Din satra in palat: Fiscul, bataia de joc a clanului Feri Stanescu. Studiu de caz: cel mai bogat rom din Moldova, Ferdinand Stanescu, are un palat cu peste 20 de camere, cinci limuzine de sute de mii de euro, zeci de hectare de teren, proprietati in tara si in Austria iar site-ul verticalnews.ro i-a evaluat averea la 7 milioane de euro. Dar el spune cu gura lui ca are mult mai mult - "7 milioane ii tin intr-un buzunar". Dar Ferdinand Stanescu n-are nicio firma pe profit, are datorii uriase la stat si numai comunei Grajduri (Iasi), unde locuieste, ii datoreaza 1,6 milioane de lei, cat tot bugetul local pe opt ani. Practic, averea lui Ferdinand Stanescu pluteste in aer. Nimic nu poate explica masinile din curte, palatul sau de bulibasa si milioanele "dintr-un buzunar", relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Laboratorul-muzeu al lui Einstein de Romania. Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Al. Ioan Cuza" din Iasi ascunde adevarate comori stiintifice. Aici a fost amenajat, in 1896, de catre fizicianul si inventatorul Dragomir Hurmuzescu, primul laborator de electricitate din tara, transformat apoi in prima scoala de fizica experimentala. In prezent, peste 400 de dispozitive folosite de Hurmuzescu si fizicianul Stefan Procopiu sunt pastrate cu sfintenie de profesorul Alexandru Stancu. El a creat un muzeu pe holul facultatii, cu aparate de masura si de electricitate, rezistente, busole, intrerupatoare, bobine, lunete, ceasuri cu apa, prima masina de calcul mecanica sau primul calculator electric, relateaza Adevarul.

Ce cauta turistii straini in Alpii transilvaneni. Unul dintre sporturile extreme pentru care turistii straini aleg tara noastra ca destinatie turistica este si helischiul. Cei care prefera crestele linistite ale muntilor partiilor aglomerate platesc pana la 1300 de euro pentru a fi dusi in varful muntelui cu elicopterul si a-si da drumul de acolo cu schiurile sau snowboard-ul. Schiul cu elicopterul pare sa fie noua atractie turistica pentru strainii care vin sa viziteze Romania. Acest sport extrem poate fi practicat in masivul Fagaras, pe o creasta care se intinde pe 70 de kilometri, in zone unde nu exista nici partii amenajate, nici teleferic. Clientii vin din Franta, Austria, Ucraina, dar si din SUA ori Canada. Majoritatea ajung in Fagaras prin agentii de turism, dar sunt si grupuri care afla direct de pe internet de ofertele existente. Integral in Romania Libera.

Bugetarii pot pierde salariile castigate in instanta. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ia in calcul promovarea unui recurs in interesul legii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care s-a stabilit ca reducerile salariale de 25% din sectorul bugetar sunt legale. Admiterea recursului ar insemna unificarea practicii judiciare, in instantele romanesti, in cazurile bugetarilor care contesta Legea 118/2010, prin care s-a hotarat diminuarea salariala de 25%. Decizia procurorului general survine unei hotarari a CEDO, din decembrie 2011, in care se specifica: "Revine statului, sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai din bugetul de stat. Statul poate dispune introducerea, suspendarea sau incetarea platii unor astfel de beneficii prin modificari legislative corespunzatoare", informeaza EVZ.

Jaf in sistemul sanitar. Milioane de euro cheltuite pe medicamente pentru morti si aparatura pe care s-a pus praful. Reactia ministrului Sanatatii. Raportul Curtii de Conturi, publicat in urma cu cateva zile, a scos la iveala mai multe nereguli ale sistemului sanitar. Potrivit datelor publicate pe site-ul Curtii de Conturi, anul trecut s-au prescris medicamente in valoate de 900.000 de euro unor persoane decedate, in perioada 2006-2010 s-a cumparat aparatura medicala de milioane de euro care insa nu a fost folosita si s-au cheltuit mai multi bani decat era necesar pentru tratamentul bolnavilor inscrisi in Programele de Sanatate. Ministrul Sanatatii Ritli Ladislau a declarat, la Interviurile Gandul, ca sistemul informatic pare sa fie o solutie palpabila pentru neregulile semnalate de Curtea de Conturi, scrie Gandul.

