SUA au acuzat trei companii romanesti de legaturi cu PKK. Statele Unite au anuntat miercuri ca au adaugat trei companii romanesti pe lista entitatilor vizate de sanctiuni pentru trafic de droguri, acuzandu-le de legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Cele trei firme, Geleri Import Export, Gelro Impex si Mega Group, sunt inregistrate in apropierea Bucurestiului si s-a dispus blocarea activelor ce le-ar putea avea in Statele Unite, a anuntat Departamentului trezoreriei SUA. Aceste companii au legaturi cu Zeyneddin Geleri, membru important al PKK, organizatie considerata terorista de catre SUA si Uniunea Europeana, si membru al unei retele de trafic de droguri din Romania. Incepand cu anul 2008, PKK este supusa sanctiunilor americane impotriva traficantilor de droguri. Washingtonul considera ca traficul de opiu si cannabis reprezinta principala sursa de venit a organizatiei pentru procurarea de arme si echipament, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia se opune embargoului de arme pentru Siria. Potrivit lui Vitaly Churkin, trimisul special al Rusiei la ONU, Rusia se va opune embargoului asupra armamentului ce se doreste a fi impus Siriei. Rusia si Siria au contracte in derulare care trebuiesc duse pana la final. Desi partea rusa marturiseste ca nu este de acord cu folosirea fortei pentru reprimarea protestelor, considera ca armele pe care le livreaza Siriei nu sunt destinate acestor reprimari ci folosesc la intarirea sistemului de aparare, Miercurea trecuta, autoritatile ruse declarau ca Moscova este in pericol de a pierde statutul de lider in furnizarea armelor pe pietele Orientului Mijlociu si Africii de Nord daca renunta la contractile cu Siria, anunta Ria Novosti.

Germania va dona 10 milioane de euro Muzeului Holocaustului din Ierusalim. Ministrul german al afacerilor externe Guido Westerwelle, aflat in vizita la Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, a semnat un act de donatie in valoare de 10 milioane de euro. Statul german va trimite acesti bani muzeului in decurs de zece ani. Gideon Sa'ar, ministrul israelian al educatiei a declarat ca donatia este extrem de importanta si ca va fi utilizata atat pentru dezvoltarea actiunilor muzeului, cat si pentru localizarea si achizitia documentelor legate de Holocaust ce se afla in diverse arhive europene. Potrivit conducatotului muzeului Avner Shalev, actul de donatie intareste obligatia Germaniei ca stat si ca popor de a nu uita ceea ce s-a intamplat in timpul Holocaustului, informeaza Haaretz.

Iran si AIEA discuta despre programul nuclear dupa o pauza de trei ani. Herman Nackaerts, vicepresedintele Agentiei Internationale pentru Energia Atmica, s-a aflat pentru trei zile la Teheran pentru discutii despre activitatea nucleara a Iranului. Discutiile au fost reluate dupa un blocaj de trei ani. Nackaerts a declarat ca AIEA este determinata sa rezolve toate problemele ramase si ca a primit asigurari si din partea iraniana ca se doreste acelasi lucru. Concluzia lui Herman Nackaerts a fost ca vizita si-a indeplinit scopul si a anuntat ca planuieste cat de curand inca o deplasare in Iran alaturi de echipa sa, scrie Reuters.

Franta ar putea revizui legea care pedepseste negarea genocidelor. Parlamentarii francezi au cerut Curtii Constitutionale sa analizeze noua lege care pedepseste negarea genocidelor prin amenzi sau inchisoare. Senatul a anuntat miercuri ca 65 de deputati si 76 de senatori sustin aceasta revizuire a legii pentru a se stabili daca aceasta este intr-adevar constitutionala si legala. Legea in cauza nu se refera specific la masacrul armenilor din timpul Primului Razboi Mondial, insa la dezbaterile din Senat din luna ianuarie acesta a fost subiectul principal. Drept urmare, Turcia si-a retras ambasadorul de la Paris si a rupt legaturile militare cu Franta. Conform legii in vigoare, negarea sau batjocoriera genocidelor poate aduce o pedeapsa de 1 an de detentie sau plata unei amenzi de 45.000 de euro, anunta CNN.