Franta: Testele cu racheta efectuate de Iran reprezinta un “semnal negativ”. Parisul considera drept “un semnal negativ” testul cu racheta efectuat de Iran. Franta este de parere ca testarea rachetei cu raza lunga de actiune de catre Iran este un “semnal negativ”, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe francez, Bernard Valero, citat de RIA Novosti. “Regretam semnalul negativ trimis comunitatii internationale prin testul cu racheta efectuat de Iran in timpul exercitiilor navale. Reamintim despre libertatea de navigare din stramtori si necesitatea de a mentine un climat favorabil in ceea ce priveste respectarea acestei libertati”, a mai declarat Valero. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe francez a subliniat faptul ca dezvoltarea programului iranian de rachete balistice “reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru comunitatea internationala”. Franta sprjina sanctiunile SUA aplicate Iranului, in timp ce presedintele Nicolas Sarkozy a propus ca Franta sa nu mai cumpere petrol din Iran si inghetarea activelor detinute la banca centrala. Iranul a "testat cu succes" o racheta de croaziera sol-mare de tip Ghader, a anuntat luni agentia oficiala Irna, citata de AFP.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta fata de noua Constitutie valabila de la 1 ianuarie. Zeci de mii de oameni au manifestat luni la Budapesta fata de noua Constitutie ungara, afirmand ca submineaza democratia in timp ce guvernul sarbatoreste intrarea acesteia in vigoare printr-o ceremonie. Organizatorii manifestatiei desfasurata sub denumirea "Va fi din nou republica", au indicat ca aproape 100.000 de persoane s-au adunat spre dupa-amiaza in una dintre principalele artere ale capitalei ungare. Numele evenimentului face referire la una dintre dispozitiile din noua Constitutie intrata in vigoare la 1 ianuarie care inlocuieste denumirea de "Republica Ungara" cu simpla "Ungaria", transmite AFP.

Liga Araba cere incetarea violentelor din Siria. Secretarul general al Ligii Arabe cere incetarea focurilor de arma din Siria, avertizand totodata ca lunetistii raman o amenintare, relateaza BBC. Nabil al-Arabi a declarat ca “orice urma de prezenta militara” a parasit orasele, in timp ce tancurile si artileria au fost inlaturate. Aproximativ 60 de observatori ai Ligii Arabe incearca sa puna in aplicare planul de pace, insa corespondentii spun ca protestatarii sunt frustrati din cauza ca nu pot opri crimele. De asemenea, nu au existat semnale de incetare a violentelor. Activistii spun ca cel putin 390 de persoane au fost ucise de la venirea observatorilor straini de saptamana trecuta in Siria. Parlamentul arab, care este si un organism consultativ al Ligii Arabe, a declarat duminica ca observatorii ar trebui retrasi din cauza violentelor continue.

Proteste in Israel impotriva ortodocsilor care poarta steaua galbena. Evreii ortodocsi din Israel au purtat steaua galbena sambata seara, in timpul unei demonstratii de la Ierusalim, ceea ce a provocat numeroase proteste in Israel, anunta AFP. “Este bulversant si terifiant (...) Directia evreilor ortodocsi, fiind una responsabila la nivel global, trebuie sa elimine acest fenomen”, a declarat ministrul Apararii, Ehud Barak. “Condamn cat se poate de ferm acest fenomen care utilizeaza simbolurile Holocaustului. Este inadmisibil”, a adaugat Barak.

Tunisa cere garantii Libiei pentru a-l extrada pe fostul prim-ministru libian. Presedintele tunisian Moncef Marzouki a anuntat luni ca tara sa il va extrada in Libia pe fostul prim-ministru libian, Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi, pentru a raspunde acuzatiilor de abuz de putere, insa numai in cazul in care Libia garanteaza un proces echitabil, transmite Reuters. Mahmoudi, care a ocupat functia de prim-ministru in Libia inca din 2006, a fugit in Tunisia la putin timp de la caderea regimului lui Muammar Gaddafi din luna august. Presedintele tunisian a precizat ca Tunisia “vrea sa se asigure o mie la suta ca va avea loc un proces echitabil si ca nu exista un sistem judiciar independent”.