Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a explicat, joi, in emisiunea "Sub semnul intrebarii" difuzata de B1 TV, ca a intervenit in emisiunea "Sinteza Zilei" (Antena 3) din doua motive principale. Pe de o parte, seful CNAS s-a declarat dezgustat de modul in care realizatorii emisiunii au manipulat opinia publica. Al doilea motiv invocat a fost apararea propriului nume precizand ca postul Antena 3 l-a prezentat ca unic vinovat pentru situatia actuala. Duta a explicat ca a dorit, de asemenea sa clarifice cateva chestiuni legate de taxa de clawback.

Lucian Duta, CNASFoto: Captura B1TV

"Au fost doua mari motive pentru care aseara am intervenit. [...] Unul a fost pentru ca am fost dezgustat de mijloacele acestea de incercare de manipulare a opiniei publice prin aducerea intr-un studio de televiziune a unor bolnavi de cancer, bolnavi care si asa sunt suferinzi, inducand ideea ca, vezi Doamne, nu exista medicamente pe piata romanesca, ca nu isi face treaba Casa, Ministerul, Guvernul, stresand acesti bolnavi", a explicat Lucian Duta.

Potrivit presedintelui CNAS, "al doilea motiv a fost pentru ca domnul Gadea incerca tot timpul sa acrediteze ca toate lucrurile acestea se intampla din cauza unei singure persoane, acela fiind eu. Bineinteles, si cu o seara inainte dansul facuse o emisiune in care la fel proliferase tot felul de injurii si de minciuni la adresa mea si probabil ca, la un moment dat, nu mai poti si chiar cu riscul de a comite erori, cum a fost cea de aseara, vrei sa-ti aperi numele".

"Al treilea lucru a fost acest brusc interes al unor jurnalisti care se tot plimba la mai multe posturi de televiziune apropo de aceasta taxa de clawback si, vezi Doamne, producatorii de medicamente nu mai pot sa respire si vor sa plece din Romania. Taxa de clawback, la ora aceasta, este singurul mecanism pe care statul roman il are la dispozitie pentru a regla consumul de medicamente fara a afecta pacientii. Pana in anul 2008, mecanismul de reglaj al pietei farmaceutice a fost acel plafon la farmacii, cu cozile acelea interminabile care au fost. Cu alte cuvinte, se rasfrangea asupra pacientilor tot efortul acesta de a te incadra in buget. Am luat hotararea ca poate este timpul sa se mai transfere acesta sarcina si catre producatorii de medicamente", a adaugat Lucian Duta.

Realizatorul de televiziune Mihai Gadea l-a jignit pe presedintele CNAS, Lucian Duta, in timpul emisiunii "Sinteza Zilei", desfasurata miercuri seara la Antena 3. "Sunteti jalnic", "sunteti un dobitoc", a declarat moderatorul de televiziune despre Duta, nemultumit de raspunsurile primite prin telefon de la presedintele CNAS. Insultele adresate de Gadea sefului CNAS s-au soldat, deja, cu zece reclamatii la Consiliul National al Audiovizualului, dupa cum a spus pentru HotNews.ro presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Guvernul a decis, in sedinta speciala de joi, alocarea, din Fondul de rezerva, a sumei de 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a morfinei necesare in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. "Am alocat o suma care reprezinta consumul mediu lunar", a explicat Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. "Speram ca in 2-3 zile sa avem medicamentele in tara", a mai spus oficialul MS, precizand ca exista rezerve de analgezice injectabile si ca nimeni nu s-a asteptat la acest "hiatus" de pe piata aprovizionarii cu medicamente opioide cu actiune rapida.