Crima Lucestilor - o fata ucisa intr-un accident rutier si o familie batjocorita."Razvan Lucescu mi-a omorat fiica". Razvan Lucescu este acuzat ca, in 1991, a accidentat mortal o fata de 23 de ani. Pentru a scapa de inchisoare, fiul lui "Il Luce" ar fi fugit de raspundere si si-ar fi pus, sustin martorii oculari, ale caror depozitii n-au fost luate in calcul, sotia insarcinata la volan. Derularea cazului este halucinanta. Desi este vorba despre un caz de omor din culpa, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale, fara ca macar sa se oboseasca la a mai comunica familiei indoliate rezolutia in baza careia avocatii partii vatamate sa poata face plangere! Procesul n-a existat, desi vorbim despre o infractiune grava! Familia victimei il acuza pe Mircea Lucescu, la randul lui implicat recent intr-un accidente rutier, ca a masluit realitatea, pentru a-si scoate fiul basma curata. Marturia lui Lincu Miu (72 de ani) este tulburatoare, iar cazul are multe puncte comune cu cel al vatmanului pus pe nedrept sub acuzare de Mircea Lucescu. Si atunci, si acum, cel mic si neajutorat a fost cel care a patimit, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Noua Lege a Educatiei. Tot ce trebuie sa stii: de la ce vor invata copiii in clasa pregatitoare si pana la cum vor fi notati. Ministerul Educatiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregatitoare, in care prezenta este obligatorie, copiii invata jucandu-se si nu vor fi note sau calificative. In clasa pregatitoare vor invata copiii care pana la 31 august 2012 vor avea sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care vor implini aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012. Masura, prevazuta de Legea educatiei, este "necesara intrucat Romania are astazi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare", a declarat, duminica, pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, anunta Gandul.

Vocile ratiunii in iarna revoltelor. Ziarul "Adevarul" i-a intrebat despre evenimentele care agita tara, dar si despre posibile solutii de rezolvare a crizei pe romanii care au performat in domeniile lor de activitate. Galagia a ocupat total spatiul public. Oameni decenti si sarlatani, intelepti si imbecili, inocenti si ticalosi - toti sunt pusi sa vorbeasca in acelasi timp si ceea ce rezulta e o harmalaie din care nimeni nu mai intelege nimic. Sa incercam si altfel. Am cerut opiniile despre evenimentele care tulbura Romania de zece zile de la oameni care au ceva consistent de spus, iar criteriul dupa care i-am ales a fost unul singur: sa fi lasat ceva in urma in viata lor, sa fi performat in domeniul lor de activitate, sa fi insemnat ceva pentru comunitatea in mijlocul careia traiesc. Opiniile acestor oameni care conteaza le vom publica in serial pe parcursul acestei saptamani. Pentru a le ordona mai bine ideile, i-am rugat sa ne raspunda la trei intrebari, informeaza Adevarul.

"Trofeul Calitatii", un nou test pentru Justitie. Curtea Suprema ar putea pronunta astazi primul verdict in dosarul in care Adrian Nastase sete acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 din cotizatiile stranse de la firmele care au participat la concursul "Trofeul Calitatii", organizat pentru firme de constructii de Inspectoratul de Stat in Constructii . Zi extrem de importanta pentru fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase. Curtea Suprema este asteptata sa dea verdictul in in dosarul "Trofeul Calitatii", speta in care Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru ca si-ar fi folosit influenta de lider de partid pentru obtinerea de foloase necuvenite in forma continuata. Mai exact, pentru finantarea campaniei sale electorale din 2004, cand a candidat la presedintia Romaniei, scrie Romania Libera.

Bancile ezita sa aprobe stergerea datoriilor Greciei. Guvernul de la Atena negociaza cu bancile renuntarea la o parte din datoriile statului elen. Daca nu se va ajunge la un acord, Grecia risca falimentul de stat, cu consecinte imprevizibile pentru intreaga Europa. Suma la care trebuie sa renunte creditorii privati ai Greciei - bancile si fondurile de investitii - pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a tarii se ridica la 103 miliarde de euro. O valoare uriasa chiar si pentru marii directori de banci, cu venituri foarte ridicate, precum seful Deutsche Bank, Josef Ackermann. Acesta castiga anual 8,8 milioane de euro si este presedintele Asociatiei Internationale a Bancilor. Organizatia negociaza cu guvernul grec pe tema stergerii datoriilor. Creditorii ar urma sa piarda jumatate din banii pe care ar fi trebuit sa-i recupereze de la Grecia. In acest sens, ei au nevoie de garantii ca cealalta jumatate din datorii le va fi platita neconditionat, anunta Deutsche Welle.

