Povestea lui Peity, orfanul roman condamnat la moarte in Malaezia. Abandonat de familie la varsta de 8 ani, a ajuns un dealer de droguri de temut in Asia. Acum asteapta condamnarea la moarte in Malaezia. Il cheama Laurentiu Marian Peity, e din Timisoara si are 25 de ani. Tanarul a fost retinut de autoritatile din Kuala Lampur, fiind acuzat de trafic de droguri. Politistii din Malaezia l-au prins cu droguri asupra sa, iar in Asia de Sud-Est, legislatia este extrem de severa cand vine vorba de prafurile care aduc moartea alba. Malaezia nu face exceptie. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, ieri, ca un cetatean roman este arestat in Malaezia din luna octombrie 2011, fiind suspectat de trafic de droguri. Cazul este cunoscut Ambasadei Romaniei la Kuala Lumpur, care a informat MAE, dupa ce, la inceputul lunii noiembrie 2011, a verificat si primit de la autoritatile locale confirmarea informatiei, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cosmarul elevelor fortate de Dinu Damaschin sa faca sex platit: "Ma lovea cu picioarele in stomac, eu fiind la pamant". Zeci de tinere pacalite de Dinu Damaschin, autointitulat "tatal" Monicai Gabor au povestit cosmarul la care au fost supuse atunci cand au fost fortate sa faca sex cu clientii adusi de acesta. Majoritatea fetelor au dat declaratii la DIICOT in calitate de martori cu identitate protejata. Tribunalul Bacau a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Dan Damaschin, "tatal adoptiv" al Monicai Columbeanu, si a celor doi complici ai acestuia. Cei trei sunt acuzati de recrutare prin inselaciune, amenintare si violenta a mai multor fete, unele minore, in scopul exploatarii sexuale. Instanta a admis astfel propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si a emis pe numele celor trei mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Integral in Adevarul.

Cat de cerb este mistretul din farfuria romanilor. Daca nebuna de criza ne-a cam taiat elanul de a ne mai lauda cu SH-urile de lux luate din Germania cu bani imprumutati de la banci acum haine, ne-au ramas fitele cu mancarea. Nu mai platim ratele la credite, dar cheltuim mai mult pe mancare, care nu este neaparat buna, dimpotriva. De apetenta romanilor pentru produse la moda, sofisticate, care sa faca impresie, profita acum toti smecherii. Langa zecile de produse contrafacute si pline de E-uri stau acum bine si "deosebitele" mezeluri pe a caror eticheta speciala scrie ca sunt fabricate din carne de vanat. Cerbul, caprioara, mistretul sau chiar ursul au devenit aproape la fel de banali (daca stam si socotim multitudinea de sortimente) precum porcul, oaia, mielul sau vitelul, relateaza VerticalNews.ro

Constantin Balaceanu-Stolnici despre drama Mariei si dilema lui Iosif. BOIER. Se tine, la 88 de ani, ca unul cu treizeci de ani mai tanar. E lucid si si-a pastrat spiritul viu. E la costum si cravata, iar de unul din nasturi si atarna un monoclu, cum ii sade bine unui aristocrat. Spune ca, de fapt, il foloseste ca lupa, cand citeste. Livingul casei boieresti, de langa Calea Victoriei, e burdusit de carti si e incalzit de un godin paralelipipedic. Printre picioarele octogenarului se incurca doua mate albe. Domnul profesor, cum ii spune lumea, are o privire usor resemnata. Pana in urma cu cinci ani, era un invitat permanent al emisiunilor culturale. Integral in EVZ.

Demontarea unui presedinte. In reactie la regretele exprimate de presedintele Germaniei, Christian Wulff, in legatura cu comportamentul sau in Parlamentul Saxoniei Inferioare, cand a negat realitatea unor relatii de afaceri, partidele guvernamentale au cerut sa se puna capat criticilor la adresa sefului statului. Revendicarea formatiunilor din coalitia guvernamentala nu este surprinzatoare. In Germania a existat multa vreme un larg consens politic privind necesitatea respectarii functiei supreme si a detinatorului ei si mentinerea lui in afara obisnuitelor galcevi interne. Acest consens a disparut doar punctual, in timpul presedintiei lui Johannes Rau, acuzat si el candva pentru practici oneroase. Dar, spre deosebire de predecesorul sau, actualul sef al statului german nu izbuteste catusi de putin sa calmeze situatia si sa se arate convingator, relateaza Deutsche Welle.

