O zi din viata unui grevist de lux. Parlamentarii protestatari au program de tabara in Bucuresti. Se trezesc de dimineata, ca intr-o zi normala de lucru, si iau micul dejun. Cand incep sedintele Parlamentului, in bancile Opozitiei bate vantul. Parlamentarii protestatari sunt la piscina sau la plimbare. ORA 8.30. In fata blocului Centre Ville, unde sunt cazati demnitarii, e liniste. Tumultul de pe Calea Victoriei nu se aude. Un barbat cu fesul tras pe ochi si o geaca verde de tercot arunca cu grija sare dintr-o galeata de plastic de parca seamana pamantul. "Sa nu alunece masina lu' domnu' senator", spune omul fortand un zambet pe o fata amortita de somn. In parcare sunt sase Jeep-uri, curate de-ti faci freza in ele. Unul dintre soferii demnitarilor freaca de zor bordul masinii pe ritmurile melodiei Hot, a Innei. "Sa fie curat ca intr-un laborator de farmacie. Is alesii romanilor, dom'le", se ratoieste soferul si trage portiera. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gigi Becali se cere in Miscarea Populara: "PNG va negocia si cu PDL, PRM si PP-DD". Presedintele PNG George Becali a declarat, joi, ca partidul se va regasi "cel mai probabil" in Miscarea Populara, el argumentand ca asa a fost sfatuit de "oamenii din PNG". "PNG va fi in Miscarea Populara. Vom negocia si cu PDL, PRM si PP-DD. Cel mai probabil vom fi in Miscarea Populara, pentru ca asa m-au sfatuit oamenii din PNG", a spus Becali. Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, joi ca Miscarea Populara ar trebui sa fie construita inainte de alegeri si sa includa PNTCD, PNG, PDL si Partidul Ecologist, el mentionand insa ca democrat-liberalii se afla "inca la faza balbaielilor" pe aceasta tema. "O alianta electorala este absolut obligatorie atunci cand ai in fata o alianta politica, asta inseamna maturitate politica, dar suntem inca la fata balbaielilor. Hai sa facem aceasta Miscare Populara si sa ne apucam de treaba, pentru ca mai avem 90 de zile pana la alegeri", a precizat Cezar Preda. El a mai spus ca aceasta alianta ar trebui sa includa PNTCD, PNG, Partidul Ecologist si PDL, anunta Gandul.

Reportaj "Le Monde": noua ruta a imigratiei ilegale trece prin Timisoara. Reporterul de la cotidianul francez a reusit sa fie primit intr-un grup de imigranti ilegali aflati la Timisoara. Tot mai multi magrebieni aleg aceasta ruta pentru a ajunge in Occident. Nu-si dau jos niciodata ciupilica, nici cand stau la o cafea in supermarket, unde vin ca sa scape de primii fulgi de nea cazuti la Timisoara. Asa ii recunosti pe imigranti. In fiecare dimineata, Rafiq, Hassan si alti 40 de tovarasi de drum de-ai lor vin aici, dupa ce au intrat ilegal in Romania. La peste 20 de ani dupa povestea falsului cimitir, Timisoara, aglomeratia urbana cea mai apropiata de Ungaria, revine in actualitate, scrie cotidianul francez "Le Monde" intr-un reportaj dedicate acestei probleme. Sunt tot mai multi imigranti ilegali care ratacesc in nord-vestul Timisoarei, unii dintre ei minori. In noiembrie, politia de frontiera a arestat aproape 300 de imigranti ilegali la frontierele cu Ungaria si Serbia. "Din februarie, am constatat o crestere mare a numarului de persoane intrate ilegal pe teritoriu. Noua ruta (n.r. a imigratiei ilegale) trece prin Timisoara", spune Gabriel Vasilescu, responsanbil al Oficiului de imigratie din Timisoara, informeaza Adevarul.

Visul nuclear comunist, implinit numai pe jumatate. La 34 de ani de la incheierea primului contract intre Romenergo si AECL pentru licenta reactoarelor CANDU, statul roman nu a reusit sa duca pana la capat proiectul nuclear de la Cernavoda. Compania mixta EnergoNuclear SA implineste luna viitoare trei ani de la infiintare, timp in care pe platforma Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda nu s-a miscat nimic. Potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pana pe 15 martie 2012 va fi incheiata procedura de selectie a investitorilor care vor construi cele doua reactoare nucleare, insa pana acum nicio companie nu s-a aratat public interesata de acest lucru. Ultimele informatii privind o potentiala participare straina la proiectele 3 si 4 dateaza de la sfarsitul anului trecut, atunci cand defuncta conducere a ministerului a semnat la Beijing "Acordul de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea Unitatilor 3 si 4", care, dupa cum sugereaza si denumirea, este un simplu ochi pe care il arunca chinezii pe documentatie, fara a induce nici o obligatie din partea strainilor de a investi la Cernavoda, scrie Romania Libera.

