"Nemuritorul" Sergiu Nicolaescu isi para colegii lui Nicolae Ceausescu. In 1981, pe numele lui Nicolae Ceausescu, la secretariarul Comitetului Central (CC) al PCR sosea o scurta nota semnata "Sergiu Nicolaescu". Era, de fapt, o cerere de primire in audienta. In fata dictatorului, autorul scrisorii ar fi vrut sa-i prezinte "personal o serie de probleme de mare importanta pentru existenta si dezvoltarea cinematografiei nationale". Alaturi de cerere - redactata la masina de scris si semnata de mana - era atasat si "rezumatul ideilor" care ar fi trebuit sa fie expuse "conducatorului iubit". Potrivit documentului, Nicolaescu ar fi vrut sa-i prezinte dictatorului "aparitia unui fenomen de anti-patriotism in filmul romanesc (cazul Lucian Pintilie si A.Visarion)". Alaturi, scurt, se mentioneaza ca ar fi avut inclusiv cateva "propuneri" legate de aceste "cazuri". Integral in EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Actorul care l-a jucat pe Ceausescu: "Nu am fost printre cei care au jubilat vazand executia dictatorului". Spectacolul de teatru-documentar "Ultimele zile ale lui Nicolae Ceausescu", realizat de Institutul de Cercetare a Crimelor Politice de la Berlin, care refacea aproape milimetric procesul cuplului prezidential din 25 decembrie 1989, a facut la vremea lui atat de multe valuri incat Valentin Ceausescu a dat in judecata Teatrul Odeon care l-a gazduit. Ca urmare a excelentelor lor prestatii actoricesti, Victoria Cocias si Constantin Cojocaru, care i-au interpretat pe Elena si Nicolae Ceausescu, au fost cooptati intr-un alt proiect. De data aceasta este vorba despre un film, o docu-drama regizata de Radu Gabrea care reface drumul Ceausestilor de la fuga de pe sediul CC cu elicopterul pana la moarte. Filmul urmeaza sa aiba premiera chiar de ziua "Tovarasului", pe 26 ianuarie 2012, scrie Romania Libera.

Luni dupa Craciun! Sau cum venira oltenii la Bucuresti. Luni, 26 decembrie, ora 06,45, Gara Craiova. Intrarea principala in recent renovata cladire este pazita de doi dulai comunitari. Nu, nu-s sculptati in piatra. Sunt la propriu. Vrei sa intri, ar fi bine sa ai macar ceva biscuiti la indemana, altfel e riscant. Sa nu incerci cu paine, ca nu tine sau cel putin nu astazi, caci pana si comunitarii s-au infruptat din carne de porc. Asadar, desertul ar fi recomandat. Inauntru - un frig de crapa pana si... tabelele electronice de afisaj soriri/plecari. Dar pe fundal, in difuzoare, colinde "americanesti", care in traducere, ar suna cam asa: "Stii ca-s sarbatori, cand esti acasa, la caldura, inconjurat de rude si prieteni!", relateaza EVZ.

Cine i-a inventat pe teroristi in decembrie 1989. Razvan Theodorescu, un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, a fost o prezenta activa in zilele Revolutiei, cand a putut vedea o multime de lucruri, mai cu seama ca a supravegheat casa lui Ceausescu din 22 decembrie 1989 pana la sfarsitul anului. Fostul sef al TVR din perioada cea mai tulbure a tranzitiei autohtone povesteste cum a contractat o calda polita de recunostinta" pentru Ion Iliescu, ce faceau teroristii si cine i-a inventat, dar si cum a fost arestat sotul Zoei Ceausescu si apoi uitat la resedinta fostilor dictatori, informeaza Romania Libera.

Centrul Bucurestilor la pas: de la cultura chirpicului la epoca asfaltului. Zona intinsa de langa hotelul Intercontinental din Bucuresti a fost un zavoi, iar la doi pasi mai incolo, strada Vasile Lascar era scufundata sub garla Bucurestoaia, din malul careia incepea cimitirul bisericii Otetari. Azi, turistul strain nu se uda pe pantofi - centrul Capitalei este captusit cu asfalt si piatra cubica. Chiar daca Bucurestii contemporani se arata pe alocuri ca un oras-mamut ce trebuie reconstruit din temelii, nasterea si expansiunea sa au fost posibile fiindca au existat si aici acele puncte de sprijin pe care le-au avut toate marile metropole europene: a existat, adica, un centru istoric temeinic, infipt in pamant si au mai existat filantropi ce au ajutat aceasta temeinicie sa sporeasca. Continuarea in EVZ.