Becali: Ca pe Apostoli m-a iubit Dumnezeu. Cred ca are un plan cu mine. Gigi Becali e ferm convins ca Satana e numai clabuci atunci cand el e milostiv si crede ca tatal sau il urmareste de Sus. Pe Gigi Becali nu l-a interesat revolutia din 1989. 13 decembrie a fost ziua care l-a marcat mai mult, fiindca atunci a murit Tase Becali, tatal sau, care a visat sa traiasca o zi mai mult decat Ceausescu si a murit cu 12 zile inainte. Tase Becali a fost icoana vie a fiului, firul rosu al vietii sale. "I-ar place sau nu i-ar place lui tata?", s-a intrebat mereu, traind doar pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor parintelui si pentru a-l depasi. Din idolatria pentru Tase Becali a facut si lucrurile bune si o multime de greseli. Continuarea in EVZ.

Generatia lui Mos Gerila si a pomului de iarna: "Aho, aho, copii si frati... Pentru zile minunate. De partid asigurate". Un viitor care incepe miine. Miine 22 decembrie. Un viitor ale caror prime saptamini poarta un nume cu miros de brad, si portocala si sunet de zurgalai. Va-can-ta de iarna! Te vei odihni, vei citi, vei merge la patinaj sau te vei da saniuta. Vei lua parte ca artist amator, pe scena, sau in sala, ca simplu spectator, aducind de acasa un sac cu aplauze la SERBARILE PREGATITE DE SCOALA SI DE ORGANIZATIA TA IN CINSTEA CELEI DE A XX-A ANIVERSARI A REPUBLICII. Te vei duce la cinema, la teatru, la meciuri de hochei, de baschet, de volei. Vei petrece la Carnavalul de Anul Nou si intr-unul din oraselele copiilor unde o sa maninci crizanteme de zahar vanilat, o sa aluneci pe tobogan si-o sa stai de vorba cu Mos Gerila incercind sa ghicesti cu ce actor seamana anul asta". Textul din revista Cutezatorii, din 1976, ofera o imagine sintetica a ceea ce reprezentau sarbatorile de iarna, si implicit Craciunul, pentru copiii si adolescentii -pionierii si utecistii - perioadei comuniste, informeaza Gandul.

Indemnizatiile revolutionarilor, tinute la secret. La Galati, exista 168 de revolutionari care primesc indemnizatii, iar printre numele de pe lista sunt si cele ale unor personaje importante din viata publica, fosti prefecti, politicieni, jurnalisti. Lista a fost secreta. La finalul a sase luni de investigatii, "Romania libera" a reusit sa intre in posesia acesteia, iar numele prezente ofera si multe surprize. Spre exemplu, 14 dintre revolutionarii care incaseaza indemnizatii nu mai sunt de mult revolutionari. Ei au primit certificatul in baza primei "Legi a Recunostintei", Legea 42/1990, dar dupa ce s-a facut reinscrierea si acordarea noilor certificate in baza Legii 341/2004 nu li s-a mai confirmat calitatea de revolutionar. Printre cei 14 se afla fostul director economic al cotidianului "Viata Libera", Grigore Lazarovici, si Comsa Ciuperca Virgil Pompiliu, vicepresedinte al Partidului Verde si lider al celor 5.000 de mineri care au luat cu asalt Bucurestiul la prima mineriada, de pe 29.01.1990., scrie Romania Libera.

Adevarata moarte a lui Carol al II-lea. Eseurile jurnalistului Ion Cristoiu surprind realitati ale trecutului romanesc, vorbind despre "caderea de la putere" si urmarile ei. "Weekend Adevarul" continua seria articolelor cu fragmente din cartile Editurii Adevarul lansate la Targul Gaudeamus din toamna. "O carte de mare actualitate, desi se refera la trecut", cum isi descrie autorul Ion Cristoiu volumul, "Adevarata moarte a lui Carol al II-lea" documenteaza si analizeaza momente-cheie din istoria recenta a Romaniei. Cand Carol al II-lea o sterge din tara cu un marfar de geamantane si, pe deasupra, cu un cont zdravan in bancile americane, un grup de legionari incearca sa-i gaureasca teasta. Toate marturiile ne dezvaluie iuteala cu care fostul Dictator de mucava, pana mai ieri stapanul tarii, s-a trantit pe podeaua trenului care strabatea in viteza gara Jimbolia, anunta Adevarul.

