Peste 40 de victime ale razboiului din Libia vor fi tratate in Romania. O cursa aeriana va ajunge joi noapte in Romania avand la bord 37 de pacienti implicati in razboiul din Libia, precum si ingrijitorii si medicii insotitori ai acestora. "Victimele vor fi tratate in mai multe spitale din Bucuresti", a anuntat Ministrul Sanatatii Ritli Ladislau. Cinci doctori si un reprezentant al Ministerului Roman al Afacerilor Externe au ajuns la sfarsitul lunii decembrie la Tripoli, unde echipa medicala a examinat aproape 100 de persoane, dintre care 42 vor fi tratate in Romania. La mijlocul lunii ianuarie sunt asteptati si restul de cinci pacienti. Romania a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca este de acord sa trateze ranitii in spitalele sale si sa gazduiasca pentru trei saptamani copii traumatizati de conflictul din Libia, in urma unei solicitari a Consiliului National de Tranzitie. Costurile acestor tratamente vor fi suportate integral de catre autoritatile Libiene, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Liderul opozitiei din Rusia: Activistii trebuie sa infiinteze centre de coordonare. Liderul opozitiei ruse, Serghei Udaltsov, a declarat ca activistii care au luat parte la recentele manifestatii din Rusia ar trebui sa infiinteze centre de coordonare, pentru un mai bun dialog cu autoritatile. Structurile de coordonare ar trebui create treptat, atat la Moscova cat si in alte orase. Momentan, miscare opozitiei ruse nu este bine structurata. Fortele de opozitie din Rusia au infiintat un grup de lucru care va incepe colectarea de semnaturi pentru o petitie adresata Curtii Supreme, in care se cere anularea alegerilor parlamentare din 4 decembrie, a anuntat in urma cu cateva zile Mihail Shneider, membru al miscarii de opozitie "Solidaritatea". Textul final al petitiei se afla in elaborare de catre o echipa de avocati si urmeaza sa fie trimis in instanta la mijlocul lunii februarie. Acuzatiile de frauda pe scara larga la recentele alegeri, in care partidul lui Vladimir Putin a obtinut majoritatea parlamentara, au provocat proteste masive de strada. La 24 decembrie peste 100.000 de persoane au protestat la Moscova pentru a cere noi alegeri si reforme liberale in Rusia, anunta Ria Novosti.

Peste 5.500 de obiecte recuperate de pe Titanic vor fi scoase la licitatie. La implinirea unui secol de la scufundarea Titanicului, mai mult de 5.500 de obiecte gasite pe fundul oceanului vor fi scoase la licitatie pe 11 aprilie la New York, a anuntat casa de licitatii Guernsey. Obiectele, printre care vesela, documente, haine sau parti ale navei, urmeaza sa fie vandute intr-un singur lot, conform unui ordin judecatoresc ce previne dispersia lor. Toate elementele licitatiei au fost recuperate pe parcursul a opt expeditii in 25 de ani. Colectia a fost estimata in anul 2007 la aproximativ 189 milioane de dolari. Scufundarea Titanicului din noaptea de 14-15 aprilie 1912 este considerata unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului XX. Dintre cele peste 2.200 de persoane aflate la bord, mai mult de 1.500 si-au pierdut viata, informeaza AFP.

Centrala nucleara de la Kozlodui, printre cele mai sigure din Europa. Conducerea Agentiei de Reglementare Nucleara a prezentat joi raportul privind testele de stres efectuate la centrala nucleara de la Kozlodui si pentru proiectul noii centrale Belene din Bulgaria. Serghei Tsochev, seful agentiei, a declarat ca rezultatele arata un nivel foarte ridicat de stabilitate pentru ambele centrale. Acestea au fost evaluate pentru riscuri de cutremure, vanturi puternice, inundatii si alte accidente grave. Ca urmare a accidentului de la centrala nucleara de la Fukushima, se vor efectua teste de stres la toate centralele europene. Centrala de la Kozlodui nu prezinta risc de inundatii sau tsunami, fiind proiectata la 35 de metri deasupra nivelului marii. Aceasta poate rezista si in cazul unor accidente extreme, cum ar fi ruperea unui perete al barajului Portile de Fier, aflat la 250 de kilometri distanta, scrie Novinite.

Uciderea lui Bin Laden: Pentagonul ancheteaza scurgeri de informatii catre Hollywood. Departamentul american al Apararii ancheteaza posibile scurgeri interne de informatii catre regizori de la Hollywood care pregatesc un film despre eliminarea lui Osama ben Laden, fostul lider al retelei teroriste Al-Qaida. Regizoarea Kathryn Bigelow lucreaza la un proiect cinematografic despre uciderea lui Osama ben Laden in raidul trupelor speciale americane efectuat in mai in orasul pakistanez Abbottabad. Presedintele Comisiei pentru Securitate Interna a Camerei Reprezentantilor, republicanul Peter King, se teme ca regizoarea si scenaristul Mark Boal, care s-au intalnit cu oficiali de rang inalt de la Pentagon, ar putea avea acces la informatii secrete ale operatiunii americane. King a cerut Pentagonului si CIA sa initieze o ancheta in acest caz, anunta AFP.

Youssef Mangoush este noul sef al fortelor armate din Libia. Un fost ofiter militar libanez, care a luptat impotriva trupelor lui Muammar Gaddafi anul trecut, a fost ales la conducerea fortelor armate ale tari. Consiliul National de Tranzitie l-a ales pe Youssef Mangoush in functia de sef al statului major al fortelor armate. Mangoush a fost membru al fortelor speciale libiene si a lucrat in calitate de comandant in luptele impotriva batalioanelor lui Gaddafi. A fost arestat la al-Brega in luna aprilie de catre fortele fostului regim, informeaza CNN.