Regele Mihai la masa cu Hitler: "A zbierat incontinuu. A fost rece si rigid." Intr-un amplu material aparut in ziua de Craciun, publicatia spaniola "El Pais" a scris in termeni elogiosi despre fostul suveran al Romaniei. Discutia cu Regele Mihai a avut loc la resedinta acestuia din apropiere de Geneva, prilej pentru suveran "sa-si reaminteasca, la varsta de 90 de ani, scurta sa domnie si lungul sau exil". Iata ce scrie "El Pais". Michael Hohenzollern-Sigmaringen, Regele Mihai I de Romania, si-a facut prezenta in vestibul, inalt si agil, imbracat cu un pantalon inchis si un costum asortat la cravata. Autorul rememoreaza pentru cititorii publicatiei data de 30 decembrie 1947, atunci cand regele a abdicat, iar Romania "s-a convertit intr-o singura noapte intr-o republica socialista, guvernata prin ordine de la Moscova. Cateva zile mai tarziu, tanarul monarh a plecat din tara, acompaniat de mama sa, Regina Elena, cativa servitori, patru masini si alte lucruri". Integral in Romania Libera.

La Constanta se construiesc sosele in spuma marii. Fara niciun aviz de la Ministerul Mediului, un tronson din Riviera Tomisului (soseaua de coasta) este construit chiar pe plaja, aprape de apa. Italienii de la Fin.Co.Ge.Ro. (Finanzare a Construzioni Generali Reunite Organizate) Catania - Italia nu au mai avut rabdare sa obtina de la Ministerul Mediului si Administratia Porturilor Maritime avizele necesare construirii soselei. Oricum, sansele de autorizare ar fi fost reduse, din moment ce drumul a fost impins chiar pe buza marii, pentru a face posibila extinderea cartierului rezidential de lux. Plaja Marii Negre este domeniu public inalienabil al Statului Roman. Asa ca, pentru a da impresia ca plaja a ramas intacta, constructorii au acoperit cu nisip o parte din terasamentul soselei, anunta Adevarul.

Occidentul si islamismul. Obraznicia fortelor, regimurilor si gruparilor islamiste, antiamericane, antioccidentale si antiisraeliene a luat proportii nebanuite. Nici de la Teheran, nici din Gaza, unde domneste organizatia terorista Hamas, filiala palestiniana a Fratiilor Musulmane egiptene, nu s-a grabit nimeni sa exprime vreo condamnare a asasinatelor comise de Craciun in randul crestinilor adunati in bisericile nigeriene. Regimul de la Teheran, care a proferat in varii instante amenintari cu genocidul, bunaoara la adresa statului evreu, continua sa dea vestului cu tifla. Asta, in timp ce Iranul e bun de tintuit la stalpul infamiei nu doar pentru constructia unei bombe atomice a carei finalizare este iminenta ci si pentru modul in care-si oprima, salbatic, femeile, sau pentru ca-i intemniteaza si ii schingiuieste pe tinerii satui de dictatura si de fraude electorale, informeaza Deutsche Welle.

Codul Rutier vine cu sanctiuni drastice pentru beizadele si teribilistii soselelor. Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. In aceste conditii, de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevazute si pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligati sa mearga la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate in dezbatere la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, anunta EVZ.

Fata nevazuta a funeraliilor lui Havel. Emil Constantinescu a povestit pentru "Adevarul" cum a trait despartirea de fostul presedinte ceh, dramaturgul Vaclav Havel. Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei intre 1996 si 2000, dar mai ales prieten cu Vaclav Havel, a participat la funeraliile omului de stat in calitate de invitat special al familiei marelui disparut. Emil Constantinescu a fost marcat de eveniment, asa cum a fost marcat si de personalitatea lui Vaclav Havel. Iata o cronica neconventionala a ceea ce s-a intamplat la Praga in acest sfarsit mohorat de decembrie si de lume: "Semnificatia momentului este unica, pentru ca Havel a fost unic. A fost nu doar un sef de stat, ci mai ales un simbol politic si moral, si inca mai rar - un simbol al iubirii. Rareori sunt intrunite atatea calitati intr-un singur om. Nu i-a fost usor nici lui sa traiasca sub umbra propriului mit", relateaza Adevarul.