Occupy, Anonymous si protestele din Romania. "Jos Basescu, sus Guvernul Pietei". Ceea ce se intampla in aceste zile in Piata Universitatii nu poate fi numita o miscare tipica Occupy, de genul careia a avut loc de exemplu in Statele Unite, unde o multime uriasa a pus stapanire pe Wall Street. Insa, ideea de a ocupa Piata Universitatii dupa 20 de ani le-a apartinut celor de la Occupy Romania. Acum, Occupy Romania, cu sprijinul gruparii Anonymous, cauta sa dea o directie protestelor, extinse in 62 de orase ale tarii. Intrebarea lor numarul 1. Ce urmeaza dupa Traian Basescu? Prima ocupatie post-decembrista a Pietei a fost produsa de o mana de oameni, la 10 decembrie 2011. Atunci, circa 15 tineri au iesit in strada cu ocazia Zilei Drepturilor Omului. "Piata Universitatii este un simbol. Cand spui Piata Universitatii, romanul simte un fior", imi spunea atunci George Epurescu, unul dintre oamenii dedicati din Occupy. Fiorul de care spune el e insa simtit si de autoritati. "La comisia de autorizare de la primarie erau 12 oameni. Si au luat foc cand au aflat unde vrem sa facem. Ne-au zis daca nu vrem sa facem la nu stiu ce monument din Colentina!", adauga Epurescu. Cu toate camerele televiziunilor atintite pe ei, jandarmii au curatat rapid Piata. Dusi la sectie si, apoi, eliberati, cativa dintre tineri au revenit in Piata, iar in jurul indignarii lor s-au adunat si alti oameni aflati in trecere, informeaza Great News.

Oprescu incepe actiunea "schimbati becul"! Primarul general al Capitalei intentioneaza sa inlocuiasca becurile, masinile si toate sistemele de incalzire care consuma mult. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa schimbe toate becurile ce consuma prea mult, atat de pe strada cat si din institutii, sa modernizeze toate sistemele de incalzire din spitale si sa acceseze bani prin Programul Casa Verde pentru animalele de la Gradina Zoologica din Baneasa. Edilul-sef spune ca trebuie sa schimbe pana si masinile care transporta mancarea animalelor si rezidurile acestora, pentru a reduce consumul de combustibil. Toate aceste prevederi sunt cuprinse in Programul de masuri pentru imbunatatirea eficentei energetice a institutiilor unde Sorin Oprescu a numit directori, scrie EVZ.

Casa Regala dojeneste clasa politica. Dupa 10 zile de proteste in strada ale romanilor in care Casa Regala nu a exprimat niciun punct oficial de vedere, ieri a aparut primul comunicat de presa al Biroului de presa al institutiei. In document, Familia Regala transmite ca urmareste cu profunda ingrijorare evenimentele, ca este alaturi "sufleteste" de protestatari si sfichiuieste de cateva ori intreaga clasa politica. Mesajul de ieri nu este chiar primul semn al institutiei legat de evenimentele de strada. Sambata, pe blogul Principelui Radu de Romania a aparut o ciudata opinie anonima, semnata "M.P. (manifestant pasnic)". Semnatarul povesteste ce a patimit la proteste si cere Maiestatii sale Regele Mihai si Principesei Margareta "sa sustina manifestarile pasnice si democratice". A doua zi, Familia Regala a transmis mesajul cu tenta de sustinere a participantilor la miscarile de strada, anunta Adevarul.

Turistii straini iubesc Maramuresul si Bucovina. Dintre obiectivele turistice promovate intens de autoritati, Delta Dunarii atrage de 40 de ori mai putini vizitatori decat statiunile balneare. Strategia Ministerului Turismului de atragere a turistilor straini si autohtoni pune accentul pe "vechea arhitectura, foarte bine pastrata, a comunitatilor rurale", pe Romania pura a peisajelor nealterate de om din Carpati pana la Dunare, pe traditia pastrata in biserici si in diverse mestesuguri, pe orasele "desenate" in urma cu sute de ani. Cel putin asa reiese din clipurile de promovare realizate de acest minister, care nu-i cheama pe turisti in Romania pentru distractie, viata de noapte sau litoral. Brandurile scoase in fata sunt bisericile din Bucovina, traditiile in Maramures, unicitatea Deltei, fortaretele sasesti, apele termale care se regasesc cu preponderenta in judetele Valcea, Bihor, Mehedinti. In ultima vreme, s-a mai incercat atragerea turistilor prin constructia unor partii (proiectul "Ski in Carpati") si abia de curand au existat intentii timide de a promova Bucurestiul prin organizarea unor tururi virtuale, informeaza Romania Libera.