Stare de urgenta pentru pusculita baronilor: Capcanele in care trebuia sa cada Traian Basescu. Starea de urgenta ceruta cu insistenta in doua judete arata ca baronii locali incearca sa traga foloase prin orice mijloace. Dupa ce a facut circ la televizor, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, s-a multumit cu starea de alerta. La Buzau, Victor Mocanu, si el presedinte de judet, a insistat pe starea de urgenta. In spatele declaratiilor alarmiste stau alte interese. Daca s-ar fi declarat stare de urgenta, puteau sa faca achizitii directe, fara licitatie. In al doilea rand, prin situatia creata, si-ar fi putut ascunde lipsa de reactie si fuga de responsabilitate, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Castelele si conacele din Bihor sau un exemplu de cum sa stergi istoria cu buretele. In zestrea culturala a Romaniei de azi exista un numar deloc neglijabil de imobile cu o imensa valoare istorica nu doar pentru studiul trecutului nostru, ci si pentru istoria multiculturala europeana. Pe cuprinsul intregii tari aflam astfel, pe langa vechile biserici ortodoxe, cetati moldave sau asezaminte brancovenesti, si orasele grecesti de la Marea Neagra, dar si necropolele bastarne ori asezarile sasesti si maghiare din Transilvania. Toate, in egala masura, fac parte din mostenirea patrimoniala a tarii, mostenire care poate deveni o mina de aur pentru turismul cultural. Ne vom indrepta atentia in articolul nostru catre castelele si conacele nobiliare maghiare din Transilvania, scrie Adevarul.

Firma care organizeaza un show TV cu premii in bani are conturile blocate de Fisc. Cea mai vizionata emisiune tv, in care se acorda premii de zeci de mii de euro jucatorilor, are in spate o firma care se afla in executarea silita a Fiscului si ar putea sa-si piarda licenta de joc. Aflati din editia tiparita a Evenimentului Zilei si astazi, incepand cu ora 10.00, pe evz.ro, de ce inspectorii fiscali au decis demararea procedurii de executare silita a firmei, care presupune poprirea conturilor si sechestrarea bunurilor, informeaza EVZ.

Ceausescu, barosul cu care Dej a zdrobit "grupul antipartinic". Cu ocazia excluderii lui Miron Constantinescu si a lui Iosif Chisinevschi din Biroul Politic, Ceausescu a avut un discurs in care si-a facut praf fostii tovarasi. In vara anului 1957, in randul PMR au avut loc noi dezbateri privind linia pe care trebuia s-o urmeze partidul. Cu ocazia Plenarei CC din 28 iunie - 3 iulie 1957, Miron Constantinescu si Iosif Chisinevschi au fost criticati pentru contestarea autoritatii lui Dej. Cu aceasta ocazie, Nicolae Ceausescu si-a aparat cu toate fortele seful. Executarea politica a celor doi lideri ai partidului a fost pregatita amanuntit de Gheorghiu-Dej si de apropiatii lui. "Disidenta" lui Miron Constantinescu si a lui Iosif Chisinevschi data de peste un an, ei manifestandu-se prima oara la Plenara din martie 1956, scrie Adevarul.

Bucurestiul sub codul portocaliu si lopata lui Marinica "Neica-nimeni". Prin centrul istoric al Capitalei, a nins pe Marinica "Neica-nimeni" - dupa cum singur se prezinta omul - de poti sa-l confunzi cu un om de zapada. Hanoracul e bocna, ii atarna turturi prin cap, niste ghete folosite aproape ca s-au dizolvat de la stat in zapada. Poti sa juri ca Marinica e spiritul civic in carne si oase din centrul vechi al Capitalei. Da la lopata de cand au inceput toate codurile mai galbene sau mai portocalii de ninsoare si viscol. Pe la pranz, insa, putini ii tin companie la deszapezire pe Strada Franceza. Mai iese uneori cate un bodyguard de pe la carciumi, mai vezi cate un barman decis sa-si imbie clientii cu o carare de toata frumusetea prin zapada. Mai sunt si ceva patroni care nu s-au ferit de lopata. Integral in EVZ.

