Exclusiv. "De la Procuratura ne-au spus ca vom afla adevarul despre moartea lui Tinu abia peste 40 de ani". La noua ani de la sfarsitul tragic al lui Dumitru Tinu, Emilia Iucinu, femeia de care fostul director de la Adevarul s-a simtit cel mai legat, spune ca inca nu poate depasi momentul tragediei. In dimineata zilei de 1 ianuarie, Andrei Tinu (fost Iucinu) a fost la cimitirul din Breaza unde este ingropat tatal sau. Din cauza unor motive de sanatate, mama lui, Emilia Iucinu, a bifat al doilea an consecutiv in care nu a fost la capataiul celui caruia i-a daruit un copil si toata dragostea sa. A acceptat totusi sa vorbeasca, in exclusivitate, cu Evenimentul Zilei.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Anul Nou 2012 aduce schimbari importante in invatamant: grupa pregatitoare obligatorie, concurs la scoala in loc de titularizare si bani mai putini pentru universitatile slabe. Anul 2012 aduce invatamantului cateva schimbari importante, unele prevazute prin noua lege intrata in vigoare exact acum un an, altele pregatite direct de conducerea Ministerului Educatiei. Noul an scolar ce va debuta in toamna ii va cuprinde din start si pe copiii de sase ani, acestia urmand sa intre obligatoriu in grupa pregatitoare, care precede clasa I. Practic, in septembrie 2012 vor exista doua tipuri de inscriere in invatamantul primar: inmatricularea direct in clasa I, pentru copiii nascuti in 2005 si inscrierea in clasa pregatitoare, pentru cei nascuti in anul 2006. Obligativitatea parcurgerii grupei pregatitoare incepand cu acest an este stipulata de Legea Educatiei Nationale, document ce prevede si posibilitatea ca parintii sa solicite in anumite cazuri prelungirea cu un an a grupei mari. Aceasta exceptie se poate aplica doar in cazul copiilor care implinesc sase ani in intervalul septembrie-decembrie 2012 si doar pe baza unei cereri explicite venite din partea tutorilor. Cu toate acestea, chiar daca vor avea parte de "dublarea" grupei mari, prescolarii tot nu vor scapa de grupa pregatitoare pe care o vor urma un an mai tarziu, anunta Gandul.

Cum se "alinta" politicienii. Poreclele celor mai importanti oameni politici din Romania. "Zeus", "Blonda de la Golden Blitz", "Micul Titulescu", "Prostanacul" si "Mireille Mathieu" sunt poreclele principalelor personaje din colorata politica damboviteana. Presedintele Traian Basescu este unul dintre politicienii care au strans cele mai multe "nume de alint". "Zeus", "Dumnezeus", "Chioru", "Matrozul" sau "Marinarul" sunt exemple de "stampile" in spatele carora "cunoscatorii" ghicesc imediat personajul. Nici premierul Emil Boc nu a scapat de etichetare. "Piticul atomic" i se spune sefului Guvernului in mediile politice, aluzie la statura sa modesta, dar si la rapiditatea cu care se misca si vorbeste. In schimb, seful Senatului, Vasile Blaga, este vazut ca autoritar si chiar cu o alura periculoasa. I se spune "Buldogul". PDL capata mai multa culoare cu Elena Udrea, cunoscuta publicului ca "Blonda de la Golden Blitz", "Blonda de la Cotroceni" sau chiar "Nuti", informeaza Adevarul.

Generalii SRI, imuni la infractiuni de abuz in serviciu. Judecatorii care au decis condamnarea fostilor directori adjuncti ai SRI, Ionel Marin si Dumitru Zamfir precum si a maiorului Catalin Miu pentru ca si-au oferit case ilegal la preturi subventionate si nu au tinut cont de acuzatiile de abuz in serviciu pentru care pedeapsa este mult mai mare decat in cazul falsului in declaratii. Desi SRI nu s-a considerat prejudiciat in acest dosar, judecatorii au decis confiscarea sumei de 730.000 de lei, anularea contractelor de inchiriere a imobilelor si reintrarea acestora in patrimoniul SRI. Bizara hotarare se bazeaza pe o expertiza a unui specialist platit de SRI, potrivit caruia nu au existat restante la plata ratelor pentru imobilele cumparate la preturi subventionate, de aici rezulta ca nu exista prejudiciu. Cu toate acestea, contractele de inchiriere si/sau cumparare au fost declarate ilegale si au fost anulate, scrie EVZ.