Cele mai importante decizii luate anul asta la summit-uri. Cele trei luni hotaratoare pentru soarta Uniunii Europene. Anul 2012 va fi realmente crucial. Rata somajului din Uniunea Europeana va fi una dintre cele mai mari probleme. Franta si-ar putea vedea ratingul retrogradat, ceea ce ar insemna o lovitura puternica data coalitiei care conduce acum destinele Uniunii Europene. Pana in martie, Sarkozy si Merkel trebuie sa vina cu planul si masurile concrete pe care le vor adopta pentru modificarea Tratatului. Uniunea Europeana merge inainte in 2012 fara a avea un plan coerent. In pofida summit-urilor si a reuniunilor de tot felul, fie G-20 sau G-8, liderii europeni nu au reusit sa o scoata la capat. Euroscepticii spun ca 2012 va fi anul in care moneda euro va dispare. Argumente sunt destule, intrucat coalitia franco-germana nu a reusit sa fie convingatoare. 11 state sunt indecise in ceea ce priveste schimbarea Tratatului de la Maastricht, scrie Expat Times. Haosul domneste la nivelul Uniunii Europene. Banca Centrala Europeana nu poate cumpara bonduri de pe piata primara, desi, spun multi, aceasta ar fi solutia salvatoare a eurozonei. Nici Mario Draghi nu este adeptul acestei solutii, dar BCE cumpara bonduri de pe pietele secundare, informeaza EurActiv.ro

Pasajul Piata Sudului, mai aproape de inceperea lucrarilor. Cati ani stau blocati in trafic soferii si calatorii in aceasta piata. Primaria Municipiului Bucuresti a demarat recent procedurile de achizitie publica a serviciilor de proiectare si asistenta tehnica pentru pasajul subteran de la Piata Sudului, conform anuntului de pe site-ul de licitatii publice www.e-licitatie.ro. Proiectul a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) inca din toamna anului trecut. Valoarea contractului este estimata la circa 1,9 milioane de euro iar durata este de 19,5 luni, dintre care 1,5 luni (44 de zile), reprezinta proiectarea si 18 luni asistenta tehnica pe durata executiei proiectului. Documentatia pentru participarea la licitatie poate fi depusa pana pe 27 ianuarie anul viitor, scrie Gandul.

Traditii si superstitii de Craciun. In preajma Sarbatorii Nasterii Domnului sunt redescoperite o serie de practici cu tenta magica fiecare cu importanta si insemnatatea ei pentru cei ce cred in asemenea lucruri. Superstitiile difera de la comunitate la comunitate, de la zona la zona. VerticalNews vi le prezinta pe cele mai importante, impartite in cele care se "tin la oras" si in cele care se "tin la tara". De asemenea, va spunem si Povestea Craciunului la romani si istoria marii Sarbartori, mergem la colindat, dar aflam si legenda lui Mos Craciun, relateaza VerticalNews.ro

Stiinta si Mos Craciun. Cum ar fi fizic posibila existenta unui astfel de personaj. Mos Craciun este un expert in Fizica Moderna! Numai asa se poate explica faptul ca reuseste sa ajunga in nenumaratele case ale celor care asteapta cu nerabdare vizita lui. In fiecare an, insa, in preajma Craciunului, apar articole rautacioase care se straduiesc care mai de care sa demonstreze cum legile fizicii l-ar impiedica pe Mos Craciun sa aduca daruri tuturor copiilor in noaptea de Craciun. Multe dintre articole ajung chiar la concluzia ca Mos Craciun nu exista. Insa exista o lume a fizicii in care un Mos Craciun ar putea realiza performanta uluitoare de a ajunge la toti copiii in aceeasi noapte. Integral pe GreatNews.ro