Casele monument si ferestrele, dezbracate de publicitate cu acordul CCR. Panourile si "plasele" publicitare trebuie sa dispara de pe blocurile din marile orase, din parcuri, din intersectii si, mai ales, de pe fatadele cladirilor-monument. Toate aceste prevederi se regasesc in Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate. Curtea Constitutionala a fost deacord cu aceasta lege si a cerut doar schimbarea termenului pana la care sa fie luat jos panotajul, potrivit reprezenantiilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. In urma deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, legea ar putea intra in vigoare dupa modificarea de catre Parlament a datei-limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012, data care, in prezent, este anterioara promulgarii legii, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Sanatatea, vazuta prin ochii unui fost consultant din sistemul francez. Ce mai are bun sistemul medical romanesc: "Cativa medici tineri, cu entuziasm". Ioana Bianchi, consilier la Casa de Nationala de Asigurari de Sanatate, considera ca sistemul medical romanesc este greu de reformat si ca din acest motiv "hemoragia" de medici va fi greu de oprit. Doctorul Ioana Cezara Bianchi este unul dintre specialistii din sistemul de sanatate care au fost implicati in elaborarea masurilor de reforma sanitara. In primavara anului trecut, dupa mai multi ani de experienta in sistemul francez, unde a lucrat ca si consultant pe strategie sanitara, Ioana Bianchi a primit propunerea de a veni pe postul de consilier la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, a inceput sa ofere consultanta privind strategia sistemului de asigurari de sanatate. A luat-o intai ca pe o provocare majora in cariera, insa dupa un an petrecut in contact cu sistemul sanitar romanesc, afirma ca "e unul dintre sistemele cel mai greu de reformat" din Romania. Integral in Romania Libera.

50 de lei, "prima de protest" de la USL. Aproximativ 2.000 de persoane au invadat joi seara Piata Universitatii din Capitala. Circulatia a fost intrerupta in jurul orei 18.40, atunci cand la Universitate au ajuns, de la mitingul organizat de USL pe Bulevardul Kiseleff, circa 1.000 de simpatizanti ai partidelor din Opozitie, adusi in Bucuresti pe sume cuprinse intre 50 si 100 de lei, dupa cum vorbeau intre ei, dar a reiesit si din filmulete postate, ieri, pe Youtube. In videoclip se vede cum doua persoane vin, la interval de cateva zeci de secunde, la un barbat care intocmeste un tabel. Odata ce sunt notate in tabel si semneaza, cele doua persoane primesc 50 de lei, anunta EVZ.

Primul Razboi, vazut din spatele frontului. Aproape zece milioane de oameni au murit in Primul Razboi Mondial. Alte sute de milioane de actori si piese de recuzita au continuat sa-si traiasca vietile cu acest mare razboi privindu-le peste umeri. Istoria nu i-a retinut decat pe aceia aflati, intamplator, in intersectiile frontului, in fata anonimilor care, in angrenajul vremii, devenisera statistica de cand si-au pus pe ei mantaua si bocancii. Acolo, in spatele figurilor care in vremurile noastre deschid capitole de manual, s-au petrecut mari drame. Au ramas sa vorbeasca despre ele niste fotografii si documente, mai importante astazi, caci nu e prea tarziu, decat ieri sau maine. Integral in Adevarul.

Ca-n filmele cu Raj Kapoor. Amorul dintre Oana Mizil si Marean Vanghelie n-are loc in Ferentari. Idila infiripata intre primarul "care este", Marian Vanghelie, si urmasa lui Stefan cel Mare, printesa comunista Oana Niculescu-Mizil, ii lasa rece pe conationalii edilului sectorului 5, din epicentrul cartierului Ferentari. Mai exact, pe locuitorii ghetoului de pe strazile Livezilor si Tunsu Petre. Cea mai infecta zona din cartierul de bastina a edilului poreclit "Guagal". Nucleul dur al votantilor lui Marean, din arealul unde fostul bisnitar si-a petrecut copilaria. Marian Vanghelie s-a nascut in Ferentari, acum 44 de ani, intr-o familie de tigani si a copilarit pe strazile acestui cartier rau-famat. Nu i-a placut scoala, in liceu media cea mai mare avand-o la purtare: sapte. De altfel, a terminat liceul la 34 de ani. BAC-ul si l-a "aranjat" la Snagov pe vremea cand era deja primar, relateaza EVZ.

"Adoratorii" Soarelui din Brusturoasa. Un inginer roman experimenteaza intr-o comuna din judetul Bacau o solutie eficienta pentru incalzirea locuintelor. Este vorba despre colectoarele solare, folosite pe scara larga in Occident, dar aflate la stadiu de pionierat in Romania. L-am intalnit pe inginerul Zamfir, alaturi de sotia lui, Camelia, in comuna Brusturoasa din judetul Bacau. Desi originari din Galati, au ales acest loc, intre munti, pentru a-si materializa proiectul. Casa a fost construita cu ajutorul voluntarilor, din 2009 pana in 2011. De ce tocmai aici? Pentru ca in partea asta de tara au gasit sustinerea autoritatilor locale. Cu atat mai mult cu cat Ion Zamfir vrea sa arate in special oamenilor din mediul rural tehnologiile neconventionale. Continuarea in Romania Libera.

Cum au fost colectionate autografele Reginei Maria si Regelui Carol al II-lea. Unele carti de onoare ale institutiilor publice din Romania ascund autografe ale unor mari personalitati, care, daca ar fi evaluate din punct de vedere financiar, ar valora o adevarata avere pentru colectionari. Unele institutii de cultura, si nu numai, din Romania au avut si unele mai au si azi asa-numitele "Carti de onoare" sau de impresii. Ele sunt azi, intr-un anumit fel, adevarate documente culturale de mare valoare, ilustrand aprecierea data celor in cauza de personalitati din Romania sau din strainatate, scrie Romania Libera.

Patru jandarmi cercetati de procurori pentru violentele din Capitala. Mai multi manifestanti sunt cercetati pentru ofensa, distrugere si furturi. Intr-unul din dosare se fac cercetari fata de o persoana pentru ofensa adusa unor insemne, dupa ce a dat foc la un steag in fata Spitalului Coltea. "In continuarea cercetarilor din cauzele avand ca obiect evenimentele cunoscute opiniei publice sub numele de ", Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat o situatie a dosarelor inregistrate, relateaza Adevarul.

Tinerii cred ca sunt invitati sa-si paraseasca tara. Presedintele Traian Basescu a reluat joi in cadrul intalnirii cu sefii misiunilor diplomatice subiectul ridicarii restrictiilor de pe piata muncii. "Consider ca fiind pe deplin nejustificata mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru lucratorii romani in noua state membre ale Uniunii Europene", a declarat presedintele Basescu, care a adresat in context multumiri Guvernului Republicii Italiene pentru ridicarea restrictiilor pentru lucratorii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012. Noua state ale UE au hotarat sa prelungeasca cu inca doi ani perioada de tranzitie in care pot limita circulatia fortei de munca, dar in 2014 Tratatul de aderare le va obliga, oricum, sa ridice toate restrictiile, scrie Deutsche Welle.