Malpraxis. Unde e Dumnezeu cand popii gresesc? Gresesti, platesti! Asta e esenta asigurarii de malpraxis in intreaga lume. La noi, doar medicii, avocatii, expertii contabili, brokerii de asigurari, auditorii, arhitectii sau magistratii sunt obligati prin lege sa se protejeze, atat pe ei cat si pe potentialele "victime" ale propriilor erori. Dar ce se intampla atunci cand cel care greseste e un preot? Un caz concret e cel al parintelui care n-a astupat corect nasucul si gurita copilului pe care il boteza, inainte de a-l baga in cristelnita. Altul e cel al "exorcizarii" ratate de la Tanacu, cand calugarul Daniel Corogeanu a legat o femeie si a tinut-o fara hrana si apa pana a murit. Manastirile au devenit locuri de refugiu pentru unii bolnavi psihic, spune un psihiatru. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"Baietii destepti" din agricultura, furajati cu bani UE. Sefi in agricultura, viceprimari, secretari din primarii, oameni de afaceri, contabili, rude, apropiati ai edililor sau chiar interlopi din judetul Bacau s-au transformat peste noapte in ciobani ca sa primeasca subventii agricole de la Uniunea Europeana. Ei au profitat de faptul ca, din 2009, UE a decis ca toate subventiile pentru intretinerea imasurilor sa ajunga direct la fermierii autohtoni sau la asociatiile agricole. Cel mai mult le-a facut cu ochiul o masura conform careia o parte dintre pajisti trebuie sa fie intretinute strict de mana omului sau prin pasunatul animalelor, fara interventie mecanizata, pentru a proteja natura. Integral in Adevarul.

Tragica poveste a antrenorului ardelean executat de sovietici. Cu mult timp inainte ca Mircea Lucescu sa ia titlul in Turcia cu Galatasaray, ca Laszlo Boloni sa antreneze in Franta sau ca Dan Petrescu sa pregateasca Kubanul din Krasnodar, Gyula Limbeck - tehnician nascut in Transilvania - facea istorie in toate aceste tari. Povestea antrenorului maghiaro-francez nu este insa una vesela. Este istoria unui deschizator de drumuri care a reusit sa se adapteze in tarile straine unde si-a facut meseria, dar acestea nu au putut sa se adapteze la viata lui, relateaza EVZ.

Lucrare publica din Romania, premiata de UE. Reabilitarea caii ferate Campina-Predeal, din fonduri europene, a castigat competitia celor mai bune 27 de proiecte finantate de UE, in urma votului cetatenilor.De foarte putine ori, vestile legate de Romania si fondurile europene au fost bune in ultimii ani. Mai tot timpul in Romania se vorbeste de suspiciuni de frauda, de administratie proasta, de capacitate redusa de a cheltui banii UE. Proiectele pe transporturi si modul in care au fost cheltuiti banii UE pentru ele au insemnat contestatii si amanari ale inceperii proiectelor, anunta Adevarul.

O concluzie pripita: cum a ajuns Romania cea mai nefericita tara din lume. Worldwide Independent Network of Market Research (WIN), o retea de organizatii care se ocupa de sondaje la nivel global, a contactat (pe strada, la telefon sau online) peste 53.000 de persoane din 58 de tari, intre noiembrie si decembrie 2011. Le-a pus tuturor o intrebare clara, cu iz filosofic, la care nu multa lume ar avea un raspuns clar. "Din punctul dumneavoastra de vedere, sunteti fericit, nefericit sau niciuna dintre variante?". Pe scurt: "Sunteti fericit?". Nu a fost loc de nuante, de dezbatere pe tema fericirii, a cautarii ei sau a vreunei definitii. Au iesit, in urma raspunsurilor, cateva procente reci, care au adus concluzii cel putin surprinzatoare. Continuarea in EVZ.

Spre un nou razboi in Golf? Tensiunile din ultima luna dintre Statele Unite si Iran au escaladat periculos la inceputul acestei saptamani, cand mai multi lideri militari iranieni au amenintat ca inchid accesul in stramtoarea Ormuz prin care trece zilnic 20% din petrolul lumii, daca Occidentul va impune sanctiuni suplimentare Teheranului. Pretul barilului de petrol a depasit 100 de dolari amenintand slaba redresare economica a Vestului. Dar ce sanse sunt ca Statele Unite si aliatii sai sa fie angrenate intr-un nou razboi in Golful Persic? La capatul a zece zile de exercitii militare in apropierea stramtorii in care au testat un nou tip de racheta anti-navala, comandantul sef al armatei iraniene, general-maiorul Ataollah Salehi, a avertizat portavionul american John C. Stennis, care a trecut prin stramtoare pe 27 decembrie indreptandu-se spre Marea Arabiei, sa nu mai revina in Golful Persic, informeaza Romania Libera.

Romania dupa cinci ani in UE: Ce am luat si ce am dat. Revelionul dintre 2006 si 2007 a fost primul in care, in pietele publice din orasele mai mari sau mai mici ale Romaniei, steagul national era pus alaturi de steagul albastru cu stele al Uniunii Europene. Cetatenii celor doua tari primeau drept de rezidenta mult mai facil in UE, dar drept de munca doar in unele state. Situatia nu s-a schimbat prea mult dupa cinci ani, cu exceptia destinatiilor favorite ale romanilor: Spania si Italia. Cele mai bogate state europene vor cere inca cel putin doi ani de acum incolo permise de munca pentru romani si bulgari. Aderarea la spatiul fara frontiere a fost un alt obiectiv al celor doua tari. Au indeplinit criteriile tehnice, au negociat variante de compromis. Degeaba. Banii care au venit insa prin fondurile europene, peste 82 de miliarde de euro in perioada 2007-2013, au fost destinati dezvoltarii regiunilor cele mai sarace din cele doua tari si reformarii administratiilor locale, scrie Adevarul.

Cauzele neincrederii. Un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES), in a doua parte a lunii decembrie, arata ca 52% din respondenti au foarte putina incredere in Parlament, 39% manifesta putina incredere, 7% au multa incredere, 1% au foarte multa incredere si 1% nu ofera nici un raspuns. Nu este nimic nou in aceste date, care se reproduc an de an fara nicio schimbare. A devenit un truism sa spui ca cetatenii si-au pierdut increderea in Parlament. S-au banalizat si comentariile ingrijorate pe tema democratiei amenintate si aproape ca nimanui nu ii mai pasa. Dar, indiferenta generala pare sa spuna mai curand ca nimic nu este cu adevarat amenintat sau ca nimic nu sta sa se piarda. Democratia parlamentara nu risca sa se prabuseasca sub valul masiv al neincrederii publice, scrie Deutsche Welle.