Pentru Epoch Times, Romania este "tara fara vise". Conform jurnalistului german Thilo Gehrke, "Romania este renumita pentru economia subterana, evaziune fiscala si munca la negru", ocupand unul din locurile fruntase in clasamentul celor mai corupte state din Europa. "Romania - in tara fara vise" - acesta este titlul unui articol aparut recent in editia in limba germana a publicatiei The Epoch Times, fondata in 1999 de membri ai miscarii religioase Falun Gong. Publicatia, interzisa in China (ca, de altfel, si Falun Gong), are sediul la New York, insa este tiparita si in alte zece limbi si distribuita gratuit in peste 30 de tari - iar pe internet, The Epoch Times apare in 17 limbi, printre care si romana. Ziarul militeaza impotriva Partidului Comunist Chinez si pentru libertatea religioasa in China. Continuarea in Romania Libera.

Inca o lovitura pentru vecini: Transportul public din Budapesta, la un pas de faliment. Maghiarii primesc inca o veste proasta. Transportul public din Budapesta, capitala Ungariei, este la un pas de a da faliment! Istvan Tarlos, primarul Budapestei, face eforturi uriase pentru a nu lasa situatia sa fie scapata de sub control. Falimentul BKV (Budapesti Közlekedési Zrt) ar costa economia Ungariei 14 miliarde de forinti pe zi! BKV Zrt, compania care detine controlul asupra transportului public din Budapesta, este indatorata pana peste cap si are o datorie de 65 de miliarde de forinti, pe care trebuie sa o plateasca imediat, potrivit Expat Times.

Rechinii imobiliari au insfacat si Mosia Ghica. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au reusit sa dezlege formula magica, dar ilicita, a obtinerii profiturilor uriase din afaceri imobiliare, detinuta de sotii Adrian Ciorobea (42 de ani) si Virginica Tanti Dumitrescu (53 de ani). Cei doi sunt bine cunoscuti pe piata cumpararii drepturilor succesorale si litigioase. Ciorobea si Dumitrescu s-au folosit de falsi mostenitori, dar si de complicitatea unor inalti functionari din Primaria Capitalei, pentru a pune mana pe imensul domeniu al Palatului Ghica, din patrimoniul national. Sunt concluziile magistratilor Tribunalului Bucuresti care, la sfarsitul anului trecut, au dispus urmarirea penala a lui Adrian Ciorobea si a sotiei sale, anunta Adevarul.

Tokes Laszlo si Traian Basescu, adversari cu interese comune. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Tokes Laszlo, a adresat presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care ii solicita sprijinul pentru adoptarea unei noi reguli electorale privitoare la reprezentarea maghiarilor in Parlament. In opinia deputatului european Tokes Laszlo, ar fi bine pentru maghiari sa se stabileasca prin lege un numar fix de mandate, proportional cu datele ultimului recensamant general al populatiei. Alegerile pentru Parlament s-ar transforma astfel in alegeri interne la care ar participa organizatiile politice constituite ale maghiarilor, scrie Deutsche Welle.

Se privatizeaza Urgenta. Spaime si efecte. Proiectul Legii privind reorganizarea sistemului de sanatate a creat o prima controversa adevarata: cea legata de privatizarea sistemului national de urgenta. Noutatea principala o constituie initiativa de a lasa asistenta medicala de urgenta nu doar pe seama ambulantei "de stat" si a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), ci si in sarcina firmelor private. La aceasta ora, serviciile majore de urgenta din Romania sunt prinse intr-un sistem integrat, din care fac parte dispeceratele, ambulanta de stat, SMURD si unitatile de primiri urgente ale spitalelor (UPU, infiintate in fostele camere de garda), scrie Adevarul.