Sergiu Nicolaescu, despre acuzatia ca si-a parat colegii la Ceausescu: "Scrieti ce vreti, nu-mi aduc aminte. Ma mir ca am putut sa scriu asta". Dupa descoperirea scrisorii si interviul luat regizorului Alexa Visarion, reporterii EVZ au avut o intrevedere cu Sergiu Nicolaescu. La inceput, cineastul a recunoscut ca scrisoarea, ca si semnatura, ii apartin. A inceput sa-si aminteasca inclusiv momentul legat de cererea pentru autofinantare a cinematografiei. Apoi, pe masura ce discutia a avansat la cazurile de antipatriotism, nu si-a amintit de cerere si a explicat ca el credea ca e vorba de o alta scrisoare adresata de el lui Ceausescu, referitor la o casa in Primaverii. Dupa aceea, Nicolaescu s-a indoit de "adevarul" cererii indosariate la Arhive, iar, dupa interviu, a revenit cu precizari cum ca a doua parte a scrisorii nu i-ar apartine. A declarat si ca antipatriotismul mentionat in document "suna a turnatorie", integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Guvernul scoate din rezerva carbune si pacura pentru energie termica si electrica in sezonul rece. Guvernul a decis, marti, scoaterea din rezerva de stat a unor cantitati de 1,18 milioane tone carbune si 137.000 tone pacura, necesare la asigurarea energiei termice si electrice pentru populatie in perioada sezonului rece. Scoaterea din rezerva de stat a fost aprobata cu titlu de imprumut, pana la 31 octombrie 2012, pentru 17 centrale electrice si termice din subordinea Ministerului Economiei sau aflate in administrarea autoritatilor locale. Trei dintre acesti operatori, respectiv CET Iasi, Uzina Termoelctrica Giurgiu si Electrocentrale Oradea, vor putea imprumuta pacura numai dupa restituirea cantitatilor de combustibil imprumutate anterior, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Muntean a precizat ca de aceste stocuri va beneficia si orasul Brad, judetul Hunedoara, anunta Gandul.

Calinescu, cu un picior la PRO TV. Actorul este in discutii cu Adrian Sarbu si l-am putea vedea intr-o noua productie la primavara. L-am intalnit pe Florin Calinescu intr-o seara ploioasa de sambata, la Teatrul Mic, in sala unde actorii se pregatesc sa urce pe scena. Cand am intrat in incaperea slab luminata, l-am auzit ascultand explicatiile unui angajat si dand ordine. Mai era o ora si jumatate pana la inceperea spectacolului "Sex on the bici" unde Calinescu juca rolul Domnului Connelly. Imbracat lejer, cu un ochi la televizorul setat pe PRO TV, "Imparatul", cum ii zicea Adrian Sarbu, a inceput sa vorbeasca. Asezat pe singurul scaun cu spatar inalt, lipit de perete, Florin Calinescu povesteste cum pregatea "Chestiunea Zilei", despre relatia cu Adrian Sarbu si despre cum arata posturile TV din ziua de azi. Acum pune la cale un nou proiect de televiziune, dar nu vrea sa spuna prea multe, pentru ca e "superstitios", informeaza Adevarul.

Cum aratau sarbatorile de iarna in orfelinatele lui Ceausescu. Actorul Costel Cascaval este unul dintre zecile de mii de copii care si-au petrecut primii ani de viata intr-un orfelinat comunist. Dupa moartea parintilor sai, el a fost abandonat de rude intr-o astfel de institutie. Costel isi aminteste si azi cum isi petrecea sarbatorile cand era mic. "Orfelinatul unde am crescut eu era la Targu Ocna, la doi pasi de Slanic Moldova si la trei pasi de Onesti, de unde si-a inceput Nadia Comaneci flick-flack-urile care au facut-o faimoasa in toata lumea. Sigur ca, fiind in plin comunism, nu se gasise nimeni care sa ne vorbeasca de adevarata semnificatie a Craciunului. Nici un preot nu avea voie sa treaca pragul orfelinatului ca sa ne vorbeasca de Nasterea Domnului. Nu constientizam ca e Craciunul sau Anul Nou, nu stiam ce e aceea o sarbatoare, dar cumva, instinctiv, simteam ca in lume se intampla ceva deosebit. Vedeam copiii din oras mai frumos imbracati, oamenii umblau de colo-colo cu cadouri in maini, iar doamne dichisite de la comitetul de femei al orasului ne vizitau, ne mangaiau pe crestetul tuns chilug si ne dadeau cate o bombonica. Miroseau frumos, a mamici", scrie Romania Libera.

