SUA solicita Ucrainei eliberarea fostului premier Iulia Timosenko. Statele Unite ale Americii au solicitat marti Ucrainei eliberarea fostului prim-ministru Iulia Timosenko, condamnata in luna octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Recursul formulat de Timosenko a fost respins vinerea trecuta. Departamentul de Stat al SUA s-a declarat dezamagit de decizia Curtii de Apel din Kiev, adaugand ca Iulia Timosenko si alti lideri politici aflati in arest ar trebui sa aiba dreptul de a participa la viata politica din Ucraina, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia: Rachetele balistice intercontinentale Bulava intra in serviciile marinei ruse. Am facut un pas foarte important terminand testele de zbor ale rachetelor balistice intercontinentale Bulava. Acestea vor intra imediat in serviciile marinei ruse", a anuntat presedintele Dmitri Medvedev. Rusia a lansat vineri doua rachete Bulava in Marea Alba, care au atins cu succes tinta fixata la o distanta de 6.000 de km in peninsula Kamchatka. Avand o raza de actiune de pana la 8.000 de km, racheta Bulava poate purta intre sase si zece focoase, iar impactul exploziei sale atomice este de 100 de ori mai mare decat impactul exploziilor de la Hiroshima din anul 1945. Pana in prezent, Rusia a efectuat in total 15 teste cu rachete Bulava, dintre care doar opt au fost reusite. Bulava este destinata sa devina principala componenta marina a fortelor nucleare strategice si principala arma din dotarea submarinelor din cadrul proiectului 955 "Borei", anunta Ria Novosti.

Ana Botella a devenit prima femeie aleasa in functia de primar al Madridului. Sotia fostului premier spaniol Jose Maria Aznar, Ana Botella, a devenit marti prima femeie aleasa in functia de primar al Madridului, cu misiunea, in plina criza, de a reduce datoria enorma a capitalei spaniole, de peste sase miliarde de euro. Ana Botella, in varsta de 58 de ani, a fost presedintele Directiei de Mediu a orasului Madrid inca din 2007 si numarul doi pe lista Partidului Popular la ultimele alegeri locale, aleasa cu o majoritate absoluta, avand 31 de voturi din partea partidului ei. Ea il inlocuieste pe Alberto Ruiz-Gallardon care a demisionat din aceasta functie pe care o ocupa din 2003, dupa ce a fost numit ministru de Justitie de noul premier spaniol, Mariano Rajoy, informeaza Reuters.

Gruparea Al Qaeda a revendicat recentele atacuri din Irak soldate cu moartea a 70 de persoane. Al Qaeda a revendicat marti o serie de atacuri care au ucis aproape 70 de persoane si au ranit mai mult de 200. "Atentatele au avut loc pentru a sprijini sunnitii aflati in inchisoare si pentru a razbuna prizonierii care au fost executati", a declarat gruparea pe una dintre paginile sale web. Atacurile de joia trecuta au fost comise la o ora de varf in cartierele Bab al-Muatham, Karrada si Allawi din centrul Bagdadului, la Adhamiyah, Shuala si Shaab, precum si la Jadriyah in est, Ghazaliyah in vest si al-Amil in sud. Violenta in Irak a scazut in ultimii ani, dar atacurile de saptamana trecuta au fost printre cele mai grave din luna august si pana acum, cand o serie de atentate coordonate au ucis cel putin 75 de oameni in 17 orase irakiene, scrie CNN.

O nava de marfa sub pavilion turcesc s-a scufundat in Marea Egee. O nava de marfa apartinand Turciei s-a scufundat in Marea Egee dupa ce a fost abandonata de catre echipaj, care a refuzat asistenta pazei de coasta grecesti, preferand sa urce la bordul unui alt vas turcesc. Operatiunile de cautare si salvare din Marea Egee sunt afectate din cauza disputelor de frontiera dintre Grecia si Turcia. Nava plecase din Ucraina si se indrepta catre Israel, iar cauzele scufundarii sunt inca necunoscute. Rafalele din vant din zona - situata intre insulele grecesti Samos si Chois - ajung pana la 80 de kilometri pe ora, anunta AFP.