"Poate ca actuala criza din Ungaria ne va ajuta sa nu ne intoarcem la vechi mituri nationale". Noua constitutie a Ungariei, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2012, i-a adus deja statului vecin neplacerea lansarii unei proceduri de incalcare a normelor comunitare. In timp ce premierul Viktor Orban si Fidesz, partidul aflat la guvernare, au laudat noua lege fundamentala, numeroase voci europene au criticat constitutia al carei preambul vorbeste despre Sfanta Coroana, crestinism si luptele din Evul Mediu. Intr-un interviu pentru GreatNews, Paul Gradvohl, specialist in civilizatia Europei centrale si lector la Universitatea din Lorena - Nancy II, a explicat de ce miza situatiei actuale din Ungaria este una europeana. Interviu integral pe GreatNews.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fereasca Sfantu' sa ti se intample! Blestemele preotesti, marele tabu al Bisericii. Printre oamenii credinciosi nu este spaima mai mare decat blestemul preotesc. E unul din marile tabuuri ale lumii crestine si fetelor bisericesti le este interzis sa recurga la aceasta arma. "Sa piara copiii lui si intr-un neam sa se stinga numele lui", "Sa cada peste ei carbuni aprinsi; in foc arunca-i pe ei, in necazuri, pe care sa nu le poata rabda", sunt doar doua exemple din psalmii de blestem cuprinsi in Vechiul Testament. Oficial, niciun preot n-are voie sa blesteme oameni, pentru aceasta incalcare a dogmei existand chiar pericolul caterisirii. Ierarhii pot blestema doar dracii, dar numai in anumite conditii: daca au vechime, daca sunt curati sufleteste si daca au o pregatire speciala pentru aceasta misiune. Cu asa ceva nu e de joaca, spun inaltele fete bisericesti. Continuarea in EVZ.

Omul care a rezolvat cazul Hadareni la CEDO, aproape de noul Guvern. Unul dintre tehnocratii romani, din valul nou, este magistratul roman care a reprezentat, pana de curand, interesele Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Razvan Horatiu Radu (33 de ani) este teribil de discret, dar dovedeste eficienta. Sub mandatul sau, desi plangerile romanilor la CEDO au crescut semnificativ, cazurile judecate si condamnarile au fost mai putine, iar suma mai mica. In nebunia cu formarea noului cabinet al lui MR Ungureanu, juristul a fost propus pentru functia de secretar de stat la Externe, in locul lui Bogdan Aurescu (cel care a recuperat de la ucraineni Insula Serpilor), care ar fi devenit ministru il locul uneperistului Cristian Diaconescu. Pana la urma, lucrurile au stat altfel, informeaza VerticalNews.ro

Monica Macovei: "Judecatorii nu considera grave faptele de coruptie". Intr-un interviu pentru "Evenimentul zilei", europarlamentarul Monica Macovei ii critica pe judecatorii care dau pedepse cu suspendare pentru corupti. Totodata, cere responsabilizarea clasei politice care blocheaza anchete penale si amana nepermis de mult cateva legi esentiale pentru viitorul Romaniei. Evenimentul Zilei: Care sunt noutatile din raportul intermediar elaborat in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare? Monica Macovei: In primul rand cresterea numarului de trimiteri in judecata din partea DNA si a hotararilor de condamnare. 158 de condamnari finale in 2011, fata de 85 in 2010. Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) exista aprecieri pozitive pentru ca a inceput sa accelereze procesele de coruptie, adica sa dea termene rapide, ca sa le finalizeze. Integral in EVZ.

