Mii de sustinatori ai partidelor de opozitie au iesit in strada joi cerand demisia guvernului din Romania. Potrivit politiei, la mitingul opozitiei au participat peste 7000 de oameni. Acestia au manifestat separat de protestatarii care se aduna de o saptamana, seara de seara, manifestand impotriva taierii salariilor si a cresterii taxelor facute de guvern la indrumarea FMI-ului. Si aceste proteste au continuat joi fara acte de violenta, iar numarul participantilor este in descrestere. Analistii sunt de parere ca protestele sunt prea mici pentru a pune in pericol situatia politica, insa sunt importante pentru atestarea scaderii popularitatii actualului guvern, fapt care reiese si din ultimele sondaje, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Washington Post noteaza ca in ultimele zile Romania s-a confruntat cu proteste de strada cauzate de nemultumiri fata de guvern si de standardele de viata, fapt care subliniaza saracia si nedreptatea din Est. Unele nemultumiri dateaza chiar din vremea revolutiei din 1989 care a dus la inlaturarea regimului Ceausescu. Oamenii sunt nemultumiti ca si acum exista o parte dintre fostii comunisti care detin puterea si controleaza resursele. Rezultatele acestei situatii se pot vedea azi in discrepanta dintre cei saraci si cei bogati.

Presedintele Traian Basescu a avut prima iesire publica de la declansarea protestelor. Adresandu-se ambasadorilor de la Bucuresti, presedintele a vorbit despre Iran, Orientul Mijlociu, reformele domestice si despre Primavara Araba, dar fara sa atinga in niciun fel subiectul fierbinte al protetelor. Mii de oameni, intre care si elevi care au lipsit de la scoala, au cerut si joi demisia guvernului de la Bucuresti, informeaza Huffington Post.

CNN anunta ca liderii opozitiei s-au intalnit cu premierul Emil Boc in fata caruia au sustinut ca alegerile anticipate sunt cea mai buna metoda de stopare a protestelor. Premierul le-a spus insa ca aceasta decizie apartine exclusiv Parlamentului. Atat guvernul cat si opozitia au cazut de acord cu organizarea unei sesiuni parlamentare speciale saptamana viitoare.

Peste 7.000 de oameni au protestat joi cerand demisia presedintelui Traian Basescu. Evenimentul organizat de opozitie vine la o saptamana dupa declansarea protestelor. Cea mai violenta zi a fost cea de sambata cand 60 de persoane au fost ranite si 280 retinute. Purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Victoria Nuland, a solicitat protestatarilor si autoritatilor din Romania sa se abtina de la orice forma de violenta. SUA reaminteste ca atat in Europa, cat si la nivel international, statele se confrunta cu reactiile oamenilor cauzate de masurile de austeritate adoptate de guverne, scrie AFP.

Material radioactiv furat de la o centrala nucleara din Egipt. Potrivit presei egiptene, saptamana trecuta s-a furat material radioactiv din interiorul centralei nucleare Dabaa aflata pe coasta mediteraneeana. Dabaa - centrala aflata inca in constructie - a fost scena unor proteste violente intre aproximativ 500 de protestatari care cer relocarea centralei si autoritati. Peste 10 persoane au fost ranite. Guvernul egiptean este in alerta si a format echipe specializate care sa porneasca in cautarea materialului furat, anunta Reuters.

Rusia: Mihail Prokhorov propune legalizarea si impozitarea averilor obtinute prin mijloace indoielnice. Miliardarul rus Mihail Prokhorov, candidat la alegerile prezidentiale, a declarat in timpul unei dezbateri televizate ca doreste sa introduca amnistia economica in cazul in care va dobandi functia suprema. Prokhorov este de parere ca trebuie legalizate toate averile obtinute prin mijloace indoielnice dupa anii '90 si ca cei care au furat trebuie sa fie astazi impozitati. Legat de ambitiile sale prezidentiale, miliardarul sustine ca nu-i trebuie bani si ca detine tot ceea ce si-ar putea dori. De aceea stie cum sa lupte impotriva coruptiei si va aduce cu sine si o echipa incoruptibila cu care sa opreasca rapid flagelul coruptiei din Rusia. Prokhorov este al treilea in topul celor mai bogati rusi, cu o avere estimata de Forbes in aprilie 2011 la 18 miliarde de dolari. Miliardarul sustine ca este unul dintre principalii platitori de taxe din Rusia, fiind extrem de atent si meticulous cu acest aspect al situatiei sale financiare, informeaza Ria Novosti.

Turcia solicita reluarea dialogului dintre Iran si marile puteri internationale. Turcia a cerut joi reluarea imediata a dialogului dintre Iran si marile puteri internationale in legatura cu programul nuclear iranian. Ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu a declarat ca tara sa se ofera sa gazduiasca discutiile dintre tabere, anuntand ca detine un acord de principiu din partea ambelor tabere care ar fi dispuse sa accepte propunerea Turciei. Davutoglu este de parere ca odata incepute discutiile, tensiunea va scadea considerabil. Marile puteri vizate de Turcia sunt SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania. Ministrul de externe francez Alain Juppe a declarat ca UE a facut Iranului propuneri concrete de reluare a dialogului, dar din pacate nu a primit un raspuns afirmativ pentru ca iranienii nu sunt dispusi la cooperare si transparenta. Amos Yadlin, fost sef al serviciilor secrete israeliene, a declarat tot joi ca Iranul are toate resursele si componentele necesare pentru a fabrica in secret bomba nucleara, scrie Fox News.

Primavara Araba, la fel de importanta ca si prabusirea URSS. Potrivit unul raport facut public joi de organizatia pentru drepturile omului Freedom House, Primavara Araba a reprezentat cel mai important moment de lupta pentru drepturile civililor, comparabil cu prabusirea Uniunii Sovietice. Primavara Araba este reprezentata de revolutiile din Tunisia si Egipt, razboiul civil din Libia, rascoalele din Bahrain, Siria si Yemen si protestele masive din Algeria, Irak, Iordania, Maroc si Oman. Freedom House este de parere ca toate aceste miscari au produs in unele tari progrese nemaintalnite, in timp ce in altele au provocat actiuni dure si uneori sangeroase din partea autoritatilor, anunta Ria Novosti.