jucarii, carti si creioane colorate. Departe de a fi imperative, epistolelele celor de la "Salvati Copiii" sunt scrise la modul conditional-optativ sau cu mentiuni de tipul "daca vrei tu". In multe dintre ele, acestia nu uita sa-i multumeasca Mosului pentru cadourile de anul trecut, anunta Gandul.

Autostrazi mai lungi cu 58 de kilometri in 2011. Timisoara-Arad, centura ocolitoare Constanta si Medgidia-Constanta sunt tronsoanele date in folosinta in acest an. In lucru mai sunt alti 434 de kilometri. Amenintati mereu cu penalitatile si uneori chiar penalizati, constructorii de autostrazi au accelerat lucrarile si au finalizat 58 de kilometri in acest an. Astfel, Romania are in prezent aproximativ 370 de kilometri de autostrada, in timp ce in executie se afla alti 434 de kilometri (care vor costa 4,09 miliarde de euro), in curs de semnare a contractelor sunt 25,6 kilometri (134 de milioane de euro), iar in curs de licitare sunt alti 111 kilometri (1,1 miliarde de euro). Pentru infrastructura feroviara, companiile CFR au in prezent lucrari licitate de doua miliarde de euro, reprezentand modernizari de linii, dar si de statii. In acest an au fost finalizati 230 km de cale ferata pe relatia Predeal-Campina-Bucuresti-Fetesti-Constanta, care are o lungime totala de 363 km. Reabilitarea liniilor permite trenurilor de calatori sa mearga cu viteze superioare, drumul de la Bucuresti la Constanta sau cel de la Bucuresti la Brasov fiind parcurs in mai putin de trei ore, informeaza Adevarul.

"Revolutia adoptiilor": Problema orfanilor, rezolvata dupa 20 de ani? Un copil abandonat va putea fi adoptat in cateva luni. Cuplurile care vor sa infieze nu vor mai trebui sa astepte la fel de mult ca pana acum. Acestea sunt cateva dintre prevederile noilor reglementari din acest domeniu, care vor intra in vigoare in martie. Printre imaginile care ne-au facut celebri in lume, imediat dupa Revolutie, au fost cele cu orfani abandonati prin centre de plasament. Astfel, s-a creat impresia ca Romania este o tara care-si abandoneaza orfanii. Si din multe puncte de vedere aceasta parere este indreptatita. Pe de alta parte insa, foarte multi romani care si-au dorit sa adopte un copil in ultimii 20 de ani s-au aflat in imposibilitatea de a-si atinge scopurile, din cauza legislatiei greoaie care exista in acest domeniu. O noua lege a adoptiilor, care va intra in vigoare in martie, isi propune sa simplifice procedurile. Majoritatea asistentilor sociali de spital nu cunosc insa noile prevederi si asteapta sa fie instruiti de Directia Generala pentru Protectia Copilului in legatura cu ce au de facut de la anul. Din cauza numeroaselor scandaluri pe aceasta tema, angajatii maternitatilor se tem inca sa discute deschis subiectul, scrie Romania Libera.

Romanii - infometati pe timpul lui Ceausescu sau acum? Dupa, iata, 22 de ani de la Revolutie, destui romani inca vorbesc despre programul de alimentatie rationala, etichetat drept marea infometare impusa de Ceausescu. Daca insa comparam cantitatea de calorii pe zi recomandata atunci si acum, vedem ca pe vremuri aceasta era mai mare. Se spunea ca pentru a masca criza de alimente, Iulian Mincu, fostul medic personal al lui Ceausescu, a inventat un program de "alimentatie rationala", motivand ca nu e sanatos ca un adult sa consume mai mult de 3.000 de calorii pe zi. Alimentele de baza (zahar, ulei, carne) fiind rationalizate la 1 kg/luna de persoana. Totusi, astazi, nutritionisti celebri din Romania recomanda chiar o cantitate mai mica de calorii pentru diferite grupe de persoane, devenind si celebri prin programele de slabire si de mentinere a siluetei pe care le propun, anunta Vertical News.

