1 milion de euro: influenta PSD de la Bucuresti, la Bruxelles. Miliardarul Interagro Ioan Niculae a avut intotdeauna trecere la nivelul conducerii centrale a Partidului Social Democrat, indiferent ca aceasta a fost reprezentata de Mircea Geoana sau Victor Ponta. Cheia lui Niculae: sforarul PSD, Viorel Hrebenciuc, la care a fost introdus de presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, consatean al sotiei sale. Asa se face ca Ioan Niculae dispunea dupa bunul plac de ministrii PSD din coguvernarea cu PDL, din cursul anului 2009. Il critica pe Ilie Sarbu, de la Agricultura, care intarzia sa-i acorde subventii, dar il lauda pe Ion Bazac, de la Sanatate. Nu-l dorea pe reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la Ministerul Economiei, preferandu-l pe Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

China realizeaza prima lansare din 2012. China a inceput in forta 2012 efectuand prima lansare a anului. O racheta CZ-4B plecata luni 9 ianuarie 2012, la ora 03 :17 GMT de la baza spatiala Taiyuan a plasat pe orbita doi sateliti: Ziyuan3 si VesselSat2. Tinta a fost o orbita LEO cu altitudinea de aproximativ 500 km si 97.5 grade inclinatie - Ziyuan3 a fost raportat ulterior intr-o orbita initiala de 493.9 x 502.5 km x 97.48 grade, in timp ce VesselSat2 intr-o orbita 489.7 x 499.2 km x 97.49 grade. Ziyuan3 a fost construit de China Academy of Space Technology pe o platforma modificata ZY-2, cu intentia de a opera pentru 4 ani (cu o posibila extensie de pana la 5 ani), anunta SpaceAlliance.ro

Ce modificari ar fi adus legea sanatatii. Proiectul legii privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania urma sa modifice fundamental felul in care vor fi gestionati banii din acest domeniu. Legea deschidea calea caselor de asigurari private din Romania si introducea astfel o concurenta intre diversii furnizori de servicii: spitale, clinici, cabinete medicale, farmacii. Astfel, acestia din urma trebuiau sa negocieze cu asiguratorii, ceea ce, sustineau initiatorii legii, ar fi fost in beneficiul pacientilor. Care puteau alege intre mai multe case de asigurari de sanatate, intre mai multi furnizori de servicii si puteau opta si pentru plata unei asigurari suplimentare. Continuarea in Adevarul.

Serghei Mavrodi, creatorul celei mai mari piramide financiare din istorie: "Scopul meu final este Apocalipsa financiara". La cei 56 de ani ai sai, Serghei Panteleevici Mavrodi are la activ cel mai mare sistem piramidal din lume, prin care circa 30 de milioane de persoane din Rusia si fostele republici URSS si-au pierdut banii in 1994 si peste patru ani petrecuti la inchisoare. El spune ca, in MMM-2011, noul sistem piramidal pe care l-a inceput acum un an, oamenii din orice tara, inclusiv din Romania, pot castiga dobanzi de pana la 60% pe luna. El spune, intr-un interviu in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", ca urmareste sa distruga acutalul sistem financiar si sa includa toti banii lumii in MMM, intr-un cuvant - Apocalipsa financiara, relateaza EVZ.

Cum a renascut din ruine castelul Berthelot din Tara Hategului. In comuna General Berthelot din Tara Hategului nu se ajunge usor. Drumul de la Bucuresti pana la Deva dureaza peste opt ore cu trenul, iar din gara trebuie sa gasesti o ocazie ca sa ajungi pana la destinatie. Cu toate acestea, multi cercetatorii romani si straini se retrag in aceasta zona pentru o saptamana sau doua ca sa scrie in liniste lucrari si analize sau sa realizeze studii privind biodiversitatea la noul centru al Academiei Romane din comuna General Berthelot. In urma cu an, in locul centrului modern de astazi erau doar ruinele unui conac cu o importanta semnificatie istorica pentru Romania, dar ignorat complet de catre autoritati. Castelul Generalului Berthelot, asa cum il cunosc localnicii, a fost dintotdeauna mandria comunei care in prezent poarta acelasi nume, scrie Romania Libera.

Nelu Ploiesteanu. Amintiri din burta "Sarpelui Rosu". Il cheama Ion Dumitrache dar, daca il striga cineva pe numele din buletin, n-are nicio tresarire. Nici macar nu intoarce capul. E considerat un mare muzicant si e promovat pe toate posturile. La acordeon n-a rupt gura nimanui si nici vocea, usor tabagica, de la cat tutun a baut la viata sa, nu-l recomanda ca pe un Dona Dumitru-Siminica sau un Faramita Lambru. Pana in urma cu vreo zece-cinspe ani, doar betivii sau amatorii de chindii cu lautari auzisera de el. Stefan Iordache si Gheorghe Dinica l-au facut mare si recunoaste asta. Continuarea in EVZ.

Securitatea si scriitorii romani. In volumul autobiografic "Leapsa pe murite", scriitorul Virgil Tanase povesteste prin ce a putut sa treaca, in vremea comunismului, un om de litere care nu era dispus sa faca prea multe compromisuri. "Weekend Adevarul" continua seria articolelor cu fragmente din cartile Editurii Adevarul lansate la Targul Gaudeamus din toamna. De data aceasta, va propunem "Leapsa pe murite" - document politist si literar", un volum din seria "Istorii subiective", publicat in colaborare cu Institutul Roman de Istorie Recenta. Autorul, Virgil Tanase, este un cunoscut scriitor cu volume publicate si in Romania, dar mai ales in Franta, unde a emigrat in 1976. Cu presiuni din partea Securitatii s-a confruntat si in Romania, si in Franta, informeaza Adevarul.

O reforma care, cel mai probabil, nu se va produce. Opozitia din Romania deplange tot mai insistent caracterul politic al Curtii Constitutionale si promite sa schimbe regula de numire a judecatorilor. Curtea Constitutionala a amanat examinarea legii de comasare a alegerilor pana in 18 ianuarie, mentinand teroretic suspansul. Este insa previzibil ca Opozitia nu va obtine castig de cauza. Guvernul are asteptari foarte mari de la aceasta actiune politica, iar Curtea Constitutionala pare sa exprime cu mare fidelitate optiunile majoritatii. Daca in chestiuni fara miza politica, asa cum este legea cainilor fara stapan, CC isi ingaduie luxul sa fie generoasa cu Opozitia, in cazul subiectelor politice, Curtea ramane loiala majoritatii, scrie Deutsche Welle.