Astazi, ultimul mare tun imobiliar al primarului Oprescu si al CGMB. Alesii generali ar putea vota astazi, la propunerea edilului sef al Capitalei, Sorin Oprescu, peste o suta de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), amanate de ani intregi. Printre acestea se numara un turn de 100 de metri in intersectia Razoare, un turn de 80 de metri pe Calea Serban Voda, un bloc de 23 de metri in Piata Lahovary, dar si penetratia Ciurel, care a fost deja respinsa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de aproximativ 6-7 ori. Mai mult, pe ordinea de zi exista un PUZ pentru zona de Nord a Capitalei, care propune modificarea normelor de construire pentru aproape o treime din sectorul 1 al Bucurestiului, anunta EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Soimarul roman de la Abu Dhabi. Din cele mai vechi timpuri, vanatoarea cu soimi a fost asociata cu nobletea si bogatia. Atat de mult pretuiau arabii aceste pasari incat, in urma cu cateva secole, Romania platea soimi, ulii si ereti ca tribut Imperiului Otoman. De altfel, in Europa, tehnicile vanatorii cu soimi au fost aduse de arabi. Astazi insa, statele in care nobila traditie se mai pastreaza pot fi numarate pe degete. In Romania, hunedoreanul Dorin Carabet, in varsta de 38 de ani, se lupta pentru a readuce pe tapet acest tip de vanatoare care s-a pierdut undeva prin secolul al XVII-lea. De altfel, Dorin Carabet este unul din cei trei romani recunoscuti pentru aptitudinile lor de soimari, relateaza Adevarul.

Ce este ACTA: fura unul si sunt perchezitionati 100 de nevinovati. Inainte de a fi deputat, Varujan Pambuccian este matematician si un activist fervent al informatizarii societatii romanesti. Apropiat de toti expertii "internauti" din Romania, Varujan Pambuccian este printre cele mai avizate voci, in aceste zile, pe una dintre cele mai controversate teme la nivel european: proiectul ACTA (Acordul Comercial Impotriva Contrafacerilor), scrie EVZ.

Vasile Cepoi: Proiectul retras din dezbatere publica ramane scheletul Legii sanatatii. Vasile Cepoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, a explicat pentru Finantistii.ro cum se va elabora noua lege privind reforma sistemului medical. Oficialul guvernamental ne-a spus ca au inceput deja consultarile cu reprezentantii organizatiilor profesionale si cu cei ai societatii civile. Scopul dezbaterilor este acela de a stabili care sunt punctele de interes pentru fiecare grup in parte si de a colecta o serie de propuneri care vor intra in analiza intr-o comisie formata doar din experti. Utilizand sub forma de schelet proiectul de lege retras de presedintele Traian Basescu se va contura un nou act normativ, care in cel mult sase luni va ajunge in atentia opiniei publice pentru o dezbatere nationala. Integral pe Finantistii.ro

Seful juntei militare, la control. Gestul de a iesi in strada, imbracat in uniforma Armatei, si de a li se alatura protestatarilor, dar si propunerile sale in ceea ce priveste solutia pentru ca tara sa iasa din criza il incadreaza pe Alexandru Gheorghe in categoria persoanelor care au nevoie de ajutorul psihiatrilor. Indiscutabil, este un caz atipic, o spun toti, si nimeni nu-si aminteste ceva asemanator: "Nu cunosc sa se fi intamplat asa ceva in ultimii zeci de ani", spune Edmond Cracsner, fost sef al sectiei de psihologie militara a Statului Major General al Armatei. Cracsner se refera strict la aparitia lui Gheorghe in mijlocul multimii, imbracat in uniforma militara. Continuarea in Adevarul.

Summitul care ar putea decide viitorul Greciei. Cu ce mandat se duce Basescu la Bruxelles si pe ce teme vor negocia liderii UE. Liderii UE se aduna luni la Bruxelles in cadrul unui summit informal pentru a dezbate, in principal, asupra viitorului economic al UE si a masurilor care trebuiesc luate sau consolidate pentru a asigura iesirea din criza datoriilor suverane. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat duminica seara, cu ocazia unei conferinte de presa dedicate acestui eveniment, ca pe agenda acestui Consiliul European informal se afla relocalizarea marii industrii catre Asia, cresterea numarului de locuri de munca din UE, dar si Tratatul Uniunii privind stabilitatea si convergenta la nivelul statelor europene. Continuarea in Gandul.

Virgil Magureanu, fost director SRI: "Protestele nu sunt spontane". Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu este convins ca protestele din ultimele saptamani au fost provocate, dar considera ca ele reprezinta, in acelasi timp, gradul de nemultumire al romanilor si ca ar trebui sa prefigureze o schimbare la nivelul puterii. Credeti ca protestele incepute acum aproape trei saptamani sunt spontane? Virgil Magureanu: Nu, nu cred ca sunt spontane, dar sunt rezultatul firesc al unui sir lung de nemultumiri, dintre care numai o parte se datoreaza contextului de criza. Nemultumirile vin din partea unor oameni extrem de defavorizati. Protestele trebuie analizate pornind de la cei care au nemultumiri reale, nu conjuncturale, relateaza Romania Libera.

"Sa nu mai platim oficialii ca pe hoti si sa-i lasam sa fure". Galagia a ocupat total spatiul public. Oameni decenti si sarlatani, intelepti si imbecili, inocenti si ticalosi - toti sunt pusi sa vorbeasca in acelasi timp si ceea ce rezulta e o harmalaie din care nimeni nu mai intelege nimic. Sa incercam si altfel. Am cerut opiniile despre evenimentele care tulbura Romania de zece zile de la oameni care au ceva consistent de spus, iar criteriul dupa care i-am ales a fost unul singur: sa fi lasat ceva in urma in viata lor, sa fi performat in domeniul lor de activitate, sa fi insemnat ceva pentru comunitatea in mijlocul careia traiesc, scrie Adevarul.

"Spartanul" din Romania care s-a inscris in "Cursa Mortii". "Noi, romanii, am trait 50 de ani ca spartanii, in frig, infometati, torturati fizic si psihic", explica Nicolae Pricop de ce la cei 57 de ani ai sai care vrea sa participe la una dintre cele mai dure competitii din lume - "Death Race" -, organizata in SUA, in care concurentii isi probeaza la extrem capacitatile fizice intr-o cursa de zeci de kilometri, cu cele mai dure obstacole. Competitia "Death Race" (Cursa mortii) va avea loc in vara acestui an si va reuni 300 de participanti din mai multe tari. Totul face parte din conceptul "curselor spartane", promovat de oamenii civilizatiei moderne, care vor sa reinvie spiritul, austeritatea si disciplina luptatorilor antici, informeaza Romania Libera.

Regele Mihai ii zdrobeste la incredere pe politicieni. Zilele de proteste l-au facut pe Regele Mihai lider in clasamentul personalitatilor in care populatia are incredere. Basescu s-a prabusit la cea mai scazuta cota de cand este presedinte. Regele Mihai a urcat spectaculos in preferintele romanilor, ajungand pe primul loc, conform rezultatelor din luna ianuarie ale sondajului realizat de IMAS pentru ziarul "Adevarul". Regele a ajuns la o cota de incredere de 36,6%, urmat pe podium de presedintele liberalilor, Crin Antonescu, cu 25,4%, si de seful social-democratilor, Victor Ponta, cu 22,5%. Integral in Adevarul.