Cacealmaua liceelor cu zero la Bac: bani tocati si chiul in masa. La Liceul Agricol Holboca, la o aruncatura de bat de Iasi, nu se stie cine chiuleste mai mult: elevii sau directorul. Si aceasta cursa cot la cot nu e usoara deloc, pentru ca aceasta scoala a avut o medie de 118 absente pe elev, in primul semestru. E ceva, daca te gandesti ca semestrul a avut trei luni mari si late iar fiecare elev a lipsit o luna in medie. Si totusi directorul Constantin Rotariu da tot la fel de des pe la scoala ca si discipolii sai. Saptamana trecuta, reporterii l-au cautat trei zile la rand, l-am asteptat, am sunat, am insistat, am plecat, ne-am intors, un singur raspuns: "Nu este, n-a venit", relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

O crima cvadrupla arunca in aer multiculturalismul. Justitia canadiana a condamnat la inchisoare pe viata membrii unei familii de origine afgana - sot, sotie si fiul acestora -, recunoscuti vinovati de uciderea premeditata a patru membri ai familei. Procesul a deschis o poarta spre "crimele de onoare" in Canada si asupra multiculturalismului. Cazul Shafia reprezinta o decizie istorica in ceea ce priveste politica multiculturalismului canadian, adoptata in 1971 sub guvernul premierului Trudeau si inscrisa legal in 1988 drept Legea privind multiculturalismul canadian, relateaza Romania Libera.

Pietarii au prins frica de ger. Vanzatorii de legume din pietele din Bucuresti nu se plang numai de ger. Abia a trecut cineva sa le dea zapada dintre tarabe, iar pe unde n-a trecut lopata au aruncat ei, cu grija, cate-un sac de nisip. In spatiile neacoperite din Capitala, ieri la pranz nu gaseai decat comerciantii norocosi - cei care au si cate-o magazie aproape de taraba, de unde aduc cateun kil - doua de marfa, de teama sa nu degere pe taraba, scrie EVZ.

Romania - o zi sub puterea lui Caragiale. 30 ianuarie 2012. In fata Teatrului National "Ion Luca Caragiale", lume, protestatari, musterii. Frig de-ngheata mustatile statuilor din parc, aparatele de filmat, memoria contemporanilor. Se implinesc, astazi, 160 de ani de cand a vazut lumina tiparului certificatul de nastere al lui nenea Iancu si, aproximativ, 130 din ziua in care au fost citite, intaiasi data, trei dintre monumentele sale literare: "O scrisoare pierduta", "O nopatea furtunoasa", "D'ale carnavalului". Luati cu politica dura a zilei, romanii par sa fi uitat "delicatetea" politicilor vechi, vitriolante pe la 1880, dar percepute vag, si doar in "sepia", astazi. Ce ne mai amintim noi din zestrea sa culturala? Asta am vrut sa aflam, rugandu-i pe bucuresteni sa ne spuna una dintre replicile celebre ale dramaturgului. Ce-a iesit?! Aveti putintica rabdare. Integral in Gandul.

Radu Vacarescu: "Intr-un bloc construit intre 1920 si 1940 nu m-as duce nici in vizita". Radu Vacareanu este profesor in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si are toate argumentele pentru a putea face o analiza a vulnerabilitatii cladirilor din Bucuresti in cazul unui seism. Detine un doctorat in inginerie civila si a facut o serie de stagii de pregatire in Japonia la "International Institute of Seismology and Earthquake Engineering at Buildings Research Institute", Tsukuba unde a studiat impactul cutremurelor asupra cladirilor. De asemenea, a fost consultant pe probleme de infrastructura la Banca Mondiala, informeaza Romania Libera.

Ministrul Comunicatiilor a semnat ACTA in Japonia. Valerian Vreme: As fi ultimul care ar semna cenzura pe internet. Tratatul ACTA nu aduce nimic nou pentru legislatia nationala, ci este de fapt o armonizare a luptei impotriva produselor de contrabanda in toate statele semnatare si nicidecum o cenzura a activitatii pe internet, a declarat astazi pentru "Adevarul", ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. "Nu este vorba de nicio cenzura. Eu as fi ultimul care ar semna cenzura pe internet. Este de fapt o armonizare a legislatiei din toate statele semnatare impotriva produselor de contrabanda", a spus ministrul. Potrivit acestuia, tratatul are 28 de pagini si doar una dintre ele se refera la mediul virtual, scrie Adevarul.

Un oficial FC Barcelona, conectat financiar la gruparea Gheara. Gruparea lui Nicu Gheara si un director al clubului FC Barcelona isi unesc interesele intr-o afacere pe malul Dambovitei. Asociatul lor este un afacerist spaniol condamnat penal in Peninsula Iberica pentru frauda impotriva sanatatii publice. In firma Disprofarm SRL, cu sediul intr-un cartier rezidential din Bucuresti, spaniolii Eduardo Coll Poblet si Juan Carlos Font Mas s-au asociat cu romanul Pepy Daniel Nicolae. Compania lor are ca obiectiv principal productia de medicamente. In ecuatie apare si un contabil influent conectat la filiera Gheara, la sefi din PDL si la afaceri de anvergura pe bani publici. Continuarea in Romania Libera.

Ce este ACTA, legea care schimba internetul. Romania se poate retrage oricand. ACTA (Acord comercial de combatere a contrafacerii) prevede, printre altele, ca providerii de internet pot sa consulte informatiile din calculatorul unei persoane conectate atunci cand exista suspiciuni ca aceasta foloseste sau acceseaza material piratat. Totusi, ACTA permite statelor care au semnat acordul, asa cum este Romania, sa se retraga sau sa aduca amendamente. Depozitarul ACTA este Japonia, iar perioada de semnare este 1 mai 2011 - 1 mai 2013. Participantii la negocierea sa, 37 de state din intreaga lume (ii gasesti la finalul articolului), se pot retrage si pot depune amendamente in orice moment, prevede actul, postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene, informeaza GreatNews.ro

Cine conduce Europa? Una dintre intrebarile cu raspuns deschis, in contextul summitului european de la Bruxelles, suna cam asa: cine conduce, de fapt, Europa? Periodicitatea summiturilor europene creste de la un anotimp la altul, fara ca intalnirile tot mai dese ale sefilor de stat si de guvern sa aduca si rezolvari cu aceeasi frecventa. In temele fierbinti, linia dezbaterilor e trasata de cancelara federala Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy poate sa pozeze in coautor si, de la o vreme, important in scena europeana apare si premierul italian Mario Monti. Merkel vine la Bruxelles ca reprezentant al ultimei natiuni din zona euro cu rating maxim. Germania este locomotiva cresterii in Europa, chiar daca locomotiva a respirat mai greu, in ultimele luni. Integral pe Deutsche Welle.