Declaratia de condamnare a comunismului dupa 5 ani. Dupa 5 ani bilantul este sarac. Presedintele a retinut putin din recomandarile Raportului, iar din ce a retinut presedintele s-a realizat si mai putin. Actul condamnarii comunismului in decembrie 2006 a provocat doua linii polemice, complet diferite si care s-au stanjenit reciproc. Pe de o parte, o stanga reinventata dupa model intelectual occidental a organizat o opozitie sonora de teama ca ar putea fi delegitimata radical si pusa sub interdictie oficiala. Pe de alta parte un filon important al dreptei anticomuniste s-a mentinut intr-o rezerva circumspecta, identificand in gestul presedintelui mai curand o forma rafinata de oportunism. Din aceasta disputa au lipsit insa chiar fostii comunisti, care in cel mai bun caz nu au facut decat sa apere o pozitie personala, informeaza Deutche Welle.

Revolutionar, zootehnist si poet, stranepotul lui Eminescu protesteaza in versuri. Pensionarii si doamnele din diverse asociatii de revolutionari au manifestat, ieri, la Guvern, pentru indemnizatiile obtinute dupa Revolutie. Printre ei, si un urmas de-al marelui poet, care a informat: "La Revolutie am fost gazat, toti au ramas intinsi acolo, dar eu m-am sculat, am inviat si am plecat!" Taraba cu revolutie inaugurata de Ion Iliescu, in anii '90, a creat nu doar un odios comert cu diplome de revolutionar, dar si miscari violente de strada ale unora dintre beneficiarii lor. Aproximativ 300 de persoane au manifestat agresiv, ieri, in Piata Victoriei, cerand Guvernului sa renunte la eliminarea indemnizatiilor de revolutionar pentru anumite categorii si solicitand imperios prezenta premierului Emil Boc. Unii dintre acesti manifestanti s-au luat la harta cu jandarmii, incercand sa depaseasca dispozitivul de protectie a cladirii Guvernului. In rest, in jur au circulat intens masini, gospodine sau elevi care chiuleau de la ore: practic, intersectia de la Piata Victoriei, Bucurestiul - per ansamblu - au functionat calm, ca in zilele lor obisnuite, scrie EVZ.

Cum a anticipat Moscova moartea lui Ceausescu. In convorbirile cu Lavinia Betea, Stefan Andrei relateaza ca aflase de la sovietici despre sfarsitul lui Nicolae Ceausescu. In volumul "Stapanul secretelor lui Ceausescu. I se spunea Machiavelli. Stefan Andrei in dialog cu Lavinia Betea" ieri pus in vanzare, fostul sef al diplomatiei romanesti lumineaza multe zone obscure ale relatiilor de la "curtea Ceausestilor". In primul rand, lamureste neobisnuitul sedintelor CPEx din anul 1989, asa cum apar in stenograme. Acestea consemneaza monologurile lui Ceausescu, intrerupte din cand in cand de "cotcodacitul" Elenei Ceausescu. In general, Ceausescu "abereaza" in fata unei asistente mute. Desi din continutul acelorasi stenograme reiese ca sotii Ceausescu fusesera informati la "la zi" cu toate schimbarile din statele comuniste. Mai mult decat atat, Ceausestii interpretau si stabileau corect actorii si mizele evenimentelor din toamna lui 1989 in tarile lagarului comunist, anunta Adevarul.

Cum a cosmetizat Ministerul Transporturilor absorbtia fondurilor UE. Raportarile Transporturilor privitoare la fondurile europene sunt de patru ori mai optimiste decat cele ale Ministerului Afacerilor Europene. Care e misterul? Raportarile Guvernului privitoare la gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile europene se bat cap in cap, in functie de ministerul care furnizeaza cifrele. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune ca gradul de absorbtie a ajuns la 11% in cazul infrastructurii de transport. Ministerul Afacerilor Europene vorbeste insa doar de 2,49%, cifra valabila pentru finele lunii noiembrie. O identitate nu exista in consecinta nici in privinta sumelor absolute. Ministerul Afacerilor Europene spune ca pana la finele lui noiembrie s-au primit de la Comisia Europeana (CE) 113 milioane euro cu titlul de sume rambursate, insa ieri Boagiu a spus ca s-au facut rambursari de 330 de milioane de euro. "In perioada 2007-2010 am contractat 1,7 miliarde euro, iar in 2011 suma este de 1,8 miliarde euro. Am avut rambursari de 330 milioane euro, iar tinta pentru anul viitor este sa ajungem la un grad de absorbtie de 40%", a afirmat ieri Boagiu, informeaza Romania Libera.