Teribila poveste a doua surori minore, insarcinate si maritate cu forta fiindca nu mai "produc" alocatii. De cum s-a auzit, saptamana trecuta, ca surorile Pantu din Valu lui Traian, judetul Constanta, au burta la gura, au inceput sa lucreze serviciile sociale din localitate. Stia toata lumea ca-s doua pustoaice cu ochii mari, ramase orfane de ambii parintii. Sunt si minore. Una are 13 ani, una are 15, dar viata grea le-a facut s-arate deja a fete mari. Poate de aceea s-au indragostit de ele doi tiganusi din comuna, le-au adus la ei acasa si, peste o luna-doua, le fac deja mame. Intre timp, ei au fost arestati pentru sex cu minori si eliberati dupa cateva zile, cu ajutorul unui avocat care a iesit la inaintare cu povestea traditiilor tiganesti de la Valu lui Traian, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cadourile pentru Nicolae Ceausescu ocupau zece sali. Pana la 50 de ani, Nicolae Ceausescu nu a fost sarbatorit niciodata oficial. Un decret din 1952 stabilea ca "tovarasii cu functii de raspundere" pot fi serbati doar de la jumatate de veac in sus. Iar programul aniversarii, pe ore, se decidea "la nivel inalt", fiind discutat si aprobat in sedintele forurilor de conducere. Cine prezinta felicitari, ce se publica in "Scinteia", ce fel de flori si ce culoare sa aiba, unde se face "masa tovaraseasca" si cine erau invitatii - niciunul dintre aceste detalii nu era lasat la voia intamplarii. Desfasuratoarele zilelor de nastere ale demnitarilor comunisti s-au pastrat la Arhivele Nationale, relateaza Adevarul.

Bomba in "cazul Lucescu": autoritatile reactioneaza, iar "dosarul Miu" poate fi gasit! EVZ a luat urma dosarului in care familia Lucescu a fost absolvita de orice culpa, desi in urma accidentului rutier comis pe 16 septembrie 1991 a murit o fata de 23 de ani, Georgica Miu. Solutia neinceperii urmaririi penale (NUP) a fost data de procuroarea Ana Ghita, la propunerea ofiterului Ion Ionita (pe atunci avea gradul de capitan). Dosarul a fost distrus la Politie, dar exista, se pare, in arhivele altor institutii ale statului. In urma presiunii mediatice din ultimele zile, oficialitatile au decis sa iasa din letargie, scrie EVZ.

Protestul rezervistilor: "Nu mai strigati ca v-a scazut pensia la 2.000 de lei, ca ne urasc civilii!". Cum arata un miting vazut din mijlocul protestatarilor? Care sunt mecanismele prin care se mobilizeaza o astfel de actiune? Ce cred in realitate participantii la miting, dincolo de camerele de luat vederi ale televiziunilor? Pentru a raspunde la aceste intrebari, ne-am amestecat incognito printre fostii militari care au venit ieri de la Focsani pentru adunarea de protest din fata Guvernului. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva (SCMD) a organizat, ieri, un amplu miting in Piata Victoriei, pentru a marca Ziua Micii Uniri cu nemultumirile lor fata de mai vechea decizie a Executivului de a le reduce pensiile, dar si pentru a sustine valul de proteste impotriva presedintelui Traian Basescu din ultimele doua saptamani. Integral in Romania Libera.

Specialist in cercetarea creierului uman: "In zece ani va exista comunicare directa intre creierul uman si masini". Omul de stiinta roman Sorinel Oprisan este castigatorul unui "grant" de cercetare acordat de guvernul american in valoare de 500.000 $. Banii provin de la Fundatia Nationala pentru Stiinte (NFS), fondata de catre Congresul SUA in 1950. NFS a finantat cu bani de la bugetul federal (7 miliarde de dolari) aproximativ 20% din cercetarea fundamentala desfasurarata in colegiile si universitatile americane. Oprisan a obtinut un doctorat in fizica teoretica la Iasi, este specializat in stiinte neuronale computationale iar in prezent lucreaza in departamentul de fizica si astronomie al Universitatii Charleston. Spune ca a primit fondurile de la guvernul american pentru un proiect care integreaza modelarea matematica si computationala aplicata la functionarea creierului uman, informeaza Romania Libera.

