Casa Alba: Regimul lui Assad se apropie de final. Statele Unite au cerut mai multor tari sa se decida de partea cui se afla in ceea ce priveste brutalitatea regimului din Siria, relateaza BBC. Activistii spun ca 95 de persoane au fost ucise luni in Damasc si Homs. Casa Alba a declarat ca presedintele Bashar Al-Assad a pierdut controlul asupra Siriei, adaugand ca soarta liderului sirian se apropie de final. Rusia, de cealalta parte, a anuntat ca va bloca rezolutia ONU care cerea ca presedintele Assad sa predea puterea unui deputat care sa formeze ulterior un guvern de unitate nationala. Moscova a apreciat ca textul, propus de Liga Araba si sprijiit de SUA, Marea Britanie si Franta, "nu este echilibrat" si ar "lasa deschisa posibilitatea unei interventii" in Siria. Rapoarte recente au aratat ca armata siriana a redobandit controlul asupra unor suburbii din Damasc, controlate de fortele rebele. "Regimul a pierdut controlul asupra tarii si va esua in cele din urma", a declarat purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Jim Carney. Moscova si-a mentinut legaturile cu Damascul si a respins rezolutiile ONU care condamnau violentele din Siria, cu atat mai mult cu cat Rusia detine o baza navala in Siria si ii livreaza arme. Franta a anuntat ca 10 din cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate sustin rezolutia Ligii Arabe, fiind nevoie de cel putin noua membri care sa sprijine votarea textului. Cu toate acestea, Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului, poate respinge orice rezolutie propusa.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Fiica Iuliei Timosenko se va adresa Senatului SUA pentru a cere eliberarea mamei sale. Fiica Iuliei Timosenko, Evghenia Carr, va rosti un discurs in Senatul Statelor Unite, in cadrul unei campanii internationale pentru eliberarea mamei sale, informeaza AFP. "Voi rosti un discurs", miercuri, in cadrul subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA, a declarat fiica fostului premier ucrainean. "Vom continua sa povestim intregii lumi cum liderii Ucrainei ii aduc in justitie pe adversarii politici", adauga Evghenia Carr, in varsta de 31 de ani, care deja a rostit discursuri in cadrul acestei campanii la Berlin, Copenhaga, Paris si Strasbourg. Inchisa din august 2011, Iulia Timosenko a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Sotul ei a cerut si a obtinut azil politic in Cehia.

Scandalul caricaturilor profetului Mahomed: Norvegia pune in aplicare legislatia antiterorism. Doi suspecti au fost condamnati. Un tribunal din Norvegia a condamnat doi barbati care planuiau sa atace ziarul danez Jyllands-Posten, dupa ce publicatia a tiparit mai multe caricaturi ale profetului Mahomed, informeaza BBC. Este pentru prima data cand Norvegia pune in aplicare legislatia antiterorism. Unul dintre barbati, Mikael Davud, care avea legaturi cu reteaua Al-Qaeda, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, in timp ce al doilea suspect a primit o pedeapsa de trei ani si jumatate. Un alt suspect, David Jakobsen, a efectuat deja cele patru luni de detentie. El a alertat serviciul de securitate, dupa ce a cumparat peroxid de hidrogen (apa oxigenata) dintr-o farmacie din Oslo. Unul dintre judecatori a declarat ca Davud "a planuit atacul impreuna cu Al-Qaeda". In timpul procesului, procurorii au dezvaluit ca Davud a invatat sa foloseasca substantele explozive intr-o tabara Al-Qaeda din Pakistan si planuia sa atace ziarul danez. De asemenea, cei trei acuzati intentionau sa-l ucida pe Kurt Westergaard, cel care a desenat unele dintre caricaturi. Cei trei barbati, arestati in iulie 2010, au negat acuzatiile, desi Davud a recunoscut ca planuia sa atace interesele chinezilor din Norvegia, din cauza tratamentului de care au parte etnicii uiguri in China.

Miliardarul rus Mihail Prohorov avertizeaza asupra unui razboi civil in Rusia. Conflictele dintre prim-ministrul rus Vladimir Putin si protestatarii antiguvernamentali s-ar putea transforma intr-un razboi civil, a declarat unul dintre candidatii la alegerile prezidentiale, miliardarul Mihail Prohorov, dupa cum relateaza RIA Novosti. "Sunt pentru Rusia cu Putin, dar si pentru Rusia scriitorului Boris Akunin si a blogger-ului Alexei Navalny, cei care cer demisia lui Putin", a afirmat Prohorov, in cadrul unui interviu acordat saptamanalului Der Spiegel. "Daca partidele din opozitie nu reusesc sa ajunga la o intelegere, cel mai rau scenariu este un razboi civil", a declarat Prohorov, care va candida la alegerile prezidentiale din 4 martie impotriva lui Vladimir Putin si a altor trei candidati. Omul de afaceri, a carui avere este estimata la 18 miliarde de dolari, a facut apel la "evolutie, nu revolutie" si a recunoscut ca premierul Vladimir Putin are anumite realizari, insa a promis, de asemenea, sa adopte reforme politice si economice in cazul in care va iesi invingator. Fostul presedinte rus se confrunta cu cele mai mari proteste de strada din ultimii 20 de ani, dupa ce partidul sau, Rusia Unita, a castigat alegerile parlamentare din decembrie. Scepticii insista, de altfel, ca rezultatul alegerilor a fost obtinut prin frauda si atrag atentia ca o frauda similara s-ar putea produce si la alegerile din martie.

Participantii la forumul anti-capitalist din Brazilia au cerut organizarea de proteste la nivel global, la 5 iunie. Zeci de mii de critici ai capitalismului adunati in Brazilia au solicitat duminica, la finalul intalnirii lor, organizarea unor proteste la nivel global, in luna iunie, care sa urgenteze adoptarea unor pasi concreti pentru rezolvarea crizei economice, transmite AFP. World Social Forum, desfasurat timp de cinci zile in Porto Alegre, i-a indemnat pe cetatenii din intreaga lume "sa iasa pe strazi la 5 iunie" pentru o actiune globala, ce va sustine justitia sociala si cea legata de mediu. Forumul anti-capitalist a anuntat si desfasurarea unui "summit al oamenilor", organizat de miscarile sociale, ce urmeaza sa aiba loc in paralel cu o conferinta ONU despre dezvoltarea durabila, programata pentru 20-22 iunie la Rio de Janeiro. Conferinta Natiunilor Unite, a patra de acest fel organizata incepand din 1972, va solicita liderilor mondiali sa isi ia angajamentul pentru crearea unei "economii verzi" si sociale, a carei prioritate ar urma sa fie eradicarea foametei. Participantii la World Social Forum, intre care reprezentanti ai Primaverii Arabe, ai miscarii "Indignatilor" din Spania, ai miscarii Occupy Wall Street si studenti din Chile, au criticat vehement conceptul de "economie verde", care ar permite coporatiilor multinationale sa incaseze profitul. AFP precizeaza ca World Social Forum este o alianta de miscari sociale ce se opun World Economic Forum, summit-ul elitelor mondiale tinut in aceeasi perioada in Davos (Elvetia). In acest an, la lucrarile din Porto Alegre au luat parte 40.000 participanti. Forumul isi are originile in protestele de strada din 1999, din Seattle, in timpul reuniunii World Trade Organization. Anul viitor, forumul va fi organizat in capitala egipteana Cairo.