Povestea lui Vlad Costea, tanarul roman care a strans 100.000 de oameni impotriva ACTA. L-am intalnit pe Vlad Costea intr-o cafenea din centrul vechi. Eram curioasa cine era tanarul care a reusit sa stranga in 20 de zile peste 100.000 de oameni care sa ii sustina cauza lansata impotriva adoptarii tratatului ACTA, cel care isi propune sa lupte impotriva pirateriei pe internet. De la inceput discutia purtata cu el a fost o placere, dar si o surpriza. Asta deoarece Vlad nu a implinit 20 de ani si abia a terminat prima sesiune din viata lui de student la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea din Bucuresti. Totusi, vorbeste cu o maturitate pe care rar o intalnesti astazi la tinerii care tocmai ies din adolescenta. Nu incita la ura, nici la dat cu pietre in jandarmi. Nu e un rebel fara cauza, dar nici un conformist. Mai presus de orice, nu vrea sa asiste pasiv cum deciziile se iau pe deasupra lui. Integral in VerticalNews.

Tinerii intelectuali si marxismul de catifea. Criza actuala a devenit un bun prilej pentru mai multi tineri intelectuali din Romania, autodeclarati de stinga, de a-l reciti si interpreta pe Marx. Tinerii respectivi sint cultivati, unii dintre ei au absolvit universitati occidentale si incearca de citiva ani sa fie cit mai vizibili in spatiul public "atacind" in presa culturala intelectualii cei mai consacrati, impartasind valorile liberalismului. Moartea capitalismului, postulata de Marx, pare sa le vina in contextul actual mondial ca o manusa. Pare doar. In apararea lui Marx, ei sustin ca regimurile comuniste au intruchipat de fapt un "capitalism de stat", ca nu au avut nimic de-a face cu marxismul si comunismul, ba mai mult, ca au intinat aceste ideologii. Ca o paranteza, sa ne aducem aminte ca si Ion Iliescu declama in primele zile dupa ce a preluat puterea ca Ceausescu "a intinat valorile comunismului." L-am auzit recent, intr-un documentar prezentat de televiziunea publica, informeaza Deutsche Welle.

Autostrada suspendata a lui Oprescu se ridica la cer. Primarul general al Capitalei a hotarat, peste noapte, ca investitia in cel mai mare proiect de infrastructura va ajunge la 1,6 miliarde de euro, cu 800.000 de euro mai mult fata de suma initiala. Cel mai mare proiect de infrastructura din Capitala, asa numita "autostrada" suspendata a lui Oprescu", a starnit iures in sedinta de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Motivul: alesii s-au trezit cu propunerea edilului sef de a mari costurile, in conditiile in care specialistii municipalitatii au pus pe hartie noul pret abia cu o seara inainte. Asa ca, proiectul nu a fost votat. Drumul ar urma sa coste 1,6 miliarde de euro, cu 800 de milioane mai mult. In timp ce Sorin Oprescu spunea ca proiectul poate fi aprobat fara sa fie supus dezbaterii publice sau sa fie analizat de vreo comisie, consilierii generali urlau ca, dimpotriva, acesta nu poate fi votat in cinci minute, scrie EVZ.

Cinci arhitecti romani schimba fata Kievului. Tinerii Vlad, Alexandru, Rozina, Cristina si Iulian au uimit Europa cu un proiect de proportii prin care Kievul va fi complet refacut. Cei cinci specialisti in frumusete urbana din Romania au pus pe hartie, in doar doua luni, schitele dupa care Kievul va fi modificat aproape complet urbanistic si arhitectural, in urmatorii 15 ani. Vlad Stoica, Alexandru Tudose, Rozina Dragomir, Cristina Zlota si Iulian Canov, toti absolventi ai Universitatii "Ion Mincu" din Bucuresti, sub indrumarea profesorului lor, Gabriel Pascariu, au decis, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, sa participe la unul dintre cele mai mari concursuri de urbanism din Europa, denumit "Perlele Dneprului", anunta Adevarul.

Scriitorul Amos Oz: Romania inseamna cultura, dar mai ales istoria dramatica a evreilor. Scriitorul israelian Amos Oz, nominalizat de mai multe ori printre favoritii Premiului Nobel, spune ca atunci cand se gandeste la Romania ii vin in minte "cultura, literatura, dar mai ales istoria evreilor din aceasta tara: complicata, dramatica, ambivalenta". Romania pare sa fie oricum mai aproape de Amos Oz decat alte destinatii, de vreme ce l-a refuzat pe editorul sau britanic si a preferat Bucurestiul in locul Londrei. Oz va conferentia pe 27 februarie la Ateneul Roman impreuna cu Gabriel Liiceanu. Va intoarceti din nou in Romania saptamana viitoare, ati mai fost aici si cunoasteti bine aceasta zona, credeti ca Romania a reusit sa evadeze din Balcani dupa ce a devenit membra a Uniunii Europene? A.O.: Da, voi fi la Bucuresti in zilele de 27 si 28 februarie; si da imi plac Balcanii, dar nu cunosc foarte bine situatia politica si economica a Romaniei, insa din punct de vedere cultural este foarte clar ca Romania e parte a Europei si, in acelasi timp, parte a Balcanilor. Nu este o contradictie, ci mai degraba o completare. Integral in Romania Libera.