Moscova a pierdut in Transnistria. Rasturnare de situatie in regiunea transnistreana! Evghenii Sevciuk a devenit oficial al doilea presedinte al autoproclamatei republici transnistrene. In turul doi al pretinselor "alegeri prezidentiale" desfasurat duminica, el a acumulat 73,88 la suta din voturi fata de contracandidatul sau sprijinit de Kremlin, Anatolii Kaminski, cu 19,67 la suta. Noul lider transnistrean a anuntat ca, in primul rand il va demite pe seful securitatii de la Tiraspol. Rezultatele finale oficiale ale scrutinului de duminica au fost anuntate luni de catre presedintele comisiei electorale din stanga Nistrului. Membrii comisiei au anuntat ca alegerile au fost validate si ca Evghenii Sevciuk este noul presedinte al republicii moldovenesti nistrene. In ajun, el a declarat ca primul lucru pe care il va face in calitate de "presedinte al Transnistriei" va fi demiterea sefului securitatii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, anunta Deutsche Welle.

Fotografiile de Craciun ale Elenei Basescu. Fiica presedintelui a postat imagini in care apare alaturi de tatal ei, dar si de Elena Udrea. Fiica cea mica a sefului statului, Elena Basescu, a postat pe contul sau de Twitter doua fotografii, intr-una aparand ea alaturi de Elena Udrea, asezate pe un fotoliu langa un brad impodobit, iar in cealalta aparand presedintele Basescu impreuna cu fiicele sale, asezati pe acelasi fotoliu. Fotografiile sunt postate de Elena Basescu impreuna cu mesajul "La multi ani, Elena!". Luni, Elena Udrea a implinit varsta de 38 de ani. In prima fotografie, Elena Udrea este asezata pe un fotoliu, langa un brad impodobit, iar pe bratul fotoliului sta Elena Basescu. In cealalta fotografie, cele doua fiice ale sefului statului, Ioana si Elena Basescu sunt asezate pe acelasi fotoliu, langa brad, iar presedintele Traian Basescu sta pe un brat al fotoliului si tine mainile pe umerii fiicelor sale. Atat Elena Udrea, cat si Ioana si Elena Basescu sunt imbracate in rochii de culoare rosie, iar Traian Basescu poarta o camasa in dungi albe si rosii, informeaza Gandul.

In turnul de aparare al Cetatii Garbova, sasii au pus slanina-n cui. Camara comunala a garbovenilor (Alba) are o vechime de 770 de ani. Peretii turnului asigura temperatura optima pentru pastrarea bucatelor, fapt pentru care turnului i se mai spune si "frigiderul satului". Gospodarii din Garbova, o localitate din Alba, aflata la 20 de kilometri de Sebes, isi duc in aceasta perioada bucatile de slanina in turnul cetatii din vatra satului. Faima Turnului Slaninilor din Cetatea greavilor a depasit deja granitele satului stapanit odinioara de sasi. Casele din sat sunt si acum pictate in cel mai pur stil traditional sasesc. Cetatea a fost construita in anul 1241 de un nobil sas. Patru sute de ani mai tarziu a fost cumparata de comunitatea locala. Turnul nu a adapostit dintotdeauna slanina de porc. A fost ridicat ca scut de aparare. In timp, insa, i-a aparat pe oamenii din sat de foame, pastrandu-le bucatele, sa nu se altereze, scrie Adevarul.

Cat costa un pasaport romanesc fals. Cu 1.000 de euro, in Republica Moldova poate fi procurat un pasaport romanesc fals, iar in Spania - o carte de identitate falsa, pentru numai 100 de euro. Peste granita de la Prut nu intra in tara doar tigari de contrabanda, ci si documente de identitate false. Politistii din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera (STPF) Galati au arestat un tanar din Republica Moldova ce trecuse Prutul ilegal, calare pe o camera de cauciuc si s-a legitimat cu un pasaport romanesc fals. "Politistii de la SPF Foltesti au depistat in apropierea frontierei un barbat care nu-si justifica prezenta in zona, iar acesta a prezentat un pasaport romanesc. Din verificarile efectuate s-a stabilit ca documentul prezentat este fals, iar barbatul, de 23 ani, a trecut ilegal din Republica Moldova in Romania, traversand Prutul. Tanarul a declarat ca a procurat pasaportul de la un cetatean moldovean, contra sumei de 1.000 de euro", ne-a declarat purtatorul de cuvant al STPF Galati, subcomisarul Ion Irimia, anunta Romania Libera.