Lansarea primului satelit romanesc-prezentare Goliat. Am ajuns in sfarsit la ultimul articol dedicat zborului inaugural al rachetei Vega, zbor in care se va gasi si primul satelit romanesc, Cubesat-ul Goliat. Am pastrat la final acest ultim articol pentru ca el prefateaza lansarea de luni 13 februarie (asa cum este ea anuntata de agentia spatiala europeana ESA astazi) si se doreste a fi o analiza cat mai completa a misiunii prin care Romania isi va face debutul in industria spatiala, o analiza de care publicul de limba romana, cel care a finantat bugetul proiectului, spunem noi ca avea nevoie. Am apelat pentru comentarii profesionale la echipa tehnica SpaceAlliance.ro si le multumim pe aceasta cale tuturor pentru efortul depus. Impreuna avem o experienta cumulata de cateva zeci de ani in domeniul spatial international-cu participare directa la zeci de misiuni europene si americane si o expertiza ce acopera sisteme de bord pentru sateliti (computere de bord, software de bord, controlul stabilitatii si orbitei, telecomunicatii, controlul termic al subsistemelor, sisteme de generare si distributie de electricitate), sisteme de sol (antene, sisteme de stocare a datelor, software specializat pentru comunicatii), aspecte operationale ale satelitilor, procesare de date, aspecte de dinamica zborului etc. Integral pe SpaceAlliance.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Divort in Stabor. Culisele unei judecati tiganesti. O roma de 21 de ani, care e casatorita de cativa ani cu un barbat rom in varsta de 23 de ani, a aflat ca sotul ei o insala cu o romanca. Barbatul a inceput sa-si neglijeze nevasta si sa lipseasca noptile de acasa. Dupa mai multe certuri, femeia si-a luat fetita pe care o are impreuna cu sotul sau si a plecat la parintii sai, cu gandul de a divorta. EVZ va prezinta in exclusivitate inregistrarea unei judecati derulata dupa regulile nescrise ale romilor traditionali. Speta prezinta un divort inaintat de o sotie roma care il acuza pe sotul sau ca o insala cu o romanca. In astfel de cazuri, parintii fetei trebuie sa incerce sa aplaneze conflictul pe cale amiabila, in familie. Adica, merg la cuscrii lor si incearca sa-i impace pe copii. Daca aceste incercari esueaza, atunci se ajunge la judecata. Continuarea in EVZ.

Traian Basescu a plecat la Predeal. Surpriza din coloana prezidentiala: Victor Ponta. Presedintele Traian Basescu a plecat vineri seara la Predeal, pentru a petrece un weekend cu zapada la munte. Surprinzator, in coloana prezidentiala, pe segmentul Ploiesti-Predeal, s-a aflat si masina liderului PSD Victor Ponta. Calatoria celor doi in aceeasi coloana, cu antemergator si masini ale Politiei, a fost conjuncturala, dupa ce a declarat aseara, pentru gandul, Victor Ponta. Liderul PSD se indrepta spre o sedinta de partid la Brasov cand, pe DN1, a prins coloana prezidentiala. Pentru ca nu a putut s-o depaseasca, Ponta s-a "atasat" coloanei, in ciuda incercarii initiale a unei masini care insotea autovehicolul prezidential de a indeparta "intrusul", anunta Gandul.

O nebunie frumoasa: La pescuit de "monstri" pe Lacul Morii. Cand a trosnit gheata sub tine, cu un zgomot ca o lovitura de tun ce vine din adancuri si vezi cum crapatura se intinde cu serpuieli catre mal, iti vezi intr-o secunda toata viata. Frigul care te amortise se transforma intr-o transpiratie rece. Langa tine, chirciti pe niste scaunele miniaturale si incotosmaniti ca niste eschimosi, sase insi se strica de ras uitandu-se la spaima ce-ti schimonoseste moaca: "Las' ca-i de bine! Se ingroasa gheata. De rau e cand face asa la dezghet!". Atunci, lacul isi ia macabrul tribut de care afli, seara, la stiri. Ieri, la pranz, pe un ger de 12 grade Celsius, am numarat 23 de indivizi care se holbau in jos, spre niste gauri cat palma sapate in gheata de pe Lacul Morii, din Capitala. Vorbesc o limba din care nu pricepi mai nimic: dandineta, tarboc, marmusca si "libelule" etc, relateaza EVZ.

"Infernul alb" dintre blocuri. La aproape patru zile de la oprirea ninsorii, multe din stradutele dintre blocurile Capitalei au ramas necuratate. Portiunile cu gheata si zapada ii incurca atat pe soferi cat si pe pietoni, in timp ce reprezentantii firmelor de deszapezire spun ca si-au facut treaba. Cat de repede ar fi trebuit curatate arterele de circulatie secundare? Raspunsul difera de la un sector la altul, iar de dispozitia primarului general putini isi aduc aminte. Municipalitatea a stabilit cateva reguli dupa care ar trebui facuta deszapezirea in Bucuresti, iar daca acestea ar fi aplicate toate strazile din Bucuresti ar trebui acum sa fie curate ca in palma, fara nicio urma de zapada sau de gheata, scrie Romania Libera.

Amazoanele vazduhului. In scriptele Armatei Romane, Escadrila Alba figura cu denumirea tipic militara de Escadrila sanitara, iar menirea ei pe Frontul de Est era sa-i transporte pe cei raniti foarte grav, care aveau nevoie de interventii chirurgicale imediate, la spitalele din zona interioara. Paternitatea denumirii poetice e disputata de mai multi autori, iar castig de cauza pare sa aiba jurnalistul italian Curzio Malaparte. Un scriitor relativ modest, dar plin de entuziasm, pe numele sau George Acsinteanu, publica in 1943 a doua editie deja a romanului-document "Escadrila Alba" (Editura Cugetarea-Georgescu Delafras, Bucuresti). In deschidere, editorul nota cu satisfactie si cu evident scop publicitar. Continuarea in Adevarul.

Investitia cea mai rentabila a Germaniei: elitele. Ca de altfel peste tot in lume, piata educatiei (nomina odiosa) a fost, in Germania, puternic marcata de efectele globalizarii. Transferul spre alte zone geografice a multor locuri de munca din servicii si profesii ce nu necesita calificare (in goana dupa costuri mai reduse ale productiei) a ridicat gradul de neincadrare a fortei de munca, astfel ca, la nivelul anului 2009, un procent de 21,9% din populatia germana activa fara calificare era in somaj. Or, in conditiile austeritatii curente, atat guvernul federal cat si autoritatile de land au fost obligate - pentru a-si usura din povara asistentei - sa recurga la metode inovative de relocare a acestui segment in peisajul social. Drept e ca inovatia in functionarea sistemului nu este intampinata cu reticenta, in Germania, cu tot spiritul conservator specific multora dintre entitatile statale ce formeaza Republica Federala, informeaza Deutsche Welle.