Seamana Traian Basescu cu Viktor Orban? De la bun inceput asemanarea premierului Viktor Orban cu presedinteleTraian Basescu pare ciudata, caci primul se bucura inca de o larga popularitate si incredere publica. Dupa un an si jumatate de la instalare si un an de la adoptarea unei noi Constitutii, primul ministru, Viktor Orban, ar putea oricand sa mobilizeze de partea sa o multime de oameni. Chiar si in Romania, secuii (in Sfantu Gheorghe, Baraolt, Targu Secuiesc si Covasna) au manifestat sambata trecuta in sprijinul sau, profund mahniti de perceptiile internationale cu privire la Ungaria. Desigur motivatiile sunt in parte diferite, dar exista si printre ungurii din Romania acelasi filon conservator si comunitarist care anima politica maghiara, scrie Deutsche Welle.

De unde va da Romania banii inapoi la FMI? A venit si anul de gratie 2012, in care vom incepe sa rambursam banii luati prin controversatul imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare totala de aproximativ 13,4 miliarde de euro. Dincolo de discutiile privind (in)eficienta cu care au fost folositi acesti bani, adevarata problema pe care o vom avea de rezolvat in urmatorii patru ani este de unde vom face rost de fonduri pentru a ne plati ratele, dobanzile si comisioanele aferente acestui imprumut. Problema nu pare a fi, deocamdata, insurmontabila, avand in vedere ca partea cea mai mare a rambursarii (peste 9 miliarde de euro) ii revine Bancii Nationale, care - dupa cum stim cu totii - are destui bani in rezervele sale. Integral in Adevarul.

Cine sunt cei care cer desfiintarea institutiilor anticoruptie, protejarea securistilor si a averilor dobandite ilegal. Un grup de manifestanti, grupati sub titulatura "Consiliul National al Societatii Civile ", au trimis la Palatul Cotroceni o lista cu revendicari. Printre acestea figureaza desfiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), desfiintarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), desfiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, anularea legii care ii desconspira pe turnatorii si ofiterii Securitatii, desfiintarea Curtii Constitutionale care anuleaza textele de lege care nu respecta normele Constitutiei si, cap de lista, demiterea presedintelui Traian Basescu, care a promovat si a militat pentru pentru buna functionare a acestor institutii. Intre semnatari figureaza reprezentanti ai ofiterilor de Securitate in rezerva, arestati pentru coruptie si revolutionari care si-au pierdut indemnizatia de 20 de milioane de lei pe luna, anunta Romania Libera.

Locotenentul Alexandru Gheorghe: "Daca va fi sa ies vreodata din sistem, nu o voi face pe usa din dos!". Dupa mai bine de 30 de ore nedormite si un drum de Bucuresti, dupa o zi intreaga in care a avut de dat explicatii superiorilor pentru gestul sau, locotenentul Alexandru Gheorghe s-a dezbracat de uniforma militara si a vorbit, acasa la el, cu reporterii "Adevarul" despre semnificatiile profunde ale gestului sau. Tanarul spune ca nu regreta gestul facut, cu toate ca si-a asumat un mare risc. "Uneori trebuie sa risti totul. Eu sunt impacat sufleteste in ce priveste gestul facut, acela de a iesi in strada, printre oameni", spune Alexandru Gheorghe. Tanarul cadru militar este de parere ca "in constiinta romanilor armata mai are un rol important". Prin gestul sau, locotenentul nu a vrut sa faca altceva decat sa-i indemne pe semenii sai sa se uneasca. Continuarea in Adevarul.