Noul Cod Rutier a intrat in vigoare de Anul Nou. Ce trebuie sa stie soferii inainte sa se urce la volan. Astazi a intrat in vigoare noul Cod Rutier care prevede scaderea pragului la care condusul sub influenta alcoolul devine infractiune. Astfel, daca pana acum, limita de acceptata era de 0,8 alcoolemie in sange, incepand de astazi pragul este de 0,5. Astfel, cei care depasesc aceasta limita risca, pe langa suspendarea permisului, o pedeapsa intre 1 si 5 ani de inchisoare. "Practic este o aliniere la normele europene, dar si evolutia din ultima perioada a evenimentelor rutiere care se produc avand ca circumstanta agravanta consumul de alcool sau droguri a contribuit la luarea unei astfel de decizii", a declarat pentru Mediafax seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita. Noul Cod Rutier aduce noutati si in ceea ce priveste amenzile acordate in cazul in care nu se respecta legea, informeaza Stirile ProTv. Mai jos aveti o lista a schimbarilor care au intrat in vigoare incepand cu anul acesta, anunta Gandul.

Prognoze sumbre la inceput de an: Zona euro este tot mai aproape de destramare. Directorul executiv al Standard Bank, Peter Sands, avetizeaza ca exista o probabilitate tot mai mare ca o tara sa paraseasca zona euro din cauza incapacitatii politicienilor de a rezolova criza datoriilor. Peter Sands, seful uneia dintre cele mai mari cinci grupuri bancare din Marea Britanie, a atras atentia ca orice renuntare la moneda unica ar avea consecinte dezastruoase pentru economia globala, pentru ca este dificil de estimat cum se va extinde fenomenul de contagiune. "Eu cred ca marea veste a summitului de luna trecuta a fost, din pacate, ca, inca o data, liderii zonei euro nu au facut nimic efectiv care sa fie atat de convingator sau de credibil ca un plan de rezolvare a problemelor sau de crestere a optimismului in eurozona", a spus Sands, potrivit cotidianului britanic "The Telegraph", informeaza Adevarul.

Evenimentele politice ale anului 2011. 2011 s-a dovedit un an de antrenament pentru actorii politici, care au cautat solutii pentru a-si eficientiza scoruri electorale in perspectiva scrutinelor care vor avea loc in 2012. Opozitia si-a strans randurile sub cupola USL, incercand astfel sa devina vioara intai pe scena politica, dar boomul de imagine initial nu a fost insotit si de preluari de initiative, in acest domeniu exceland actuala putere. De altfel, caracterul activ versus reactiv ale raporturilor putere-opozitie s-au vazut si in evenimentele secundare consemnate in acest an: PDL a luat act de coruptii din propriul partid, cazul Apostu, intocmind un cod etic drept raspuns si a profitat de accesele de vendeta ale liderului PSD, Victor Ponta, pentru a acapara sefia Senatului din mainile mazilitului Geoana. In zona USL, singurul castig a fost cooptarea lui Sorin Oprescu in cursa pentru primaria Capitalei. Amenintat de zor cu suspendarea din functie de liderii opozitiei, presedintele Traian Basescu s-a axat mai mult pe zona de politica externa in acest an incheiand acordul antiracheta cu SUA, scrie EVZ.

Produsele care au schimbat fata tehnologiei in ultimul an. Gigantii se lupta pe toate fronturile. Anul 2011 a marcat o crestere fulminanta a gadgeturilor inteligente, printre care se regasesc smartphone-urile, tabletele si laptopurile de ultima generatie. Conform datelor statistice oferite de firma de analiza "Gartner", 26% din dispozitivele mobile cumparate in acest an au fost smartphone-uri. Cuvintele Apple, iPhone, Samsung sau Nokia au fost prezente aproape zilnic in stirile din lumea intreaga. 2012 urmeaza a fi un an energic si plin de noi gadgeturi, dar 2011 a marcat aparitia si stabilizarea pe piata a unor minunate aparate care integreaza tehnologia de ultima generatie si designul reusit, anunta Adevarul.