David Petraeus, seful CIA: Petrolul tarilor arabe il poate suplini pe cel din Iran. Seful CIA David Petraeus a declarat marti ca sanctiunile impuse Iranului au inceput sa devina acute doar in ultimele saptamani. Pe acest fond productia de petrol din statele arabe arata ca poate suplini si exporturile care reveneau Iranului. China si-a redus deja importul de petrol iranian si este foarte posibil chiar sa renunte. Petraeus este de parere ca sanctiunile impuse Iranului isi vor atinge scopul. Cu toate acestea, seful CIA crede ca trebuie cercetat nivelul general al nemultumirii publice in Iran si in ce masura afecteaza acest nivel decizia luata de seful statului, tinand cont ca scopul suprem al regimului Ahmadinejad este supravietuirea, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Protest impotriva lui Vladimir Putin, oprit de politia din Moscova. Politia rusa a oprit protestul ilegal organizat de Eduard Limonov impotriva unei noi candidaturi a lui Vladimir Putin la presedintia Rusiei. Miscarea lui Limonov, a scos oamenii in strada la fiecare doua luni in ultimii trei ani. La protestul de marti tinut in piata Triumfalnaya (langa Piata Rosie) au participat aproximativ 100 de persoane care au indurat temperaturi scazute. Politia a retinut 49 de protestatari printre care se numara si Eduard Limonov. Proteste similare au avut loc si in alte orase rusesti, in Sankt Petersburg fiind arestate 12 persoane. Vladimir Putin a detinut deja doua mandate prezidentiale in perioada 2000-2008 si legea, intre timp modificata, ii interzicea sa candideze pentru al treilea. Toate sondajele de opinie il arata pe Putin in fruntea preferintelor electoratului. Cu toate acestea, analistii sugereaza ca valul de nemultumire din ce in ce mai mare ar crea o surpriza actualului premier care ar putea ajunge in turul al doilea de scrutin, anunta Ria Novosti.

Un vas sub pavilion cambogian s-a scufundat in largul Marii Negre. Un cargou sub pavilion cambogian s-a scufundat marti noaptea din cauza unei furtuni in Marea Neagra, in nord-vestul Turciei. Vasul plecat din Rusia a naufragiat in apropierea orasului Zonguldak. Doar doi marinari au fost salvati in timp ce alti zece sunt dati disparuti, potrivit autoritatilor locale. Turcia se confrunta de cateva zile cu vreme extrem de aspra, multa zapada si geruri cumplite, informeaza AFP.

Yemen: Ministrul informatiilor a scapat dintr-un atentat. Ministrul informatiilor din Yemen, Ali al-Amrani a supravietuit marti unei incercari de asasinat. Doi barbati inarmati au tras asupra masinii in care ministrul se indrepta spre o intalnire cu premierul. Trei gloante au lovit masina, dar al-Amrani a scapat nevatamat. Ministrul a devenit recent tinta unei campanii condusa de grupurile pro-revolutionare. In ultima vreme au existat mai multe amenintari transmise acestuia, una din ele a venit chiar saptamana trecuta printr-un telefon anonim din Arabia Saudita. Atat amenintarile cat si atacul se afla in investigatii. Ali al-Amrani s-a angajat in campania prezidentiala a lui Abdurabu Hadi pe care il sprijina in totalitate, incercand sa ii convinga si pe yemeniti ca situatia tarii lor este critica si ca solutia ideala este ramanerea lui Hadi la conducere. Presedintele Saleh i-a transferat acestuia puterile sale executive inaintea parasirii tarii si a renuntarii la putere. In ciuda plecarii presedintelui Saleh, protestele din Yemen continua, scrie CNN.

Julian Assange va aparea in serialul Familia Simpson. Julian Assange va fi invitatul de onoare al episodului cu numarul 500 din serialul de comedie Familia Simpson, care va fi difuzat in 19 februarie. Fondatorul Wikileaks isi va juca propriul rol si va fi vecinul familiei Simpson, care paraseste Springfieldul stabilindu-se intr-o zona izolata. Vecinul ii va invita sa urmareasca impreuna un film despre bombardarea unei nunti afgane. Anuntul vine la o saptamana dupa ce canalul de televiziune Rusia Today a dezvaluit ca Julian Assange va fi gazda unui program de discutii politice ce va fi difuzat incepand din luna martie, anunta Ria Novosti.

Sefii CIA si Mossad au discutat in secret despre posibilitatea atacarii Iranului. Seful Mossadului, Tamir Pardo s-a aflat duminica la Washington pentru a discuta posibilitatea unui atac israelian asupra capabilitatilor nucleare ale Iranului. Stirea a aparut marti in media din Israel care a subliniat faptul ca s-a discutat doar despre posibilitatea unui atac unilateral asupra iranienilor. Tot presa din Israel anunta in octombrie ca premierul Netanyahu si ministrul apararii Ehud Barak se declarau in favoarea unei asemenea lovituri, in timp ce armata si Mossadul se opuneau. Desi o asemenea stire nu se comunica prin media, se pare ca ea a fost scapata "accidental" de Dianne Feinstein, presedinta comisiei pentru servicii secrete a Senatului American. Feinstein a spus in timpul unor audieri televizate ale comisiei pe care o conduce ca s-a intalnit cu Pardo in scopul amintit mai sus si ca acesta s-a vazut si cu seful CIA David Petraeus, informeaza AFP.