Documentul din 1955 cu care Printul Paul i-a dat sah Regelui Mihai in justitie. Printul Paul a fost recunoscut, printr-o decizie istorica a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, drept mostenitor al familiei regale. Decizia 954 este, de fapt, o recunoastere a hotararii 5711/54 a Tribunalului de la Lisabona, pronuntata la data de 2 aprilie 1955, pe care "Evenimentul zilei" v-o prezinta in exclusivitate. "(...) Declar actiunea admisa si probata si, in consecinta, il declar pe reclamant (Carol Mircea Grigore, tatal lui Paul - n.r.) fiul legitim al Maiestatii Sale Carol al II-lea al Romaniei, considerandu-l mostenitor al defunctului rege, cu toate consecintele legale" - se mentioneaza in Incheierea Tribunalului de la Lisabona. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Parteneriat UE-SUA in domeniul produselor ecologice. O miza de peste 40 de miliarde de euro. Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat ca, incepand cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate in UE sau in SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste doua regiuni. In total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite si din Uniunea Europeana valoreaza impreuna aproximativ 40 de miliarde de euro, cifra care se amplifica de la an la an. Anterior, cultivatorii si companiile care doreau sa comercializeze produse de ambele parti ale Atlanticului trebuiau sa obtina certificate de conformitate tinand seama de doua standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor si demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimina bariere importante, in special pentru producatorii mici si mijlocii din sectorul produselor ecologice, anunta EurActiv.ro

Reactie halucinanta a unor primari in fata pericolului: "Ce, ma, eu trebuie sa stiu ce inseamna codul ala?" Detalii halucinante din culisele modului cum au reactionat autoritatile in fata caderilor masive de zapada care a afectat Romania. Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), colonelul Marcel-Sorin Lucaciu a dezvaluit pentru "Evenimentul zilei" ca unii primari din localitatile afectate de nameti nici macar nu stiau ce inseamna "Cod portocaliu". Mai grav este faptul ca acestia au fost avertizati din timp despre pericolul care pandeste localitatile pe care le pastoresc, insa nu au luat nicio masura. Astfel, planul de actiune, obligatoriu pentru fiecare localitate, a ramas doar pe hartie. Continuarea in EVZ.

Senzational: Povestea lui Dan Diaconescu, noul Vadim al romanilor. Anul 2012 a inceput foarte agitat, cu proteste de strada in zeci de orase ale tarii, cu demisii si schimbari de Guvern. In paralel, lupta dintre Opozitie si Putere este mai dura ca oricand, ceea ce este de inteles daca ne gandim ca alegerile parlamentare sunt la o aruncatura de bat. Dar inversunarea prea mare ce a cuprins partidele politice le-a facut oarbe in fata ascensiunii uimitoare a unei grupari care are toate sansele sa obtina un scor fabulos la alegeri: Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, relateaza VerticalNews.ro

Mai fiara nu exista! Romanul din custile MMA California: "Nimeni nu vrea sa se bata cu mine". Povestea unui om pe care mai bine nu-l intalniti pe strada. Dupa ce-a trantit la podea cu toti adversarii din Romania, la lupte greco-romane, Gheorghe Ignat s-a hotarat sa treaca la lucruri serioase: s-a angajat in California in cel mai dur circuit de lupte din lume - MMA (arte martiale mixte), asa-zisele lupte totale, care se desfasoara in custi de forma unui octogon. Americanii i-au spus initial "Big George", iar apoi i-au gasit porecla: "The Carpathian Bear" (Ursul Carpatin). "Ursul" s-a intors acasa la Suceava, cu putin timp inainte ca sotia sa ii aduca pe lume cel de-al doilea copil, si se gandeste sa-si faca un nume in luptele din Romania. Opt ani, Ghita a dominat categoria grea la lupte greco-romane si nici un competitor nu i-a facut fata pe saltea. I-a provocat pe greii Catalin Zmarandescu, Sandu Lungu, Tolea, pe oricine vrea sa se lupte cu el, insa nu a primit un raspuns, relateaza EVZ.