Nicolae Ceausescu, criticul inflacarat al Securitatii in 1956. Raportul secret al lui Nikita Hrusciov din februarie 1956, prin care "acuza" crimele lui Stalin, nu a avut efecte imediate asupra regimului de la Bucuresti. Opozitia altor lideri fata de Gheorghiu-Dej a fost neinsemnata si anihilata rapid. Comunistii romani s-au aliniat, in felul lor, actiunilor de destalinizare. Iar membrii Secretariatului CC al PMR au participat la sedintele activului de partid din ministere, pentru a transmite noua linie" a regimului. In calitatea sa de secretar al Comitetului Central responsabil si cu Internele, Nicolae Ceausescu a participat in vara anului 1956 la sedinta activului de partid din acest minister. La finalul intrevederii, Ceausescu a tinut un lung discurs, in care a urmarit sa-i anunte pe activisti ce s-a gresit pana atunci si ce era de facut, anunta Adevarul.

Ce face UE cand rusii strang robinetul la gaze. Unul dintre membri staff-ului comisarului european pe probleme de energie, Gunther Oettinger, care a dorit sa-si pastreze anonimantul, a precizat intr-un interviu EVZ ca, potrivit ultimelor informatii, "situatia continua sa se imbunatateasca" in Europa, dupa ce mai multe tari au inregistrat in ultimele zile scaderi al volumului de gaze, in plina iarna. "Volumul de gaz din Rusia continua sa creasca. Situatia revine la normal in UE. Comisia continua sa monitorizeze insa indeaproape tarile membre care sunt in "stare de alerta" (Italia si Polonia) si e in permanent contact cu acestea si toate statele membre prin Grupul de coordonare pentru gaz", a spus sursa citata, potrivit EVZ.

Romania, criticata pentru ca Nastase si alti cinci parlamentari condamnati fac legi. In raportul intermediar din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Comisia Europeana a laudat, din nou, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si Agentiei Nationale de Integritate, iar Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost din nou criticate, dar in dreptul lor au fost apreciate unele progrese. Parlamentul a fost laudat ca a adoptat cele patru coduri civile si penale, dar a fost criticat atat pentru ca nu a aprobat inca strategia anticoruptie, cat si pentru faptul ca sase parlamentari condamnati continua sa voteze, in loc sa fie eliminati. Printre acestia figureaza si fostul premier Adrian Nastase, scrie Romania Libera.

Marturii din trenul groazei. Cosmarul celor 500 de oameni din trenurile blocate de nameti la Faurei a inceput luni. Unii dintre pasageri au plecat din Galati dimineata la ora 6.40, spre Brasov. Altii au luat trenul din aceeasi statie, luni seara, spre Bucuresti. Printre calatorii din a doua garnitura se numarau si noua componenti ai clubului de fotbal Otelul Galati, care trebuiau sa prinda o cursa de avion catre Spania. Dupa zeci de ore de ratacire prin Buzau si Surdila Greci, pasagerii din cele doua trenuri au ajuns, intr-un final, la nodul de cale ferata din Faurei. Aici, toti au fost mutati, marti dupa-amiaza, intr-un singur tren, care ar fi trebuit sa ajunga la Bucuresti, relateaza Adevarul.

Noul premier are nevoie de inzestrari acrobatice. Cum va reusi guvernul condus de Razvan Mihai Ungureanu sa recastige increderea societatii daca programul sau pare dinainte trasat? Cu exceptia lui Varujan Pambuccian, liderul grupului de deputati ai grupurilor etnice minoritare, nimeni nu a intrebat ce program are noul guvern si, intr-o oarecare masura, pe buna dreptate: programul sau pare sa fie deja bine trasat in cadrul acordului cu FMI. Guvernul Ungureanu are o sarcina de executie si nu de reflectie. Totusi cum ar putea acest cabinet sa recastige increderea societatii daca nimic important nu va fi schimbat? Fostul ministru al turismului, Elena Udrea nu are nici o indoiala: "Cei care ne inlocuiesc pe noi, fostii ministri, sunt cei care, cu imaginea curata si competenta profesionala de care vor da dovada, vor reusi sa readuca Guvernul la cote inalte de incredere", scrie Deutsche Welle.