"Am HIV si un copil sanatos!" Povestea Ramonei, o tanara seropozitiva care a devenit mama. Oricat de deschisi spun oamenii ca sunt fata de cei cu HIV, boala ramane un stigmat. Giurgiu, orasul Ramonei, e atat de mic, incat pe oriunde ai merge, tot dai de un vecin, o ruda sau de un fost coleg de scoala. E suficient sa te stie unul de bolnav, ca devii subiect de dezbatere. Fata de 24 de ani a locuit, pana nu demult, in centrul pentru tineri cu HIV deschis de medicul Paul Marinescu in localitatea Singureni. A terminat scoala in Giurgiu si n-a ascuns ca e bolnava. Colegii, stiau ca a fost abandonata la nastere. De cand s-a maritat, s-a trezit cu rude, cunostinte, si vecini. A obosit sa dea explicatii. De trei ani, a ales sa ascunda ca e bolnava, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

21 de zile. Reportaj din clinica in care se asteapta moartea. Atunci cand medicina se declara invinsa in fata cancerului, bolnavii in faza terminala pot intra intr-un centru de ingrijiri paliative. Sunt internati pentru 21 de zile, timp in care sfarsesc fara dureri si fara regrete. Centrele de ingrijiri paliative asigura medicamente care amelioreaza durerile fizice ale bolnavilor, fara a incerca sa vindece sau sa prelungeasca viata. Daca te numesti Lance Armstrong si ai invins cancerul poti spune "boala asta a fost cel mai bun lucru care mi s-a intamplat". Iar citatul va ramane in cartea de istorie a optimismului. Dar in acest februarie, pe o strada inzapezita de la marginea de nord a Bucurestiului, cancerul nu e un lucru bun. Este finalul, relateaza Adevarul.

Clanul PSD-istului Mocanu din Buzau face afaceri penale cu zapada. Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau este cercetat penal pentru atribuirea si derularea nelegala a contractelor de deszapezire a drumurilor judetene pentru iarna 2009 si 2010. Politistii au descoperit ca firma care a semnat contractele de deszapezire, Conferic SRL a functionat mai mult ca paravan pentru SRL-ul controlat chiar de ginerele Consiliului Judetean. Alaturi de Mocanu sunt cercetati toti subalternii care au inchis ochii la afacerile dubioase ale familiei presedintelui, poreclita in presa locala "famiglia Cash". Dosarul e instrumentat de procurorii DNA Ploiesti, scrie EVZ.

O aberatie: noua lege a revolutionarilor. Revolutionarii cu titlul de "luptator remarcat" ar putea sa-si recapete indemnizatiile lunare pe care Guvernul Boc le-a suspendat pentru anul 2012 si sa primeasca privilegii sporite pe baza unei noi legi care se afla la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, iar marti ar putea intra in plen pentru votul final. Dupa ce s-au vazut cu drepturile taiate, revolutionarii au recurs inca o data la arsenalul de presiuni pe care l-au folosit cu succes in ultimii 22 de ani (Doru Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie", se afla de peste 90 de zile in greva foamei), iar Puterea pare dispusa sa cedeze si sa-i blagosloveasca pe revolutionari cu noi si noi avantaje, scrie Adevarul.

Dedesubturile murdare ale tragediei din Sighetul Marmatiei. Patronii firmei B.E.R.G. Sistem Gaz SA care furnizeaza gazele naturale in Sighetul Marmatiei se ascund in continuare sub umbrela unei firme cipriote dupa aproape o saptamana de la tragicul eveniment care a zguduit o tara intreaga. Documentele consultate de EVZ arata ca in firma off-shore se intersecteaza interesele actualui administrator, Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, si, respectiv, cele ale afaceristului Peter Braun, implicat in controversata privatizare Alro Slatina, informeaza EVZ.

Miscarea populara, in numele lui Basescu. Frunzaverde: In martie, va deveni realitate ca alianta electorala. Sub presiunea alegerilor locale, democrat-liberalii sunt in febra negocierilor pentru lansarea Miscarii Populare la inceputul lui martie. "In opinia mea, in martie, Miscarea Populara va deveni realitate ca alianta electorala", a declarat, pentru gandul, prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde. In viitoarea alianta s-ar regasi alaturi de PDL, PNTCD, partid facand parte din aceeasi familie europeana - PPE, ecologistii, dar si UNPR, potrivit unor surse democrat-liberale. Presedintele taranistilor, Aurelian Pavelescu, a declarat, pentru gandul, ca au existat discutii cu pedelistii condusi de Emil Boc pe aceasta tema, insa negocierile nu s-au finalizat. Integral in Gandul.

Nici clementa si nici uitare. Codul penal adoptat in 2009 s-a remarcat mai cu seama prin dezincrimarea unor infractiuni si scaderea pedepselor in cazul altora, ceea ce inseamna ca asistam nu la o modificare oarecare, ci la o veritabila ruptura de conceptie. Ideea care sta la temeiul acestei noi modificari a legii penale este ca nicio crima nu are dreptul la iertare. Oricat de veche ar fie ea si oricate s-au preschimbat de la savarsirea ei, crima nu poate fi prescrisa, cata vreme criminalul se afla inca in viata. Initiatorii acestei legi denunta implicit si "angelismul" care a guvernat producerea recentului Cod penal, aflat de altfel inca de la aparitie in conflict cu cele mai vadite inclinatii populare, informeaza DeutscheWelle.

Planurile SF ale lui Oprescu pentru Bucuresti. Cum arata pe hartie Capitala in 2035. In aproximativ 25 de ani, Bucurestiul ar trebui sa aiba binecunoscuta autostrada suspendata - reboteazata "inel median de circulatie"-, o eurogara, mult mai multe parcari, o mai buna legatura intre partea de nord, mult mai dezvoltata in prezent, si cea de sud a orasului, un centru istoric cu o alta fata, camere urbane, mai multe spatii pietonale si pentru biciclisti, dar si mai mult spatiu verde. Cel putin asa arata pe hartie planurile primariei generale, prezentate in cadrul Strategiei Bucuresti 2035.Deocamdata insa primaria a finalizat doar studiile necesare pentru avizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care va fi inclus in Planul Urbanistic General. Continuarea in Gandul.

Istoricul Neagu Djuvara: "Regele Mihai trebuia sa ramana sarac si curat". Dupa cum am anuntat in editia din 16 februarie a ziarului nostru, astazi va oferim spre lecturare partea a doua a dialogului cu profesorul Neagu Djuvara (95 de ani). Venerabilul istoric vorbeste, printre altele, despre rolul monarhiei, despre Regele Mihai si nu ezita sa aminteasca nemultumirile sale fata de anumite actiuni, mai vechi sau mai recente, ale fostului suveran al Romaniei. Cu o sinceritate debordanta, Neagu Djuvara sfarama tabuurile si orgoliile prost gestionate din spatiul public, supunand analizei romanilor teme fundamentale privind viitorul lor. Nu lipsesc, desigur, micile relatari hazlii care dau atata farmec situatiilor descrise de Neagu Djuvara. Interviul integral in Adevarul.