Hugo Chavez: SUA ar putea detine tehnologia inocularii cancerului. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a vorbit miercuri despre posibila existenta a unei tehnologii prin care Statele Unite inoculeaza cancerul, dupa ce si Cristina Fernandez, presedintele Argentinei, a fost diagnosticata cu aceasta boala. Chavez pretinde ca s-a vindecat de cancer in urma operatiei suferite in luna iunie, dar invoca o serie cazuri in care sunt implicati fosti sau actuali presedinti din America de Sud. Cristina Fernandez este al cincilea caz dupa brazilienii Luiz Inacio "Lula" da Silva si Dilma Rousseff, paraguayanul Fernando Lungo si venezueleanul Hugo Chavez, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Argentina: Presedintele Cristina Fernandez de Kirchner sufera de cancer. Presedintele Argentinei Cristina Fernandez va fi supusa unei interventii chirurgicale saptamana viitoare, dupa ce medicii au diagnosticat-o cu cancer tiroidian, a declarat purtatorul de cuvant Alfredo Scoccimarro. Examenele medicale au aratat ca boala nu s-a extins in afara glandei tiroide. Dupa operatia programata pe 4 ianuarie, Fernandez va preda puterea vice-presedintelui tarii pe o perioada de trei saptamani, timp in care se va afla in concediu medical. Cristina Fernandez, in varsta de 58 de ani, a inceput al doilea mandat prezidential in aceasta luna, dupa ce a castigat alegerile cu peste 54% din voturi. A devenit presedintele Argentinei in anul 2007, cand a fost aleasa in functie in locul sotului ei, Nestor Kirchner, decedat in octombrie 2010, anunta CNN.

ONU a coborat drapelul in berna in memoria lui Kim Jong-Il. Drapelul ONU a fost coborat in berna miercuri, la sediile din New York si Geneva, in timpul funeraliilor fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il, atragand critici din partea organizatiei UN Watch. "Organizatia Natiunilor Unite coboara drapelul in berna in mod traditional pentru moartea sefilor de state membre", a declarat purtatorul de cuvant ONU, Choi Soung-ah. Organizatia UN Watch considera ca in ciuda protocolului diplomatic, ONU nu trebuie sa uite obiectivul sau principal de a apara drepturile omului. "ONU ar trebui sa-si arate solidaritatea fata de milioanele de victime ale regimului nord-coreean condus de Kim", sustine liderul asociatiei, Hillel Neuer. Obiectivul UN Watch este de a urmari respectarea principiilor de baza ale ONU, informeaza AFP.

Siria a eliberat 755 de persoane retinute in timpul revoltelor. Autoritatile siriene au eliberat miercuri 755 de persoane arestate in timpul celor noua luni de revolte impotriva presedintelui Bashar al-Assad. Detinutii eliberati "nu au mainile patate de sange", a anuntat televiziunea de stat. Liga Araba continua monitorizarea asupra Siriei pentru a supraveghea masurile planului de pace, dar exista raportari privind noi violente. Cel putin sapte persoane au fost ucise miercuri in mai multe orase siriene. ONU a anuntat ca peste 14.000 de oameni se afla in detentie, iar 5.000 au fost ucisi ca urmare a represiunii statului. In luna noiembrie guvernul sirian a anuntat eliberarea unei prime transe de 1.180 de prizonieri, scrie BBC.

Israelul va construi un complex turistic in Jerusalimul de Est. Municipalitatea israeliana a Ierusalimului a autorizat, miercuri, construirea unui complex turistic controversat in cartierul palestinian Silwan, din Ierusalimul de Est anexat, conform unui consilier municipal. In cartierul Silwan traiesc peste 40.000 de palestinieni. El este situat in Vechiul Ierusalim si este teatrul unor tensiuni intre rezidentii palestinieni si cateva zeci de colonisti evrei instalati aici, sub atenta supraveghere. "Primaria a autorizat construirea unui complex turistic avand 250 de locuri de parcare, un parc arheologic, restaurante si o biblioteca", a declarat consilierul municipal Pepe Alalou, membru al partidului de opozitie Meretz, anunta AFP.