Teroristii irakieni, afaceri in cafenelele parlamentarilor. Irakianul Mohamad Al Dulaimi, declarat indezirabil pe teritoriul Romaniei, isi planifica linistit afacerile intr-o cafenea bucuresteana detinuta de fiul senatorului PSD, Toni Grebla. Al Dulaimi a fost monitorizat de Serviciul Roman de Informatii inca de la inceputul anilor 2000 si expulzat din tara in iulie 2006. Cu toate acestea, el si-a continuat afacerile la Bucuresti, sub identitati false, reusind sa puna la punct o vasta retea de preluare a unor companii romanesti cu datorii fie la stat, fie catre terti, scrie Romania Libera.

Iarna in satul cu sase case. Urmasii razesilor lui Stefan cel Mare se zbat intre urgia zapezii si saracie. Scoti cu greu piciorul din zapada care-ti ajunge pana la genunchi. Deschizi drum prin marea alba, care se intinde pana unde zarea nu se mai vede de negura care ne inconjuara. Dimineata au fost minus 23 de grade prin locurile astea, si omatul scartaie, de ni se duce vestea pana hat-departe. Si de-acolo, din departari pe care inca nu le intuim, se-aud caini cum ne latra deja. Un deal si-o vale, si inca un deal avem de strabatut. Noroc cu o localnica, Mariana Benea, care s-a oferit sa-mi fie ghid pana in Valea Lupului. Un sat care strabate timpul, si te intoarce tocmai pe vremea razesilor lui Stefan cel Mare. Continuarea in Romania Libera.

Cum a fost Franta controlata de mafie. Potrivit ultimului raport secret al politiei judiciare franceze privind crima organizata in Franta, 20 de grupari criminale prospera pe solul francez prin racket, jafuri, proxenetism sau diverse trafice. Studiul realizat de celula pentru analiza a crimei organizate din cadrul politiei judiciare, Sirasco, releva ca absenta unei mafii franceze specifice nu exclude, ci dimpotriva, a dus la dezvoltarea a numeroase organizatii criminale ale caror determinare si ingeniozitate sunt foarte sofisticate. Venite din Italia, din tarile baltice, din Balcani, din fosta URSS sau din Nigeria si sa nu uitam gruparile asiatice sau corsicane din zona Marsiliei sau a Grenoble-ului. Mediul interlop local se afla la originea a 75% din faptele incadrate la delincventa specializata, iar organizatiilor straine li s-au atribuit restul procentelor, 25%, relateaza Romania Libera.

Informatii clasificate despre serviciile secrete si premierul Romaniei, publicate la miezul noptii de Anonymous. Membrii gruparii Anonymous au anuntat ca vor face publice in aceasta noapte informatii despre structurile de servicii secrete din Romania si noul premier al tarii, Mihai Razvan Ungureanu. Potrivit mesajului postat pe Pastebin, Ungureanu ar conduce in continuare SIE. Potrivit informatiilor publicate pe Pastebin, premierul Romaniei a contractat doua credite, unul in lei, altul in euro. Datoria sa actuala catre banci este de 46.726 lei si 84.500 euro. Creditele trebuie platite pana in 2021, respectiv 2031. Sunt facute publice si alte date legate de situatia financiara a premierului, care corespund in mare masura cu declaratiile de avere ale acestuia, anunta Adevarul.

Reclamatii anonime impotriva muncitorilor straini. Ministerul de Externe de la Bucuresti a salutat reactia comisarului european Viviane Reding impotriva stilului agresiv in care Partidul pentru Libertate (PVV) din Olanda cauta sa descurajeze prezenta lucratorilor din Europa centrala si de est. Partidul condus de Geert Wilders a infiintat un site prin care cetatenii Olandei sunt invitati sa-si faca cunoscute nemultumirile impotriva muncitorilor straini, mai cu seama polonezi. Reactia comisarului pentru justitie si drepturile omului a fost categorica: "Cerem tuturor cetatenilor Olandei sa nu urmeze aceasta initiativa intoleranta, ci sa declare in mod hotarat pe site-ul PVV ca Europa este un spatiu al libertatii", a spus Viviane Reding. Integral pe Deutsche Welle.