Islamistul Abu Qatada a fost eliberat dintr-o inchisoare de maxima securitate din Marea Britanie. Islamistul Abu Qatada, unul dintre cei mai periculosi predicatori extremisti din Marea Britanie, considerat, de asemenea, fosta mana dreapta a lui Osama Bin Laden, a fost eliberat din inchisoarea de maxima securitate Long Lartin, informeaza BBC. Un judecator a decis saptamana trecuta eliberarea lui Abu Qatada dupa sase ani de detentie, in urma unei hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Instanta a blocat insa deportarea lui Qatada in Iordania, tara in care este acuzat de terorism, desi Marea Britanie si Iordania au convenit ca acesta nu va fi judecat in cazul extradarii. Guvernul englez spune ca Abu Qatada reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale, fiind eliebrat pe cautiune, in conditii extrem de stricte. El poate parasi locuinta de doua ori pe zi, timp de o ora, si este in permanenta monitorizat electronic. Totodata, Qatada nu poate folosi telefonul mobil sau internetul. Guvernul britanic trebuie sa demonstreze in trei luni un progres semnificativ in ceea ce priveste actiunea de extradare a lui Qatada, altfel conditiile eliberarii sale ar putea fi anulate.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Catherine Ashton condamna dublul atac de luni impotriva personalului ambasadelor Israelului din India si Georgia. Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, a condamnat dublul atac de luni impotriva personalului ambasadelor Israelului din India si Georgia, relateaza AFP. In urma atacului cu bomba, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul ca "se afla in spatele" atacatorilor, impreuna cu gruparea Hezbollah. Catherine Ashton a declarat ca nu trebuie sa existe nici o diferenta intre angajatii ambasadelor si cetateni, adaugand ca atacurile asupra misiunilor dilomatice "nu pot fi justificate sub nici un motiv". O masina a ambasadei Israelului in India a explodat luni, la New Delhi, si a ranit patru persoane, inclusiv un diplomat. In Georgia, politia a dezamorsat un dispozitiv exploziv descoperit in masina unui angajat al ambasadei israeliene de la Tbilisi. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul de implicare in aceste atacuri si l-a numit "cel mai mare propovaduitor al terorismului mondial", insa Teheranul a respins orice acuzatie de act terorist.

Un cercetator din Ucraina este suspectat de spionaj pentru SUA. Mass-media din Ucraina a relatat luni ca serviciile secrete ucrainene il suspecteaza pe directorul unui institut de cercetare ca ar fi transmis informatii secrete Statelor Unite, informeaza RIA Novosti. Anchetatorii Serviciilor Secrete din Ucraina au vizitat anul trecut Institutul de studiere a sorbtiei si a problemelor endocrinologice si au confiscat computerul folosit de directorul institutului, profesorul Volodymyr Strelko. Ei au declarat ca Strelko, care se afla in vacanta in SUA la acea data, ar fi trimis informatii referitoare la dezastrul de la Cernobil omologilor sai din SUA, pentru care ar fi primit sume importante de bani. Serviciile de Securitate ale Ucrainei au verificat daca este legal pentru lucratorii institutului sa transmita informatii in strainatate, insa au adaugat ca nu au realizat nici o ancheta in acest sens. Pe de alta parte, profesorul Strelko neaga acuzatiile impotriva sa si spune ca serviciile de securitate sunt manipulate pentru a face presiuni asupra institutului, care se ocupa cu cercetarea sorbentilor in scopuri medicale si ecologice. Desi nu exista acuzatii oficiale impotriva lui Volodymyr Strelko, cercetatorul in varsta de 74 de ani ramane in SUA, spunand ca se teme de o eventuala arestare a sa in Ucraina. De asemenea, membrii institutului neaga implicarea in spionaj, motivand ca schimbul de informatii cu oamenii de stiinta din straintate este absolut necesar in munca de cercetare.

Peru: Un lider al organizatiei Sendero Luminoso, arestat dupa o confruntare cu fortele de securitate. Trupele guvernamentale din Peru l-au capturat pe unul dintre liderii miscarii de gherila Sendero Luminoso (Cararea Luminoasa), a transmis agentia Andina, citata de CNN. Jose Eleuterio Flores Hala, cunoscut sub numele de Artemio, a fost ranit grav in confruntarile cu fortele de securitate peruane. Ministrul peruan al Apararii, Alberto Otarola, a declarat ca liderul rebel "aproape ca si-a pierdut mana dreapta" din cauza ranilor de glont suferite in timpul confruntarilor. "Sendero Luminoso nu mai reprezinta o amenintare pentru tara. E vorba de ramasite inarmate ce au o capacitate limitata de a face rau... Astazi, acest lider si toti liderii principali au fost capturati", a declarat presedintele Ollanta Humala, citat de TVPeru. CNN afirma ca, la momentul sau de varf, Cararea Luminoasa a raspandit teroarea in tara sud-americana, printr-o campanie de atentate si asasinate carora le-au cazut victime oficiali si civili peruani. In deceniile opt si noua ale secolului trecut, guvernul a dus o campanie violenta impotriva gherilei, care a redus semnificativ capacitatea de lupta a gruparii teroriste. Anul trecut, Artemio a declarat ca Sendero Luminoso a fost infranta. Liderul rebel a spus atunci ca organizatia sa doreste sa negocieze o intelegere cu guvernul, care sa duca la depunerea armelor de catre membrii gherilei, in schimbul eliberarii prizonierilor. Dupa ce trupele guvernamentale au reusit in 1992 sa-l captureze pe Abimael Guzman, liderul miscarii, gruparea terorista a fost activa in mod sporadic.

Franta avertizeaza ca o interventie militara externa in Siria ar agrava situatia. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, avertizeaza ca o interventie militara externa in Siria ar agrava situatia, dupa propunerea Ligii Arabe de mobilizare a unei forte de pace, informeaza AFP. "Credem ca orice interventie cu caracter militar extern nu va face decat sa inrautateasca situatia, in lipsa unei decizii a Consiliului de Securitate ONU", a declarat Juppe. Liga Araba a anuntat ca va cere Consiliului de Securitate ONU sa adopte o rezolutie pentru crearea unei forte de mentinere a pacii. Organizatia cere, de asemenea, membrilor sai sa intrerupa relatiile diplomatice cu Damascul. Liga Araba va "deschide canale de comunicare cu opozitia siriana si ii va furniza toate formele de sprijin politic si material", a precizat comunicatului final.