Ce proprietati poate revendica printul Paul, dupa ce a fost recunoscut ca nepot al lui Carol al II-lea. Decizia judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de a recunoaste si pe teritoriul Romaniei o decizie din 1955 a Tribunalului din Lisabona, prin care Mircea Grigore Lambrino era recunoscut drept fiu legitim al regelui Carol al II-lea, ii da posibilitatea printului Paul de Romania (fiul lui Mircea Grigore Lambrino) sa deschida procese de revendicare a unor imobile valoroase. Lista intocmita de autoritatile comuniste, in 1948, cand au nationalizat patrimoniul regal, cuprinde hectare intregi de paduri, de terenuri, dar si doua mici castele care au apartinut lui Carol al II-lea si la care, teoretic, Paul ar avea acum acces in justitie, scrie Gandul.

Isi permite Romania sa nu semneze Tratatul UE? Coalitia de guvernamant a semnat ieri protocolul privind ratificarea de catre Romania a Tratatului european de guvernanta fiscala prin lege speciala, dar tot de ieri sprijinul Opozitiei a fost pus sub semnul intrebarii. La doua luni dupa ce au spus ca nu putem ramane "in afara Europei", liderii USL sutin acum ca Bucurestiul nu ar trebui sa semneze tratatul la 1 martie. Data fiind evolutia crizei, subiectul ramane, in general, unul dedicat, iar pentru Romania capata anvergura intrebarilor primordiale de dupa Revolutie: privatizam sau nu, restructuram sau nu? Prin urmare, sa semnam sau nu? Economistii au si ei abordari diferite. Unii considera ca pactul european este binevenit si ii va disciplina pe guvernantii care au aruncat pana acum cu banii pe fereastra. Altii, in schimb, considera ca dezvoltarea economica va avea de suferit, informeaza Romania Libera.

Neagu Djuvara, istoric: "S-a furat pe o scara nemaiintalnita in istorie". De la etajul pe care il ocupa intr-o veche casa boiereasca, profesorul Neagu Djuvara (95 de ani) vede Romania dincolo de infierbantarile de moment. A trecut prin multe si nu se grabeste sa dea verdicte sau sa traga concluzii. Dar sunt si cateva exceptii care confirma regula. Le veti deslusi singuri, stimati cititori, iar timpul va demonstra daca profesorul Djuvara a avut dreptate sau daca s-a inselat. Oricum, atat de indragitul boier merita intotdeauna ascultat cu atentie. In dialogul de mai jos, ca si in cel de saptamana viitoare, veti descoperi lucruri care noua, poate, ne-au scapat in valtoarea evenimentelor de inceput de an. Integral in Adevarul.

Laserul de la Magurele poate umple un mare gol in medicina - lipsa Molibdenului 99, element crucial in imagistica. Unul dintre posibilele rezultate ale laserului de la Magurele este producerea de Molibden 99. Elementul este esential pentru crearea unui atom radioactiv (mai exact, un radioizotop) folosit in importante proceduri medicale. Uniunea Europeana si intreaga lume resimte acut lipsa acestui radioizotop, asa ca cerere este din plin. Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) mai are nevoie de o singura semnatura - cea a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johanees Hahn - pentru a debuta in Romania. Laserul, de zeci de ori mai puternic decat cel mai performant laser de astazi, va avea numeroase aplicatii practice, dintre care o sa vorbim mai jos despre una medicala: producerea de Molibden-99, informeaza GreatNews.ro

Printul Paul ia praful de pe toba. Prezentata la cald drept inceputul unei batalii pentru uriasa avere a Casei Regala, decizia prin care Inalta Curte a recunoscut legaturile de sange ale lui Paul de Romania cu regele Carol al II-lea are sanse minime sa produca efecte demne de luat in seama. Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, spune ca institutia pe care o reprezinta nu poate fi afectata in niciun fel. Aceasta decizie a Inaltei Curti nu-i acorda niciun drept dinastic lui Paul si niciun drept asupra averii Casei Regale. De fapt, "averea Casei Regale" este o sintagma gresita. Nu exista averea Casei Regale, ci averea persoanelor care fac parte din Casa Regala. Exista averea Regelui Mihai, averea Reginei Ana si asa mai departe, informeaza Adevarul.